imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Поредната промяна в условията на App Store и вашите iOS контакти


Считано от началото на април, всяко ново приложение в App Store трябва да разполага със съвместим вариант с екрана на iPhone X. Освен това, от 1 юли, разработчиците дори на вече качените приложения ще трябва да се съобразят с това изискване, като в противен случай, няма да могат да актуализират своите предложения, но изглежда, че това не е единствената промяна, с която може да се похвали мобилната версия на App Store.

Преди около месец Apple започна да премахва всички качени приложения, които споделят локацията на съответен потребител с трети страни зад неговия гръб, като причината за това е съвсем ясна. Споделянето на местоположението ви без вашето знание или съгласие може да доведе до злоупотреба с тези данни. Съобразно точка 5.1.1 и 5.1.2 от App Store Review Guidelines, компанията започна да сваля от сървърите на мобилния магазин за приложения всяка разработка, която споделя вашата локация и то без никакво предупреждение, което вече се отнася и за тези варианти, които споделят вашите контакти.

Реално погледнато, съществуват доста социални приложения, които не могат да работят по правилен начин без да получат достъп до вашите контакти. Измежду тях попадат такива като Viber, но има и една малка особеност. Дори и разработката да се нуждае от достъп до вече запаметените контакти във вашето устройство, нейните създатели нямат право да събират и използват за маркетингови цели или продават тези данни по никакъв начин, като при нарушаване на забраната, съответната игра или приложение могат да бъде премахнати от App Store.

Всеки потребител може да прецени самостоятелно дали да предостави достъп до своите контакти на което и да е инсталирано приложение или игра, а ако това се е случило преди последната промяна в условията на App Store да влезе в сила, винаги може да коригирате дадените права. За целта, отворете Settings, след това Privacy, докоснете върху Contacts, изберете съответната разработка и забранете споделянето на вашите контакти с нея, след като докоснете върху малкия бутон, разположен от дясната страна на нейното име.

Източник: 9to5mac

iPhone SE september article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.