imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Преглед на петата бета на macOS 10.13.3


Преди около месец се запознахме с официалната 10.13.2 версия на macOS, която явно скоро ще остане в миналото. Повече за малките промени в нея може да разберете, след като посетите тази връзка, а ние ще разгледаме поредната, пета бета на третата актуализация на системата, която за разлика от предните се отличава с няколко, макар и малки промени.

Нека проследим развитието на High Sierra в хронологичен ред. Няколко дни след появата на разработката се запознахме и с нейната първа Supplemental поправка. Основната задача на предложението е да премахне грешки, които биха могли да възникнат по време на инсталационния процес на системата, като заедно с това отстранява и графичен проблем в приложението InDesign на Adobe, докато съвсем очаквано, нещата при първата актуализация на High Sierra стоят по различен начин.

Заедно с всички значими поправки, версия 10.13.1 може да предложи над сто нови емотикони, част от стандарт Unicode 10. Най-сериозната промяна в нея подобрява защитата на вашия Mac, когато е свързан към Wi-Fi мрежа стандарт WPA2. Втората актуализация на системата подобрява съвместимостта на вашия Mac с различни USB аудио устройствa, VoiceOver навигирането при преглед на PDF през Preview се отличава с доста по-безпроблемен начин на работа, както и оказва положително влияние върху съвместимостта на Брайловите дисплеи със заложеното приложение Mail.

Промените в първите две актуализации не са кой знае колко сериозни, но само на пръв поглед. Не трябва да забравяме, че всяка от разработките, освен че оставя доста грешки в миналото добавя и никак не малко актуални защити към системата, което се отнася и за версия 10.13.3. Петата поправка на очакваната актуализация поправя не само появили се грешки в предшестващите я разработки, но и отстранява проблем, който позволява да отворите разширените App Store настройки през System Preferences без въвеждането на задължителната за целта администраторска парола.

С официалната версия на третата актуализация ще защитите вашия Mac и от вече доста популярните Meltdown и Spectre нападения. Чрез тях трета страна може да се опита да достъпи до вашето съдържание, а към днешна дата, петата бета на 10.13.3 е налична не само за регистрираните разработчици в системата на Apple, но и за всеки останал потребител. За да я инсталирате и на вашия Mac, посетете официалната Apple Beta Software Program страница, като използвате тази връзка и последвайте описаните стъпки, но все пак не трябва да забравяте, че системата е в процес на разработка и все още може да допуска грешки.

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.