imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Възможностите на заложеното Keychain приложение в macOS


Ако се налага да извършите регистрация, за да стигнете до съдържанието на някоя неизвестна платформа, препоръчваме да не залагате на актуалната парола за вашия Apple ID акаунт или Facebook профил. Сложете кратка и произволна комбинация, която не използвате никъде другаде, като причината за това е една. По този начин ще сте сигурни, че дори и да бъде открадната, тя няма да свърши работа на ответната страна, а ние ще ви покажем как да съхранявате вашите пароли през macOS.

Няма вариант да забравите тази част от паролите, които използвате във вашето ежедневие, но при комбинациите за достъп до някоя платформа, социална мрежа или пък пощенска кутия нещата стоят по малко по-различен начин. Все пак често те се въвеждат еднократно през някое приложение или Safari, като системата ги пази автоматично за по-бърз следващ достъп, а това означава само едно. Трябва да запишете тези пароли на сигурно място, за да не ги възстановявате всеки път, когато се наложи да ги въведете отново. Винаги може да се доверите на заложеното приложение Keychain, което е доста удобно, но има и алтернативен метод за защита на вашите пароли.

Препоръчваме ви комбинациите, които използвате да бъдат с дължина над десет символа, като в тях да включите както буквена, така и цифрена част и не само. Ако сложите някоя главна буква, паролата става още по-трудна за разбиване. Задължително използвайте индивидуални варианти за всяка различна платформа, пощенска кутия или Apple ID акаунт, а за да не се налага да ги съхранявате в някое допълнително инсталирано приложение, измежду всички подходящи варианти за целта в App Store, просто направете един текстови файл и го поставете в защитен с парола виртуален диск.

За целта отворете Launchpad, след това Other, стартирайте Disk Utility, спуснете меню File, сложете маркера върху New Image и кликнете върху Blank Image. В отворения прозорец въведете име на вашия нов виртуален диск, след това мястото, където желаете да бъде запазен, размер, файлов формат съобразно вашата операционна система, а срещу Encryption изберете вид на защитата. Припомняме ви, че 256 битовото криптиране на съдържание отнема повече време, но е и два пъти по-сигурно спрямо 128 битовия вариант, а на вас не ви остава нищо друго, освен да въведете парола и да кликнете върху Save.

Вашият защитен виртуален диск е готов. Кликнете върху неговото име, за да го отворите, въведете съответната парола за достъп, копирайте създадения текстови файл и сте готови. Комбинациите вече са на доста сигурно място, а за да си припомните най-лошите пароли за 2018-та според класацията на SplashData, посетете тази връзка.

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.