Ревю: iPad Pro 9.7’’

Konstantin
23/04/2016 ❘ 00:00
Очакванията на мнозина бяха, че през март 2016 г. Apple ще представи iPad Air 3. Вместо това на сцената се появи 9.7-инчовият iPad Pro. Ние имахме щастието да го ползваме в продължение на една седмица и вече сме готови да споделим своите впечатления с вас. Очакванията към iPad Pro 9.7’’ бяха доста високи, особено след като вече бяхме останали очаровани от неговия по-голям брат – 12.9’’ огромен таблет на Apple. А и самото име – iPad Pro, тежи повече от Air. “Pro” набляга върху функционалностите на устройството, а не толкова върху дизайна му, и ни навежда на идеята, че в ръцете си държим един таблет, който можем да ползваме както за забавление, така и за професионални цели. Казваме това с всички условности, свързани с някои ограничения на iOS, които все още възпрепятстват превръщането на мобилната операционна система на Apple в напълно равностойна на Mac OS X в професионално отношение. Но нека сега отправим поглед върху хардуера на новия iPad Pro 9.7’’. Дизайн
detail2
С тегло от едва 435 гр. и дебелина от 6.1 мм, iPad Pro 9.7’’ е успял да съчетае физиката на боксьор от лека категория с мощта на доста по-тежките. Тези габарити поставят iPad Pro 9.7’’ наравно с iPad Air 2 и правят таблета по-тънък от iPhone 6s, iPad Pro 12.9’’ и от новия iPhone SE. Въпреки, че най-новият таблет на Apple е със сходни размери и външен вид с iPad Air 2, някои неща все пак отличават дизайна на двете устройства. На първо място: iPad Pro 9.7’’ се предлага в четири цвята (сребрист, астро-сив, златен и цвят розово злато). Това е единственият за момента таблет на Apple, който може да бъде поръчан в станалия напоследък доста популярен цвят розово злато.
detail
Новият iPad Pro 9.7” се отличава от събратята си и по отношение на възможностите за правене на снимки.  На гърба на iPad Pro 9.7’’ можем да видим наличието на светкавица на задната iSight камера, като това е първият iPad, който може да се похвали с тази екстра. Освен това, също като своя 12.9-инчов “батко”, таблетът разполага с четири говорителя по краищата на устройството. Тези характеристики на дизайна на iPad Pro 9.7’’, както и наличието на Smart конектора отляво, правят калъфите за iPad Air 2 несъвместими с него (за разлика от случая при iPhone 5s и iPhone SE). Характеристики
fingerprint
Ще започнем с дисплея, защото това е първото нещо, което видяхме, щом включихме нашия чисто нов iPad Pro 9.7’’. Точно тогава си припомнихме колко впечатлени бяхме останали от екрана на 12.9 инчовия iPad Pro. Въпреки, че новият таблет има резолюция от 2048 х 1536 пиксела (колкото iPad Air 2) в сравнение със зашеметяващите 2732 х 2048 пиксела при 12.9 инчовата версия, съотношението от 264 пиксела на инч е запазено. Ако оставим цифрите настрана, дисплеят наистина изглежда страхотно. За това допринася DCI-P3 цветовото пространство (използвано в киното и налично в iMac с Retina display 5K от 2015 г.), което за пръв път намира място на екрана на таблет. Кратка справка в Wikipedia сочи, че DCI-P3 има 26% по-голяма цветова гама в сравнение с използваната в 4К UHD телевизорите, което със сигурност би било от полза за професионалистите в областта на видеообработката.
truetone
Това, което обаче със сигурност ще направи впечатление дори и на обикновения потребител, е True Tone технологията. Тя използва сензори, улавящи цветната температура около вас и настройва белия баланс на екрана на iPad Pro 9.7’’ в зависимост от нея. Също като при Night Shift режима в iOS 9.3, промените в цветовете на True Tone дисплея първоначално ни се сториха малко странни, но в последствие това се превърна в една от любимите ни функции на iPad Pro 9.7’’, а така цветовете наистина изглеждат по-естествени. Очакваме с нетърпение Apple да пренесат True Tone технологията и в останалите си мобилни устройства, а защо не и в лаптопите. Още едно преимущество на екрана на новия iPad e, че благодарение на анти-рефлексното му покритие, можете да го използвате дори и на слънце. В това се убедихме лично, работейки с таблета под ярката светлина на първите пролетни слънчеви лъчи.
twosizes
iPad Pro 9.7’’ разполага със същия супер мощен А9X процесор, както и 12.9 инчовия си “колега”. Излишно е да казваме, че таблетът е много бърз и не се “задъха” при вида на обичайните предизвикателства, като “по-тежки” iOS игри, обработка на таблици и работа с много приложения едновременно, въпреки, че разполага с 2 GB RAM, което е наполовина на iPad Pro 12.9’’ и колкото iPad Air 2. Това, което отличава iPad Pro 9.7’’ от всички останали Apple таблети, е опцията с 256 GB място за съхранение. Въпреки, че обикновените потребители трудно биха могли да запълнят толкова място на своя таблет, ако ползвате своя iPad Pro 9.7’’ за работа някой и друг мегабайт в повече със сигурност би бил добре дошъл. “Колкото повече, толкова повече” – както казва Мечо Пух.
keyboard2
Друго предимство на iPad Pro 9.7’’ са възможностите са свързване, които той предлага. Smart keyboard клавиатурата е доста удобен аксесоар, макар и в началото да ни се видя малка, тъй като сме свикнали да пишем на по-големи клавиатури. Усещането от допира до клавишите обаче е отлично, а като недостатъци можем да изтъкнем липсата на подсветка и факта, че клавиатурата не покрива гърба на iPad-a. Все пак този аксесоар може да ви бъде много полезен, особено ако пишете повечко статии и ревюта. (а и превръща писането в удоволствие с финото и меко усещане при допир до плата на клавишите).
keyboard1
Друго устройство, което чудесно допълва функционалностите на iPad Pro 9.7’’, е Apple Pencil. Някой ден трябва да се спрем по-обстойно на стилуса на Apple, който превръща екрана на вашия iPad Pro в дигитално платно. Възможностите тук са цял океан – от рисуване и скициране, чертане и дизайн, до водене на записки и работа със сложни професионални app-ове.
twosizes-and-pencil
Преди време Тим Кук повдигна въпроса дали iPad Pro може да замени компютъра. Ние смятаме, че с характеристиките, които притежава, iPad Pro 9.7’’ може да замести лаптопа за една част от потребителите, особено за по-младите, които до голяма степен са се “сраснали” с iOS, използвайки я на телефона си. Все още обаче има какво да се желае, за да може iPad да се превърне в равностоен заместник на компютъра за повечето потребители. Това може би се дължи повече на софтуера (най-вече някои ограничения на iOS), отколкото на хардуера. Ако се колебаете дали да се спрете на iPad Pro или на MacBook за основно устройство, можете да погледнете нашите съвети тук. Камерата на iPad Pro 9.7’’ е 12 мегапикселова, може да заснема 4K видео и поддържа Live Photos. Макар и да не сме горещи почитатели на снимането с таблет (все пак 9.7 инчовото Pro е доста по-удобно за снимки от 12.9 инчовия си братовчед, с който имаме чувството, че снимаме с телевизора). 5 мегапикселовата FaceTime камера с Retina Flash светкавица пък се оказа доста добра за селфита, Snapchat-ове и подобни активности.
camera1
Аудиото на iPad Pro 12.9’’ ни впечатли изключително много. Ето, че от Apple са успели да пренесат тази изненадваща мощ на звука и в четирите говорителя на по-малкия Pro таблет. В комбинация с удивителната картина, така направо “се вграждате” в iOS игрите. Колкото до батерията, още от първия iPad, Apple обещава 10 часа продължителност на живота. Този показател остава непроменен и до днес, с цялата относителност, която носи. Играйте Infinity Blade и за няколко часа ще я “постопите”. Ако пък просто четете някоя iBook книга и от време на време си преглеждате пощата, устройството ще издържи с дни. Заключение Според нас, iPad Pro 9.7’’ е много повече от евентуален iPad Air 3. С мощния си процесор, супер бърз чип, кристален дисплей с True Tone, 256 гигабайтовата опция и най-вече възможностите за работа с Apple Pencil и Smart Keyboard, iPad Pro 9.7’’ може да се превърне в безценен помощник както на редица професионалисти, така и на обикновените потребители, които обичат да държат в ръцете си най-качествените устройства на пазара. А къде можете да намерите iPad Pro 9.7’’? Отговорът е ясен – в магазини iStyle или онлайн - като натиснете върху картинката отдолу.Screen Shot 2016-04-23 at 7.59.42 AM