imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Създателите на Siri разработват нов личен асистент


Преди няколко часа, The Washington Post съобщи, че създателите на Siri разработват нов изкуствен интелект, който ще превъзхожда значително всички налични към момента виртуални асистенти, включително и Siri. Проекта е наречен “Viv”, а неговото официално представяне ще се състои идната седмица.

Новото приложение е дело на двамата основатели на Siri – Даг Китлаус и Адам Чайер, които напускат Apple, заедно с една трета от разработчиците на асистента, поради разногласия относно неговата функционалност.

Разработването на Viv стартира през далечната 2003 година, а в много отношения възможностите му ще бъдат точно тези, които основателите му са искали да приложат в Siri. Новият асистент е снабден със страхотни функции, а The Washington Post споменава, че може да поръчате пица единствено с гласови команди, без да напишете нито буква, дори не е нужно да свалите стандартното приложение за съответната поръчка.

viv-800x533
Снимка: The Washington Post

По време на първия официален тест, един от разработчиците казва на своя смартфон: “Вземи ми пица от Пицария Чикаго, в близост до офиса”. Всички присъстващи напрегнато очакват дали няма да се получи издънка, но, когато след кратка пауза, Viv отговоря: “Искаш ли сосове с пицата?”, облекчено въздъхват.

Инженерите започнаха радостно да скачат в кръг и вече уверено да отправят допълнителни команди, като „нека бъде пеперони“, „половината със сирене“, „добави салата цезар”. Окуражени от резултата, командите станаха много по-сложни – „махни гарнитурата“, „промени размера на пицата от малък на голям“, „добави още една пица“ и други подобни.

– пишат от The Washington Post.

Около 40 минути по-късно успехът се превръща в реален, след като на вратата на офиса се появява куриер на Пица Чикаго, който носи 4 пици, идентични с поръчаните през Viv.

pic1_viv

Възможностите на асистента се разпростират много над това да поръчате пица. Благодарение на дълбоката интеграция на Viv с различни приложения, вие ще имате възможност да ги управлявате по един много по-лесен и “безконтактен” начин.

Голяма част от функциите на Viv са били разработени и в първоначалната версия на Siri, но компанията от Купертино взима решение да бъдат премахнати. Първоначалната версия е съдържала около 40 интегрирани услуги, с което функционалността на асистента е била подобна на тази, която ще може да ви предложи Viv.

Facebook и Google вече проявиха интерес към асистента, като веднага стартираха преговори за придобиването му, но за момента те са неуспешни.

Ще имате възможност да разберете повече подробности относно любопитното приложение-асистент след идния понеделник, когато разработчиците планират да осъществят неговото публично представяне.

Източник: macrumors и 9to5mac

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.