imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Старите клавишни комбинации през новия iPhone X


Една от основните промени в иновативното десето поколение iPhone може да ви направи сериозно впечатление дори когато все още не сте взели устройството в ръце. Неговата предна част се отличава с разпънат екран във всеки край, вградена TrueDepth камера, която може да разпознае вашето лице по изключително точен начин. Това, което със сигурност няма да пропуснете е липсващият Home бутон – факт, който оставя няколко от старите клавишни комбинации в миналото.

Промяната изглежда толкова сериозна, че първоначално можем да останем с впечатление, че работата с устройството няма да бъде особено лесна без наличието на Home бутон, което на практика съвсем не е така. Разработчиците от Apple са се погрижили всичко да става по един още по-бърз и интуитивен начин, а ние ще ви покажем как да стигнете до няколко възможности и функции, които при всяко предно поколение iPhone изискват клавишна комбинация със задължителното участие на стандартния Home бутон.

Системен режим или DFU

За разлика от предните поколения iPhone, при иновативното десето и дори при осмото може да стигнете до системния режим единствено след като свържете устройството чрез стандартен USB кабел към вашия Mac или пък PC с инсталиран iTunes. Версията на iTunes трябва да бъде последната налична, а ако вече отговаряте на това условие, просто свържете устройството докато е изключено, непосредствено след това натиснете бутона за включване и го задръжте, като през това време натиснете този за усилване на звука еднократно, последван от този за намаляване, отново еднократно и изчакайте, докато на екрана не се появи надпис Recovery mode.

Принудително рестартиране

Предполагаме че няма да ви се налага да използвате кой знае колко често тази възможност. Все пак до нея прибягваме само при възникнал проблем, като блокиране на устройството, но за всеки случай няма да бъде никак лошо да знаете как да го рестартирате принудително. Натиснете и задръжте бутона за включване, през което време натиснете еднократно този за усилване на звука, след това този за намаляване и продължете да държите натиснат първия, докато не екрана не се появи логото на Apple. Остава да изчакате устройството да зареди и сте готови.

Направете снимка на екрана

Вероятно вече знаете, че за да направите скрийншот, просто трябва да задържите стандартния Home бутон и този за включване на устройството, но не и при iPhone X. Стъпките са почти идентични, но с тази малка разлика, че натискате едновременно отново бутона за включване в комбинация с този за усилване на звука. Заснетото изображение ще се появи в долния ляв ъгъл на екрана, а вие може да се възползвате от него по съвсем стандартен за iOS 11 начин.

На последно място ще обърнем внимание и на скритото, но пък и доста полезно Accessibility меню. Всеки от вас може да стигне до заложените възможности в него, след като натисне три последователни пъти страничния бутон за включване на устройството, вместо стандартния Home бутон, а за да разберете повече за промените, с които се отличава iPhone X, посетете тази връзка.

iPhone Xs pre-order article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.