Apple отбеляза най-успешното тримесечие в историята си

Konstantin
27/01/2016 ❘ 00:00

В света вече има по едно Apple устройство на всеки седем души. Ако миналогодишните резултати за тогавашното Q1 бяха брутални, то компанията от Купертино отново надмина себе си. Представяме ви най-интересните факти и заключения от едно Q1, което надмина всички очаквания.

Уводни статистики

Облечена в цифри, ситуацията е следната: за първото тримесечие на 2016 г. са продадени 74,8 милиона iPhone-а, 16,1 милиона iPad-а и 5,3 милиона Mac-a. Естествено, много ни се иска да надникнем и в тайните на Apple Watch продажбите, но смартчасовникът все още си остава мистерия. Приходите за Q1 възлизат на 75,9 милиарда долара, като чистата печалба от тях е 18,4 милиарда долара.

Приходи на Apple

Но най-възхитителното е, че в света вече циркулират един милиард Apple устройства. Рекорд, който е просто безапелационен резултат.

iPhone като лидер, но и като проблем

Без никакво съмнение, iPhone е отговорен за огромна част от Q1 рекорда. Със 74,8 милиона продажби, Apple финишира малко под очакванията за 75,46 милиарда iPhone-а, продадени за тримесечието. Главният изпълнителен директор на компанията на Купертино сам изтъкна, че следващото Q2 също ще е проблемно за смартфона.

Кук уточни, че не е изключено Q2 да е първият случай, в който iPhone продажбите се понижават на годишна основа. Шефът на Apple обаче допълни, че по-нататък през 2016 г. смартфонът отново ще се завърне триумфално. Догадките са, че комбинацията от iPhone 5se и най-вече – iPhone 7, отново ще изстрелят устройството нагоре.

И все пак, iPhone резултатите за това Q1 са рекорд, изпреварвайки миналогодишното Q1 с 300 хиляди повече продадени смартфона.

iPhone продажби за Apple през Q1 2016

Apple TV и Apple Watch са повече от хит. App Store няма спирка

Въпреки, че статистиките за Apple Watch се премълчават, Кук и главният финансов директор Лука Маестри изтъкнаха, че потребителите са похарчили „милиарди“ за смартчасовника. Независими анализатори изчисляват, че Apple Watch е хегемон в нишата си, отговаряйки за над 50% от продажбите. С други думи, за успеха на смартчасовника на Apple няма съмнение, но някой ден би ни се искало да видим и точните статистики.

Може би изненадващо за някои, но напълно заслужено, Apple TV отбелязва завидни резултати. Устройството, което излезе в още по-елегантен нов вид наскоро, вече може да се похвали и с 36,000 приложения в tvOS App Store. Самият tvOS също минава през чести ъпдейти, изчистващи Apple TV преживяването.

App Store вече е тотален рекордьор и решението на Apple да отбелязва статистиките от него поотделно, е ясен признак за това. Нужно е само да припомним, че App Store отбеляза милиард приходи за краткия период между Коледа и Нова година.

Падащ iPad, държаща се Mac продуктова линия

Продажбите на iPad са намалели, но все още държат ключова позиция в нишата на таблетите. iPad държи цели 85% от пазара в САЩ, безапелационно доминирайки над останалите устройства.

iMac пък бе единственият десктоп компютър, който отбеляза ръст насред една кошмарна за десктоп индустрията година.

Развиващите се пазари растат главоломно

Apple работи усърдно по навлизането си в нови пазари през последните години и резултатите вече са налице. Говорим главно за Китай, където приходите са скочили шокиращо много, изпреварвайки убедително тези от Европа. Приходният ръст в азиатската държава е с цели 14% на годишна база.

Кук спомена и младото население на Индия, което също е важна цел на Apple с един по-агресивен маркетинг подход. Латинска Америкa също е ключов пазар, който тепърва ще бъде разработен подобаващо.

Регионалните пазари на Apple

Равносметката след това усърдно разгръщане е ясна: вече две трети от приходите на Apple идват извън САЩ. Пазар, който доскоро беше тоталният хегемон, що се касае до успеха на компанията от Купертино.

Няма съмнение: Apple са по-силни отвсякога и резултатите ясно утвърждават това. Предстои да видим как точно ще се развие 2016 г. - кой знае, може би това ще е само един от тазгодишните рекорди за компанията?

Източник: Apple, iMore, Cult of Mac. Статистически изображения: SixColors.