imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

WhatsApp става напълно безплатна услуга


WhatsApp може да се похвали с над 900 милиона потребителя по света. Естествено, немалка част от тях използват приложението, сваляйки го от App Store. Ето, че популярното чат приложение направи символичен, но изключително интересен ход. Как ли ще се отрази това на потребителската база?

Досегашният годишен абонамент на WhatsApp възлизаше на цели…0,99 цента. Потребителите имаха право да ползват първата година от услугата напълно безплатно, за да я изпробват в тестови период. С други думи, проблемът при приложението далеч не е бил във високата цена за ползването му.

А къде е бил той тогава?

По думите на съоснователя на WhatsApp, Ян Кум, много от евентуалните потребители на приложението не са притежавали кредитна или дебитна карта. Това не е учудващо, предвид огромният дял от млади хора, които са привърженици на WhatsApp. Кум изтъкна, че подобен модел никак не е скъп за ползващите услугата, но просто не е практичен.

WhatsApp за iPhone

През 2014 година Facebook закупи WhatsApp за 22 милиарда долара, като приложението имаше 450 милиона активни потребители. Сега те са нараснали двойно, затова дори ниската такса от 0,99 цента води до стабилни приходи. Кум загатва, че WhatsApp ще потърси „други методи на реализиране на приходи“.

„Започвайки от тази година, ще тестваме методи, които ще позволяват на потребителите на WhatsApp да комуникират с бизнеси и организации, от които се интересуват“, сподели той.

Ян Коум, съ-собственик на WhatsApp

Интересно е да видим как точно ще бъде организирана тази система. Кум вече бе запитан дали новият подход включва реклами от други фирми в WhatsApp, отричайки подобни бъдещи планове за приложението.

Ходът вече провокира горещи потребителски дискусии около евентуалния развой на събитията. Повечето от тях са центрирани около сигурността на данните на използващите app-а, предвид промяната на модела и свързаността на приложението с Facebook. За голяма част от ползващите WhatsApp, естествено, промяната е добре дошла. Предстои да видим как точно ще се развият събитията около чат приложението!

Източник: The Wall Street Journal; 9to5Mac.

MBP vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.