imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Универсалните приложения за iOS и macOS идват


Подозираме, че и вие искате да разполагате с настолен вариант на някое от вашите любими iOS приложения или игри, както и обратното, за което вероятно ще трябва да изчакате още малко. Според Mark Gurman, в рамките на тази година Apple ще изравни двете платформи, като всяко следващо приложение и игра ще може да бъде стартирано през която и да е от системите, а ние имаме една добра новина. Макар и в първите бети на iOS 12 и macOS Mojave да няма и следа от подобна промяна, явно основната на така наречения проект Marzipan вече е положена.

За да не стане някоя грешка, не трябва да очаквате, че с появата на официалните версии на следващата мобилна и настолна операционна система ще се запознаете и със завършен вариант на универсалните приложения. Този процес вероятно ще продължи един не малък период от време, но по-важното е, че разработчиците от Apple работят върху промяната, за което свидетелства и последната Twitter публикация на Pedro José Pereira Vieto от преди броени часове. Заложените LaunchServices в macOS Mojave разполагат с вариант да стартират характерните за мобилната операционна система flat-style пакети от приложения.


По всичко изглежда, че пред разработчиците се разкрива очакваният вариант за създаване на приложения, които биха могли да бъдат стартирани, както през iOS, така и през macOS, но има и една важна особеност. Трябва да правим разлика между сливането на двете операционни системи в една и сливането на техните приложения. Колкото и да се изравнят възможностите между iOS и macOS през следващите няколко месеца, те ще продължат да функционират независими една от друга, като допирната точка ще се крие в това, че и двете разработки ще разполагат с възможност да стартират приложения с един основен код.

Ако срещнем подобна новост, Apple ще трябва да ни запознае и с един общ вариант на App Store за iOS и macOS. Вероятно след като инсталирате дадена разработка на едната платформа и заплатите еднократно нейната продажна стойност, ако има такава, тя ще се появи по автоматичен начин и на другата, а ние нямаме търпение да се запознаем с проект Marzipan. Все пак изменението определено ще бъде най-сериозното и за двете операционни системи за десетилетието.

Източник: Twitter

iPhone XR цена article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.