imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Повече за разкритата малка част от source кода на iOS 9


Ако винаги сте искали да разберете какво се крие зад мобилната операционна система, която задвижва вашия iPhone или iPad, това вече може да стане, или по-скоро можеше. Част от source кода или началния код на деветата версия на iOS беше качена в популярната платформа за разработчици GitHub, но към днешна дата, дори и да се опитате да стигнете до него, като използвате тази връзка няма да постигнете кой знае колко голям успех. Редовете са премахнати от сървърите на страницата от съображения за сигурност.

Отново анонимен източник, но малко по-рано ни запозна с така наречения Source code или iBoot sequence в рамките на Reddit под името apple_internals, но никой не обърна сериозно внимание на любопитната информация, а ние ще ви покажем какво представлява тази част от кода, която Apple се опитва да запази на всяка цена. Според източници със съмнителна достоверност, компанията е склонна да заплати завидна сума на всеки, който успее да намери начин да надникне в кода на операционната система.

Последователността от iBoot командите представлява BIOS-a на вашето iOS устройство. В този код се крият всички процеси, настройки и проверки, които извършва всеки iPhone или iPad по време на стартиране, докато на екрана стои логото на Apple. На първо време, този код, който е записан в UEFI Boot ROM има за цел да разпознае използвания хардуер и всички компоненти във вашето устройство, а неговата следващата задача е съвсем ясна. Избира операционната система и стартира нейното зареждане, но нека видим дали тази част от разкрития код може да окаже влияние върху сигурността на вашето iOS устройство.

Преди всичко, не трябва да забравяме, че говорим за деветата версия на операционната система, а актуалната може да се похвали с доста промени и далеч по-сериозни защити, но това не е всичко. Разработчиците от Apple вече са поправили възможността за този малък пробив, така че дори вашето устройство да се задвижва от iOS 9 или някоя актуализация на тази версия, няма от какво да се притеснявате. Съответният iPhone или iPad и вашето съдържание са доста добре защитени, както винаги.

Източник: Vice Motherboard

iPhone Xs вноски article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.