imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Преглед на третата бета на macOS 10.14.1 за разработчици


Ако все още не сте преминали към macOS Mojave, нищо не ви спира да го направите още сега. Официалната версия на разработката вече е достъпна за всеки потребител. Ако се чудите дали и вашият Mac е съвместим с Mojave или просто искате да разберете какви стъпки да предприемете, за да се възползвате от новата система, посетете тази връзка, а ние ще ви запознаем с промените, с които може да се похвали третата бета на macOS Mojave 10.14.1, която се появи преди броени часове.

За разлика от всички предишни версии на системата, при macOS Mojave визуалните промени са доста сериозни, което не означава, че разработчиците от Apple са се ограничили единствено с тях. Системата се отличава с много нови възможности и доста по-оптимизиран начин на работа спрямо своя предшественик, но нека разгледаме и третата бета на първата актуализация на Mojave. Предложението поправя грешки, подобрява защитата на системата и най-важното – вече сме сигурни, че с него ще се запознаем с възможността за провеждане на колективен FaceTime разговор, която беше премахната със седмата бета на официалната версия.

Според проведените Group FaceTime тестове от MacRumors, новата функция работи без проблем, но само на пръв поглед. Те не са направени с максималните 32 участника, в което може да се крие и причината за премахването на функцията от седмите тестови версии на iOS 12 и macOS Mojave. При натоварване на FaceTime, колективният разговор може да блокира или да не функционира правилно. Вероятно Apple иска да представи функцията в комплект с прогнозирания изцяло нов iPad Prо, а ако все още не сте инсталирали macOS Mojave, ето и основните промени в системата:

  • Тъмен режим на темата – Dark Mode.
  • Изцяло нова настолна версия на App Store.
  • Stacks функция, която позволява да организирате съдържанието на десктопа по доста лесен и удобен начин.
  • Настолна версия на няколко iOS приложения – Apple News, Stocks, Voice Memos и Home, което ви позволява да управлявате вашите HomeKit аксесоари през Mac.
  • Групов аудио или аудио и видео разговор през заложеното приложение FaceTime (премахнат със седмата бета на системата).

Сред останалите промени в macOS Mojave попада възможността за залагане на променящо се фоново изображение на десктопа в зависимост от това в коя част на денонощието се намирате. Новият Gallery View изглед във Finder позволява да разглеждате снимки и файлове по доста удобен начин. Другите промени, като разширените възможности за работа със скрийншоти, видео запис на екрана или на част от него и допълнителната интеграция между камерата на вашия iPhone и приложенията в Mac допълват Mojave.

Заложените LaunchServices в macOS Mojave могат да стартират характерните за мобилната операционна система flat-style пакети от приложения, което означава само едно. Вероятно съвсем скоро ще се запознаем и с първите универсални приложения за macOS и iOS, но има и още нещо. Първата актуализация на Mojave ще ни запознае и с над 70 нови емотикони, част от стандарт Unicode 11, като за целта вероятно ще се наложи да изчакате още няколко седмици, докато разработчиците от Apple пуснат официален вариант на предложението.

MBAir 1850 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.