imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Ето как работи удобната Touch Bar лента при MacBook Pro


Преди броени часове Apple представи чисто нови MacBook Pro компютри. Повече за страхотните устройства, които разполагат с два размера от 13 и 15 инча в сребърен или астро сив цвят можете да разберете, като посетите следната връзка, а в настоящата статия ще ви покажем как работи Touch Bar лентата – може би най-впечатляващото нововъведение в компютрите.

При положение, че вече сте се запознали с предната ни статия, вероятно се досещате, че ще обърнем внимание на революционния Touch Bar, разположен точно над стандартната клавиатура на устройството. Любопитната новост определено привлича внимание, а в долните няколко примера, ще ви покажем колко удобна може да бъде функцията.

Hello-Again-OLED-Touch-ID

Хардуерната новост ще ви запознае с наличието на Touch ID сензор, разположен в дясната част на интуитивната лента. Благодарение на промяната, вече разполагате с бърза и удобна възможност да отключите вашия Mac само с едно докосване.

Изключително интуитивният Touch Bar ще се преобрази абсолютно автоматично, съобразно приложението, което използвате. Ето, че при положение, че стартирате приложение за видео обработка, като Final Cut Pro, страхотната лента ще ви предостави възможност за бързо повикване на най-необходимите функции и опция за избор на кадри. Подобно преобразяване ще срещнете и когато стартирате добре познатото приложение Photoshop.

Hello-Again-OLED-Pictures

Хубаво е да знаете, че вашите фабрично заложени приложения Mail и FaceTime в macOS Sierra също разполагат с Touch Bar поддръжка. Вече разполагате с още по-удобна възможност да прескачате между различни папки във вашия мейл клиент или пък просто да вдигнете или прекратите започнат FaceTime разговор по много бърз и удобен начин.

Разбира се, Apple не оставя на заден план и вашите делови приложения, като iWorks. Точно до него, бихме поставили и всички компоненти на Microsoft Office, които също разполагат с удобната Touch Bar поддръжка. Голяма част от функциите, като маркиране, копиране, изрязване или поставяне на избран текст, никога не са били по-лесно изпълними.

Hello-Again-OLED-Pages

Веднага щом стартирате фабрично заложеното приложение Safari, интуитивната лента ще ви запознае с бързи бутони за отваряне на нов раздел, както и връщане на предна или следваща страница. Точно тук вмъкваме и още една малка, но отново доста удобна възможност. Вероятно вече знаете, че macOS Sierra разполага с настолен Siri вариант, а той може да бъде повикан и от удобната Touch Bar лента, просто като докоснете върху стандартната за Siri икона.

Следващата интересна възможност, ще срещнете веднага, щом започнете да пишете ново съобщение. Лентата ще ви представи списък с емотикони, а вие ще може да изберете някой от тях по-изключително удобен начин. Touch Bar ще може да ви предлага по автоматичен начин и думи за дописване, точно както в мобилната операционна система iOS.

Hello-Again-OLED-Emoji

Трябва да знаете, че веднага щом стартирате избрана песен или видео съдържание, новото удобство ще ви запознае и с контролните бутони на плеъра. Просто докоснете върху преминаване към следваща или предишна песен, плей, пауза или пък променете нивото на звука по стандартен начин. Интуитивната лента ще ви позволи да изпълните всяка желана функция по много по-бърз и удобен начин.

Hello-Again-TouchBar-Custom

Накрая ще обърнем внимание и на възможността да индивидуализирате страхотната Touch Bar лента. Вероятно част от интуитивните бутони няма да отговарят на вашите потребителски нужди, а това не трябва да ви притеснява по никакъв начин. Разполагате с възможност по съвсем лесен и бърз начин, както да добавите, така и да премахнете избран бутон.

Голяма част от фабрично заложените приложения, с които може да се похвали macOS Sierra, разполагат с удобната възможност за управление през Touch Bar. Разбира се,  останалите разработчици на app-ове, разполагат с необходимата техническа информация, за да приспособят своите приложения със страхотната промяна.

Повече за новото MacBook Pro поколение, може да разберете, като посетите следната връзка, а за macOS Sierra, като натиснете тук.

Източник: cultofmac

iPaD June article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.