imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Преглед на стандартно заложените приложения в macOS


Заедно с всички значими промени, macOS High Sierra може да се похвали и с един съвсем традиционен пакет от заложени приложения, които вероятно все още не знаете за какво служат и това е съвсем разбираемо. Все пак повечето от тях до известна степен са скрити от вашия поглед или поне докато не отворите Launchpad и не кликнете върху Other, а не ще направим кратък преглед на няколко от най-интересните разработки измежду тях.

Реално погледнато, голяма част от наличните инструменти, които може да откриете в папка Other на вашите приложения не са нещо ново за macOS. Повечето предложения присъстват и в доста по-стари от High Sierra версии на операционната система, но нека видим с какво биха могли да ви бъдат полезни вариантите като Audio MIDI Setup, ColorSync Utility, Digital Color Meter, Console и Grab.

Audio MIDI Setup

При положение, че искате да направите някаква настройка на звука, който възпроизвежда вашия Mac, независимо дали той стига до вас през вградените говорители или пък през свързано устройство, съвсем логично, преди всичко ще отворите системните настройки и ще кликнете върху Sound, но почакайте. В този раздел може да коригирате само параметри, като сила, баланс и чувствителност на вградения микрофон, докато в Audio MIDI Setup нещата стоят по различен начин.

В рамките на полезния инструмент, всеки от вас може да коригира не само силата на лявата и дясната колона индивидуално, но и да персонализира качеството на възпроизвеждания звук, след като избере Bit Rate, Format или Rate.

ColorSync Utility

Няма да навлизаме в кой знае колко сериозни подробности относно цветовите теми на вашия Mac. Стандартните са изключително близки до реалните цветове, но все пак, ако използвате устройството, примерно за графичен дизайн и искате да наблегнете върху цвят, който не е толкова силно изразен, това може да стане през ColorSync Utility, а ние ви препоръчваме, ако нямате подобна професионална потребност да не променяте зададените стойности по подразбиране.

Digital Color Meter

Подобно на предното, и това приложение до голяма степен е ориентирано към професионалните потребители. Няма по-лесен начин да видите точно какъв код се крие зад който и да е елемент, независимо дали е част от операционната система, трето приложение, снимка, видео или пък интернет страница. Просто отваряте Digital Color Meter, местите мишката върху тази част от екрана, където се намира съответният цвят и сте готови.

Console

С тази разработка нещата стават още по-професионални. Благодарение на Console може да видите по съвсем лесен начин всеки процес, действие или пък грешка, която извършва операционната система в реално време или да превъртите лентата назад. Трябва обаче да знаете какво търсите. Информацията стига до вас в системен вариант, а при положение, че вашият Mac често допуска грешки или блокира, Console ще ви помогне да видите точно какво причинява съответния проблем.

Grab

Последната заложена разработка, на която ще обърнем внимание отново е разположена в папка Other на вашите приложения. За да направите снимка на екрана на вашия Mac, вероятно знаете, че се налага да натиснете клавишната комбинация от CMD + Shift + 3, за да отпечатате целия екран или пък CMD + Shift + 4, за да изберете точно тази част от него, от която имате нужда, но Grab има какво още да предложи в тази насока.

Просто отворете приложението, но не се стряскайте, ако пред вас не се появи никакъв прозорец. Може да стигнете до всички инструменти в разработката през основното меню, след като кликнете върху Capture, а след като направите съответната снимка, разполагате с възможност да я запазите в JPG, PNG или пък TIFF формат по стандартен начин.

Повече за значимите промени, с които се отличава macOS High Sierra може да разберете, след като посетите тази връзка.

MBP vnoski

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.