imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Световната конференция на разработчиците WWDC 2016 приключи


Вероятно сте запознати с повечето новини от значимото събитие, което стартира миналата седмица в понеделник и приключи на 17 юни. На WWDC 2016 Apple представи 10-тата версия на iOS и macOS Sierra, за които бихме могли да кажем, че са повече от впечатляващи.

Макар и в рамките на пет работни дни, WWDC 2016 успя да запознае многобройните разработчици на приложения с всички новости, свързани с очакваните операционни системи. Представянето на всяка една нова функция, приложение или техните изменения, са любопитни за многобройните потребители и фенове на Apple, но основната цел на събитието беше фокусирана върху запознаването на разработчиците с техническата страна на всички извършени промени и нововъведения.

WWDC-16-diszites-6

Една от основните новости е пуснатата SDK (Software Development Kit) връзка за Siri, която позволява свързването на външно разработени приложения с интелигентния асистент. Индивидуалните разработчици, както и компаниите, създаващи приложения, вече могат да изградят необходимата връзка между Siri и разработеното приложение, така че всяка една функция да бъде разпозната от асистента. Необходимата за целта техническа документация е предоставена, а всички потребители могат да очакват съвсем скоро една много по-широка функционалност на виртуалния асистент, благодарение на която ще имат възможност да управляват своите приложения със съвсем прости гласови команди.

siri-macos-sierra-a

Следващата съществена промяна отразява нови функции и възможности в най-използваното фабрично мобилно приложение –  Messages. Неговата функционалност е разширена изключително много, за което може да разберете повече, като натиснете тук. Заедно с огромните промени, разработчиците вече имат възможност да създават интересни приложения, които да бъдат добавяни като допълнителни функции към Messages, с което фабрично заложеното приложение може да бъде индивидуализирано, а неговите възможности на практика стават неограничени. Пълната техническа документация отново е предоставена, а ние сме в очакване съвсем скоро и на първите приложения, предлагащи нов вид възможности.

Screen Shot 2016-06-20 at 12.23.06

Поредната техническа промяна, на която ще обърнем внимание, засяга мобилната и настолната версия на приложението Safari. В предната ни статия, свързана с темата, която може да видите тук, разбрахме, че изключените по подразбиране разширения за разчитане на уеб съдържание, като Adobe Flash, Java, Silverlight и QuickTime ще насърчат зареждането на съдържание, написано на HTML5. Благодарение на промяната, всеки потребител ще има възможността да се наслади на един по-бърз браузер, а разработчиците ще трябва да обърнат внимание на това изменение. При положение, че разработвате интернет проект, бихме дали съвет да използвате основно HTML5, което, освен, че ще допринесе за по-бързото зареждане на съдържанието, няма да изисква включването на допълнителните разширения, заявка, която би отказала част от вашите посетители. Тази промяна вече съществува и при други интернет браузери, което определено показва посоката на изграждане на уеб съдържание, към която трябва да се стремят всички разработчици.

flash-del-os-10

Още в самото начало, Световната конференция на разработчиците WWDC 2016 представи iOS 10 и macOS Sierra, за което може да си припомните тук и тук, а след това, съвсем традиционно, бяха връчени и наградите за най-добър дизайн на приложения. Кои приложения са отличени с награда може да разберете тук, а повече за откриването на конференцията, тук.

Традиционната Световна конференция на разработчиците WWDC 2016 приключи, като остави необходимата информация, както на присъстващите, така и на всички останали разработчици да проектират или подготвят своите съществуващи приложения за новите операционни системи.

Световна конференция на разработчиците WWDC ще се проведе отново догодина, а до тогава ние сме в очакване на поредното значимо събитие, което, за разлика от настоящото, ще предостави официалната версия на iOS 10, която ще бъде пусната с iPhone 7 през септември, а с тях и всички останали нови продукти и операционни системи, като macOS Sierra.

beats promo

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.