imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Защитете вашия Mac от една неочаквана грешка в High Sierra


Настолната операционна система, която задвижва и вашия Mac се отличава с един изключително бърз и безпроблемен начин на работа и не само. Всеки потребител може да бъде спокоен, че неговото съдържание и данни са разположени в една изключително защитена среда, но явно това твърдение не е съвсем основателно при macOS High Sierra 10.13.1.

Ако вече сте инсталирали последната версия на системата ще се наложи да обърнете внимание на една малка, но и доста съществена грешка, за която вероятно дори не сте подозирали, че съществува. При всяка промяна във вашите системни настройки трябва да потвърдите желаното действие със съответната администраторска парола, но има и друг вариант. Напишете за потребителско име “root”, сложете маркера върху полето за въвеждане на парола, натиснете Enter и ще останете доста изненадани.

При положение, че сте изпълнили горната стъпка, операционната система ще извърши желаното от вас действие и не само. Достатъчно е само да сте позволили вписване с име и парола, вместо доста по-сигурната опция при стартиране или събуждане на вашия Mac само с парола и всяко трето лице ще може да отключи устройството по горния начин. Това обаче не трябва да ви притеснява чак толкова много. Можете да промените настройката, след като отворите System Preferences, Users & Groups, раздел Login Options и изберете List of users пред Display login window as.

Сигурни сме, ча разработчиците от Apple съвсем скоро ще ни запознаят с необходимата поправка, която ще остави грешката в миналото, но до тогава нищо не ви спира да преминете през още една стъпка, с която ще защитите вашия Mac изцяло. Просто създайте още един потребител с име “root”, изберете желана от вас парола и сте готови. Вече никое трето лице няма да разполага с право на достъп чрез това потребителско име, или поне без да въведе предварително избраната от вас парола.

Източник: MacRumors

iPhone Xs pre-order article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.