imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Таксите за роуминг в рамките на ЕС остават в миналото


Вече всеки от нас може да разговаря, изпраща и получава кратки текстови съобщения или пък да сърфира в интернет през своя стандартен мобилен абонаментен или предплатен план без никаква допълнителна такса в рамките на всички обединени държави от Европейския съюз и не само. От промяната може да се възползвате и когато се намирате в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Припомняме ви, че в държавите като Швейцария, Сърбия, Македония и Украйна съвсем очаквано ще ви бъде начислена допълнителна такса при използване на вашата мобилна услуга в режим на роуминг. Все пак те не попадат нито в рамките на Европейския съюз, нито в тези на Европейското икономическо пространство, а ние ще направим кратък преглед на страхотната промяна.

01_Roaming_charges_dropped

Всеки оператор разполага с не толкова приятната възможност или поне за нас да наложи редица ограничения. Вероятно няма да разполагаме с право на достъп до неограничените си тарифни планове извън рамките на нашата държава. При превишаване на предварително зададени от вашия оператор лимити, ще бъдете таксувани по не повече от 0.032 евро за една минута изходящ разговор, 0.01 евро на кратко текстово съобщение и 7.7 евро за един GB данни, като всеки максимален праг е без ДДС.

Промяната е в сила единствено ако се възползвате от вашия мобилен план извън територията на държавата, но не и когато отправяте международно изходящо обаждане, а ние ще разгледаме последното ограничение, с което може да се сблъскате. При положение, че в рамките на четири последователни месеца използвате вашата мобилна услуга в режим на роуминг, операторът може да ви таксува допълнително, съобразно горните прагове.

Източник: European Commission

iPhone 8 RED article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.