imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Лесен достъп до скритите macOS файлове през Finder


Всеки потребител може да стигне до файловото съдържание на своя Mac по един доста лесен начин, след като отвори заложеното приложение Finder, но има и една малка особеност. Съвсем стандартно, измежду всички елементи съществуват и доста скрити, което не е чак такъв проблем. В голяма част от случаите тези файлове са системни и не се нуждаете от тях във вашето ежедневие, но все пак ако ви се наложи да достъпите до някой от тях, ще трябва да преминете през няколко съвсем лесни стъпки.

Разполагате с възможност да визуализирате всички скрити файлове по подразбиране с една никак не сложна команда, която може да изпълните през заложеното приложение Terminal, но от съображения за сигурност, не ви препоръчваме да предприемате тази стъпка. Ако ви се налага да стигнете до някой скрит файл или папка, просто отворете Finder, след това дестинацията, в която се намират скритите елементи и използвайте клавишната комбинация от Shift, Command и +.

Чрез лесната за изпълнение команда, пред вас ще се визуализират всички скрити файлове, но има и една малка особеност. Ако затворите Finder и го отворите на по-късен етап, ще се наложи отново да повторите клавишната комбинация, за да видите скритите файлове. Ако все още се намирате във Finder, но вече нямате нужда от скритите файлове, повторете комбинацията за да ги маскирате, а ние ще ви покажем как може да видите и съдържанието, което стои зад вече инсталирано приложение.

Отворете Finder, след това Applications и поставете маркера върху някое приложение, което искате да прегледате. Остава само да кликнете върху неговото име с десен бутон и да изберете втората опция или Show Package Content. От лявата страна на екрана ще се появят всички файлове и папки, които стоят зад избраното приложение, а вие може да ги разгледате, редактирате или да премахнете част от тях по съвсем стандартен начин. Повече за последната версия на настолната операционна система може да разберете, като посетите тази връзка.

Christmas MBP article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.