imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Мъж от Флорида с интересно основание съди Apple за над 10 милиарда долара


Любопитната новина тръгна едва преди няколко дни, но за сметка на това набира голяма популярност. Оптимистично настроен мъж от Флорида е намерил любопитно основание, за да заведе дело срещу Apple, като нанесените щети той оценява на завидните над 10 милиарда долара.

Името на ищеца Томас С. Рос вече е световно известно, а от него тръгва твърдението, че съвременните мобилни устройства, произведени от Apple, са копирали неговата концепция на така нареченото устройство „Electronic Reading Device“, изобретена преди повече от 20 години. Приложената към делото скица на интересното устройство може да видите тук:

17400-14888-Apple-vs-Ross-design-drawing-l

Г-н Рос скицира концептуалното устройство в три последователни изображения между май и септември през далечната 1992 година, а според него интересните скици показват наличието на Touch screen, телефонен модул, възможност за преглеждане на снимки и видео клипове, както и наличието на вградена и външна памет, които са нещо съвсем стандартно за повечето съвременни мобилни устройства.

Интересните изображения ни показват и наличието на доста нестандартни решения, като сгъваем екран, сгъваема клавиатура, която е разделена на две части и, не на последно място, отдавна забравеното 3.5 инчово флопидисково устройство.

От юридическа гледна точка, основанията на ищеца не са особено солидни, особено като се вземе предвид факта, че неговите скици са патентовани през 1992 година, а през 1995 година правата за собственост са прекъснати поради липса на платени такси. Въпреки това г-н Рос очевидно е силно мотивиран да търси своите права и през 2014 година започва да се подготвя за настоящото дело, като подава искане към Службата за авторско право на САЩ, с което желае да защити отново правата върху своите скиците.

florida-patent-troll-monster-iphone

Подготовката очевидно е солидна, а освен споменатите 10 милиарда долара обезщетение, мотивираният мъж от Флорида иска да получава и до процент и половина от печалбата, която компанията от Купертино реализира от всяко продадено мобилно устройство, обект на хипотетично нарушените права.

В подадената жалба се настоява за проучване на съдебните заседатели, а при положение, че тя не бъде отхвърлена изцяло, най-вероятно Apple ще предложи много по-малка част от сумата, с което ще се опита да постигне извънсъдебно споразумение.

Изходът от делото е изключително любопитен, а ние ще продължаваме да следим и отразяваме с интерес всяка една подробност, свързана с него. Предишни съдебни дела, в които компанията от Купертино е била страна, може да видите тук.

Източник: appleinsider

Services articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.