imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Старите 32-битови приложения за Mac остават в миналото


Подобно на мобилната версия на App Store, и настолната от 2018 година ще остави всички 32-битови приложения в миналото, което не трябва да ни притеснява по никакъв начин. Под прицела на Apple попадат единствено такива варианти, които не са актуализирани дълго време, а причината за кардиналното действие е повече от ясна.

От първи януари следващата година всички 32-битови приложения за Mac трябва да поддържат 64-битова архитектура, в противен случай ще бъдат премахнати от настолната версия на App Store. Разработчиците разполагат с право да актуализират своите вече съществуващи варианти в определен срок от време, а системата няма да им позволи да качат каквото и да е ново, 32-битово приложение. Apple публикува регламента в официалната страница за разработчици, но нека видим и причината за привидно малката промяна.

Реално погледнато, едва ли разполагате с приложение, което работи на 32-битова основа. Тези варианти са доста остарели, а компанията ни подготвя за следващите версии на настолната операционна система. High Sierra е последното предложение, което поддържа вече остарелите 32-битови проекти, а тези съвети се отнасят и за разработките, които не са качени в App Store. Apple съветва техните създатели да се съобразят с новите изисквания, благодарение на което, приложенията им ще бъдат достъпни за всеки потребител.

Припомняме ви, че всяко приложение, което качвате в настолната версия на App Store от 1 януари 2018 година, трябва да разполага с 64-битова версия, както и всяко от вече качените приложения. От юни месец 2018 година, всяко приложение в App Store за Mac задължително трябва бъде 64-битово. Ако разпространявате приложенията си извън рамките на App Store, силно ви препоръчваме да използвате единствено 64-битови бинарни файлове, за да бъдете сигурни, че потребителите ви ще могат да продължат да използват тези разработки и в следващите версии на macOS. Последната версия на macOS, която поддържа 32-битови приложения ще остане High Sierra.

Към днешна дата не знаем колко приложения в настолната версия на App Store ще бъдат премахнати, ако разработчиците им не ги актуализират до 1 юни 2018 година, но това не е толкова страшно. Вероятно промяната няма да се отрази на приложенията, с които разполага вашият Mac, а Apple просто ще изчисти своите сървъри от остарелите приложения, които не претърпели никаква актуализация през последните няколко години.

Източник: 9to5mac

iCare article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.