imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Световната конференция на разработчиците разкри какво може да очакваме от iOS 10


Вече знаем, че голяма част от прогнозираните промени са в процес на разработка или дори създадени, а разработчиците вече разполагат и с бета версия на очакваната мобилна операционна система iOS 10.  Преди броени часове, на световната конференция на разработчиците WWDC 2016,  съвсем официално се оповестиха очакваните промени и новости, а те са повече от впечатляващи.

Презентацията на iOS 10 вероятно съвсем неслучайно беше разделена на 10 последователни части, като всяка една представи различна функция на мобилната операционна система, последователност, която и ние ще спазим в отразяването на всяка една нова или усъвършенствана функция.

Screen Shot 2016-06-14 at 17.05.52

На първо място събитието акцентира върху изцяло обновени заключен екран, цялостен изглед и Control Center. Функционалността в заключен режим е разширена, като са добавени “джаджи”, които ще бъдат управлявани по един бърз и удобен начин, благодарение на функцията 3D Touch при по-новите устройства.

Дойде време да отправим поглед и към Siri, където прогнозите отново се оказват изключително точни. Разработчиците вече ще имат възможност, благодарение на SDК, да интегрират всяко приложение с виртуалния асистент, което ще позволи на потребителите да ги управляват единствено с гласови команди.

На трето място в списъка забелязваме функцията QuickType. Вероятно специално ще обърнем повече внимание върху нейното използване, но за сега бихме могли да кажем, че Siri вече ще прилага своята интелигентност и върху клавиатурата на вашето iOS устройство. Звучи страхотно удобно клавиатурата да променя автоматично език на въвеждане на текст и то само в зависимост от контекста.

vlcsnap-2016-06-13-14h00m53s243

Четвъртото място е отредено за Photos. Отново може да се насладим на функцията Places в iOS, а Advanced Computer Vision ще помогне на операционната система да разпознае лицата на присъстващите личности в снимката. Вече ще може да изберете, например, лицето на свой приятел, а вашето iOS устройство да ви покаже всички снимки, на които присъства. Към Photos бихме могли да представим и изцяло новата функция Memories. Звучи много интересно и със сигурност бихме искали да се запознаем с функцията, която ще може, съобразно локация, дата и разпознати лица, да организира желан от нас Slideshow, който бихме могли допълнително да персонализираме, като зададем продължителност и настроение. Радваме се, че функцията се разработва и за предстоящата компютърна операционна система macOS, за която може да научите повече тук.

vlcsnap-2016-06-13-14h09m10s409

Няма да пропуснем да обърнем внимание и на услугата Maps, за която е отредено петото място. Приложението разполага с нов потребителски интерфейс и, разбира се, допълнителни функции. Вече имате възможност да използвате повече филтри при търсене, а списъкът с предложенията е още по-голям. Наличен е динамичен режим на навигация, който поддържа приближаване и, естествено, бихте могли да зададете желан маршрут. Възможността за достъп до бързи функции по време на пътуване е разрешена, а системата CarPlay ще може да достъпи до приложението, а съобразно вградената в автомобила инфотеймент система, е възможно да навигирате зигзакообразно, видимо на арматурното табло.

vlcsnap-2016-06-13-14h11m28s781

Време е да отправим поглед и към една услуга, около която се вдигна немалко шум. Apple Music заема шестата позиция в настоящата презентация, а според Кю, вече разполага и с над 15 милиона платени абонамента. iOS 10 представя музикалната услуга с един нов реорганизиран дизайн, а промените са извършени с една единствена цел – Apple Music да стане по-лесна за употреба. Всички раздели вече са обозначени с голям етикет, а това ще ви помогне да разберете във всеки един момент в коя част на приложението се намирате. Приложението изглежда коренно различно, а ние сме сигурни, че работата с него наистина ще бъде много по-лесна и приятна.

vlcsnap-2016-06-13-14h18m03s484

Седмото място в презентацията е отделено за услугата News, която може да се похвали с над 60 милиона месечни активни потребителя, а iOS 10 ще я представи с нов дизайн. Новото приложение News предлага възможност за абониране, точно както своя предшественик Newsstand и дори възможност за уведомяване за ексклузивни новини. Промените не са значителни, но приложението изглежда още по-лесно и приятно за употреба.

Обръщаме внимание и на осмата позиция, където се срещаме с HomeKit. Приложението вече е вградено в Control Center и, както може би сами се досещате, ще имате възможност да го управлявате и в режим на заключен екран. Добавена е възможност за връзка с видео камери, а до приложението може да достъпите както през iPhone и iPad с инсталиран iOS 10, така и през Apple Watch.

vlcsnap-2016-06-13-14h24m27s302

На деветото място се срещаме с приложението Phone. Предстоящата мобилна операционна система iOS 10 разполага с VoIP API, което помага да провеждате вашите разговори през Skype и Facebook Messenger точно, както през приложението Phone.

vlcsnap-2016-06-13-14h29m02s7151

Предните месеци ви запознахме с няколко прогнози, свързани с приложението Messages, а днес то заема последното, десето място от настоящата презентация на iOS 10. Голяма част от прогнозите са точни, а днес ще споменем само няколко от очакваните нови функции. Предстоящата мобилна операционна система ще ви позволи да споделяте връзки, видео, снимки и други медийни файлове директно във вашите съобщения, като те ще се визуализират в малък прозорец, позволяващ обобщен преглед на съдържанието. Добавянето на снимки и видео съдържание е значително опростено, а емотиконите са три пъти по-големи, спрямо сегашните. Звучи невероятно, но функцията QuickType, за която вече споменахме, ще може да ви предложи и подходяща емотиконка съобразно въведен контекст.

Всички новости са изключително интересни, а ние сме сигурни, че измежду тях съществуват такива, които бихте искали да изпробвате още сега. Мобилната операционна система ще дебютира официално през месец септември, заедно с очакваното 7-мо поколение iPhone, а до тогава най-нетърпеливите биха могли да пробват iOS 10 през юли месец, когато ще бъде пусната бета версия, предназначена за публично тестване.

iPaD June article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.