imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Sphero BB-8 – Star Wars дроидът, който търсите!


Всички обичат Star Wars! Е, поне старите епизоди със сигурност. Епизод 7 може и да разочарова някои от феновете на поредицата, но независимо дали сте харесали филма или не, няма как да не сте забелязали култовия дроид, който всички търсят – BB-8.

И докато за мнозина търсенето продължава, ние вече намерихме BB-8 и то не къде да е, а в магазини iSTYLE. Дори имахме късмета да прекараме последните няколко дни в компанията на симпатичния оранжево-бял дроид. Ето и нашите впечатления от него.

bb8_trailer

Sphero BB-8 е най-яката Star Wars играчка за всички времена. Не ни разбирайте погрешно, досега също е имало страхотни Star Wars продукти на пазара, но малкият кръгъл дроид е нещото, което ни впечатли най-много.

В Епизод 7 към вече познатите ни звезди от предишните части на сагата се присъединява BB-8 – кръгъл, търкалящ се като билярдна топка дроид, криещ в себе си информацията за местонахождението на митичния Люк Скайуокър. Благодарение на Sphero, BB-8 оживява за щастие на многобройните Star Wars фенове (макар това и да не е чак толкова добра новина за портфейлите им). Sphero е компания специализирана в производството на кръгли, търкалящи се смарт играчки, а BB-8 се вписва идеално в тази концепция. Може би опитът на Sphero с подобни роботи е една от причините BB-8 да е толкова добър. Но нека видим какво може на практика този дроид.

bb8_apple

Дори кутията на BB-8 изглежда супер. В офиса едва не се изпокарахме кой да го разопакова.

“Луд ли си? Не го отваряй, знаеш ли колко ще струва неразопакован след 10 години?”

Да, но как да го тестваме, докато е в кутията? Съвсем скоро след като извадихме BB-8 ни стана ясно, че вече започваме да събираме галактически кредити, за да притежаваме този робот. Целият офис се събра, чакайки дроида да оживее. След като отворите кутията, BB-8 ви поглежда с асиметричните си “очи”, а на поставката за зареждане на дроида виждате логото на Star Wars. Като всеки добър джедай, вече се бяхме приготвили предварително с изтеглянето на Sphero BB-8 приложението за iPhone от App Store. Няколко докосвания по-късно дроидът вече беше готов да изпълнява командите, идващи от нашия смартфон. BB-8 е съвместим както с iOS, така и с Android устройства, макар и да нямаше как да тестваме втората опция, тъй като всички в офиса разполагаме с iPhone-и.

bb8_doboz

Веднъж свързан със смартфона, BB-8 оживява. Буквално! Най-интересното е, че главата на дроида всъщност не е свързана с тялото му, а се държи само на “силата”. В случая – магнитната сила. Фактът, че главата на дроида постоянно се движи му придава допълнителен чар. Макар и да знаем, че роботчето няма камера, не можахме да устоим на усещането, че то постоянно гледа към нас. След кратко калибриране с помощта на вградените LED светлини, iPhone-ът ни се превърна в господар на симпатичния дроид. Контролът се осъществява доста интуитивно, а скоростта на BB-8 е поразителна. След малко упражнения, без проблеми можете да направлявате дроида с умерена скорост, а когато го приближите до някого няма как да не събудите неговата усмивка.

Приложението дава някои допълнителни възможности на робота. BB-8 може да кима или разклаща главата си, да издава звуци на одобрение или притеснение. Дроидът дори може да бъде направляван с помощта на гласа ви. Разбира се, само на английски език, но команди като “BB-8, move forward” не са проблем за него. Освен да го придвижите напред, можете да заръчате на роботчето да заспи или да ви покаже как се чувства в момента.

bb8_mozgasban

Една от най-добрите характеристики на BB-8 е неговият режим на патрулиране (Patrol mode). Когато изберете този режим, BB-8 ще започне да “охранява” стаята от потенциални нападатели. В началото роботът се сблъскваше с някои препятствия като стени и мебели, изразявайки недоволството си. След това обаче дроидът научи местоположенията на пречещите обекти и започна да ги избягва. Ако го сложите на масата в режим на патрулиране, вероятността той да падне на земята е доста голяма, но не се притеснявайте от това, тъй като корпусът на BB-8 е изключително устойчив и издържа на падания от няколко метра.

Това обаче не е всичко. BB-8 може да показва холограмни съобщения, точно както във филмите от Star Wars поредицата. Функцията използва добавена реалност, а съобщенията представляват записани от вашия смартфон кратки видеа, които могат да се “прожектират” на някоя стена. За целта трябва да погледнете към BB-8 през екрана на вашия iPhone. Ето едно видео, показващо повечето от възможностите на симпатичния малък оранжев дроид.

Накратко, Sphero BB-8 е подвижно кълбо очарование. Дори докато се зарежда в поставката си, BB-8 върти главата си и мърмори нещо на себе си. Самата батерия пък издържа един час, което никак не е малко за подобна играчка. Пълното зареждане пък се осъществява за 3 часа. Въпреки, че BB-8 не е интелигентен робот, Sphero са успели да придадат характер и индивидуалност на малката, търкаляща се топка.

“Вероятно в бъдещето във всеки дом ще има по един робот.”

bb8_selfie

Разбира се, тази максима не е валидна в настоящия момент, но с BB-8 можете да прекарате някои много забавни мигове (ако пък имате и куче, дроидът със сигурност ще предизвика много интересни реакции у домашния ви любимец). Колкото до цената: ако бъдем честни BB-8 никак не е евтин, но ако трябва да го сравняваме с други Star Wars играчки, като легото с Хилядолетния сокол, струващо почти толкова без дори да се движи, BB-8 си заслужава парите. Но, нека си го кажем. Който иска да притежава оригиналния дроид от Междузвездни войни, трябва да бъде готов да отвори портфейла си, но това едва ли би притеснило най-върлите почитатели на джедайската сага. Макар да мина повече от месец от премиерата на “Епизод 7: Силата се пробужда” Star Wars треската продължава да върлува. Ако и вие сте обхванати от нея, Sphero BB-8 е точно за вас.

Screen Shot 2016-01-28 at 1.34.01 PM

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.