imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Световната конференция на разработчиците разкри какво може да очакваме от iOS 10


Вече знаем, че голяма част от прогнозираните промени са в процес на разработка или дори създадени, а разработчиците вече разполагат и с бета версия на очакваната мобилна операционна система iOS 10.  Преди броени часове, на световната конференция на разработчиците WWDC 2016,  съвсем официално се оповестиха очакваните промени и новости, а те са повече от впечатляващи.

Презентацията на iOS 10 вероятно съвсем неслучайно беше разделена на 10 последователни части, като всяка една представи различна функция на мобилната операционна система, последователност, която и ние ще спазим в отразяването на всяка една нова или усъвършенствана функция.

Screen Shot 2016-06-14 at 17.05.52

На първо място събитието акцентира върху изцяло обновени заключен екран, цялостен изглед и Control Center. Функционалността в заключен режим е разширена, като са добавени “джаджи”, които ще бъдат управлявани по един бърз и удобен начин, благодарение на функцията 3D Touch при по-новите устройства.

Дойде време да отправим поглед и към Siri, където прогнозите отново се оказват изключително точни. Разработчиците вече ще имат възможност, благодарение на SDК, да интегрират всяко приложение с виртуалния асистент, което ще позволи на потребителите да ги управляват единствено с гласови команди.

На трето място в списъка забелязваме функцията QuickType. Вероятно специално ще обърнем повече внимание върху нейното използване, но за сега бихме могли да кажем, че Siri вече ще прилага своята интелигентност и върху клавиатурата на вашето iOS устройство. Звучи страхотно удобно клавиатурата да променя автоматично език на въвеждане на текст и то само в зависимост от контекста.

vlcsnap-2016-06-13-14h00m53s243

Четвъртото място е отредено за Photos. Отново може да се насладим на функцията Places в iOS, а Advanced Computer Vision ще помогне на операционната система да разпознае лицата на присъстващите личности в снимката. Вече ще може да изберете, например, лицето на свой приятел, а вашето iOS устройство да ви покаже всички снимки, на които присъства. Към Photos бихме могли да представим и изцяло новата функция Memories. Звучи много интересно и със сигурност бихме искали да се запознаем с функцията, която ще може, съобразно локация, дата и разпознати лица, да организира желан от нас Slideshow, който бихме могли допълнително да персонализираме, като зададем продължителност и настроение. Радваме се, че функцията се разработва и за предстоящата компютърна операционна система macOS, за която може да научите повече тук.

vlcsnap-2016-06-13-14h09m10s409

Няма да пропуснем да обърнем внимание и на услугата Maps, за която е отредено петото място. Приложението разполага с нов потребителски интерфейс и, разбира се, допълнителни функции. Вече имате възможност да използвате повече филтри при търсене, а списъкът с предложенията е още по-голям. Наличен е динамичен режим на навигация, който поддържа приближаване и, естествено, бихте могли да зададете желан маршрут. Възможността за достъп до бързи функции по време на пътуване е разрешена, а системата CarPlay ще може да достъпи до приложението, а съобразно вградената в автомобила инфотеймент система, е възможно да навигирате зигзакообразно, видимо на арматурното табло.

vlcsnap-2016-06-13-14h11m28s781

Време е да отправим поглед и към една услуга, около която се вдигна немалко шум. Apple Music заема шестата позиция в настоящата презентация, а според Кю, вече разполага и с над 15 милиона платени абонамента. iOS 10 представя музикалната услуга с един нов реорганизиран дизайн, а промените са извършени с една единствена цел – Apple Music да стане по-лесна за употреба. Всички раздели вече са обозначени с голям етикет, а това ще ви помогне да разберете във всеки един момент в коя част на приложението се намирате. Приложението изглежда коренно различно, а ние сме сигурни, че работата с него наистина ще бъде много по-лесна и приятна.

vlcsnap-2016-06-13-14h18m03s484

Седмото място в презентацията е отделено за услугата News, която може да се похвали с над 60 милиона месечни активни потребителя, а iOS 10 ще я представи с нов дизайн. Новото приложение News предлага възможност за абониране, точно както своя предшественик Newsstand и дори възможност за уведомяване за ексклузивни новини. Промените не са значителни, но приложението изглежда още по-лесно и приятно за употреба.

Обръщаме внимание и на осмата позиция, където се срещаме с HomeKit. Приложението вече е вградено в Control Center и, както може би сами се досещате, ще имате възможност да го управлявате и в режим на заключен екран. Добавена е възможност за връзка с видео камери, а до приложението може да достъпите както през iPhone и iPad с инсталиран iOS 10, така и през Apple Watch.

vlcsnap-2016-06-13-14h24m27s302

На деветото място се срещаме с приложението Phone. Предстоящата мобилна операционна система iOS 10 разполага с VoIP API, което помага да провеждате вашите разговори през Skype и Facebook Messenger точно, както през приложението Phone.

vlcsnap-2016-06-13-14h29m02s7151

Предните месеци ви запознахме с няколко прогнози, свързани с приложението Messages, а днес то заема последното, десето място от настоящата презентация на iOS 10. Голяма част от прогнозите са точни, а днес ще споменем само няколко от очакваните нови функции. Предстоящата мобилна операционна система ще ви позволи да споделяте връзки, видео, снимки и други медийни файлове директно във вашите съобщения, като те ще се визуализират в малък прозорец, позволяващ обобщен преглед на съдържанието. Добавянето на снимки и видео съдържание е значително опростено, а емотиконите са три пъти по-големи, спрямо сегашните. Звучи невероятно, но функцията QuickType, за която вече споменахме, ще може да ви предложи и подходяща емотиконка съобразно въведен контекст.

Всички новости са изключително интересни, а ние сме сигурни, че измежду тях съществуват такива, които бихте искали да изпробвате още сега. Мобилната операционна система ще дебютира официално през месец септември, заедно с очакваното 7-мо поколение iPhone, а до тогава най-нетърпеливите биха могли да пробват iOS 10 през юли месец, когато ще бъде пусната бета версия, предназначена за публично тестване.

IPhone X buy article
Apple Inc. (AAPL)

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.