imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Конвертиране на HEIF снимка в JPEG през iOS и macOS


Заедно с последната версия на мобилната операционна система се появи и един доста по-оптимизиран формат за вашите висококачествени снимки. Вече всеки потребител може да запази изображенията в HEIF вариант, вместо в стандартното през последните две години JPEG компресиране, като необходимостта от промяната е повече е ясна. Всяко ново поколение iPhone се отличава с все по-качествена основна камера, което от своя страна оказва влияние и върху размера на вашите снимки.

Ако решите да се възползвате от новия HEIF формат, той ще намали размера на която и да е снимка от примерно 2 MB при JPG на 1.2 MB, докато HEVC може да редуцира размера на заснетите видеа от примерно 61.2 MB на 33 MB, което определено оказва доста положително отражение върху обемното 4K съдържание. Реално погледнато, не е нужно да правите нищо, за да преминете към оптимизираните варианти. Системата ги използва по подразбиране, а за да промените тази настройка, ще се наложи да преминете през няколко лесни за изпълнение стъпки.

Просто отворете системните настройки, след това докоснете върху Camera, изберете раздел Formats, сложете една отметка върху Most Compatible и сте готови. Вече вашите снимки ще се компресират по подразбиране в JPEG вариант, а видеата в стандартния H.264, но има и още една малка настройка, от която може да се възползвате. Ако искате съдържанието да не заема голяма част от паметта на вашето iOS устройство, но заедно с това да бъде съвместимо с всяка операционна система или пък софтуер за редактиране, това може да стане по един доста лесен начин.

За целта игнорирайте горните стъпки, отново отворете Settings, преминете през Photos и сложете отметка пред Automatic опцията, която се намира под раздел Transfer to Mac or PC. Вече всяко HEIF компресирано изображение ще се конвертира автоматично в JPEG, когато стартирате процес по прехвърляне към вашия Mac или PC, но не трябва да забравяте, че може да преобразувате съдържанието и през заложеното в macOS приложение Preview.

Преди всичко, просто отворете снимката през Preview. Остава само да изберете Export през меню File, да персонализирате качество на компресиране, да промените името на изображението, при положение, че се налага и да го запазите в JPEG формат. За целта кликнете върху Save, за да потвърдите действието и вашата снимка ще бъде конвертирана в съвместимия с всяка операционна система и приложение за обработване формат. За да разберете повече за промените, с които се отличава iOS 11, посетете тази връзка.

Serdika Bday article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.