viv-cover

Създателите на Siri разработват нов личен асистент

#Новини
2016. 05. 05.

Преди няколко часа, The Washington Post съобщи, че създателите на Siri разработват нов изкуствен интелект, който ще превъзхожда значително всички налични към момента виртуални асистенти, включително и Siri. Проекта е наречен “Viv”, а неговото официално представяне ще се състои идната седмица.

Новото приложение е дело на двамата основатели на Siri – Даг Китлаус и Адам Чайер, които напускат Apple, заедно с една трета от разработчиците на асистента, поради разногласия относно неговата функционалност.

Разработването на Viv стартира през далечната 2003 година, а в много отношения възможностите му ще бъдат точно тези, които основателите му са искали да приложат в Siri. Новият асистент е снабден със страхотни функции, а The Washington Post споменава, че може да поръчате пица единствено с гласови команди, без да напишете нито буква, дори не е нужно да свалите стандартното приложение за съответната поръчка.

viv-800x533
Снимка: The Washington Post

По време на първия официален тест, един от разработчиците казва на своя смартфон: “Вземи ми пица от Пицария Чикаго, в близост до офиса”. Всички присъстващи напрегнато очакват дали няма да се получи издънка, но, когато след кратка пауза, Viv отговоря: “Искаш ли сосове с пицата?”, облекчено въздъхват.

Инженерите започнаха радостно да скачат в кръг и вече уверено да отправят допълнителни команди, като „нека бъде пеперони“, „половината със сирене“, „добави салата цезар”. Окуражени от резултата, командите станаха много по-сложни – „махни гарнитурата“, „промени размера на пицата от малък на голям“, „добави още една пица“ и други подобни.

- пишат от The Washington Post.

Около 40 минути по-късно успехът се превръща в реален, след като на вратата на офиса се появява куриер на Пица Чикаго, който носи 4 пици, идентични с поръчаните през Viv.

pic1_viv

Възможностите на асистента се разпростират много над това да поръчате пица. Благодарение на дълбоката интеграция на Viv с различни приложения, вие ще имате възможност да ги управлявате по един много по-лесен и “безконтактен” начин.

Голяма част от функциите на Viv са били разработени и в първоначалната версия на Siri, но компанията от Купертино взима решение да бъдат премахнати. Първоначалната версия е съдържала около 40 интегрирани услуги, с което функционалността на асистента е била подобна на тази, която ще може да ви предложи Viv.

Facebook и Google вече проявиха интерес към асистента, като веднага стартираха преговори за придобиването му, но за момента те са неуспешни.

Ще имате възможност да разберете повече подробности относно любопитното приложение-асистент след идния понеделник, когато разработчиците планират да осъществят неговото публично представяне.

Източник: macrumors и 9to5mac

Добави коментар