Apple представи финансовите си резултати за Q3 на 2019

Konstantin
31/07/2019 ❘ 00:00

За да не стане грешка, трябва да знаете, че третото фискално тримесечие съответства на второто календарно, което обхваща периода от началото на април месец до края на юни. В рамките на този интервал Apple може да се похвали с приходи от 53.8 милиарда долара или с 0.9 милиарда повече, спрямо точно този период на 2018-та година, а ние отправяме поглед към обявените финансови резултати.

Компанията достига до нетна печалба от 10 милиарда долара за отчетния период, което е с 1.5 милиарда по-малко в сравнение с третото фискално тримесечие на 2018-та година.

Всички акционери ще получат своя тримесечен дивидент на 15 август. Неговата стойност се равнява на 0.77 долара за акция, спрямо 0.73 долара за Q3 на 2018 година, а ние традиционно преминаваме към Тим Кук и неговото официално съобщение:

Това определено е едно изключително силно тримесечие, особено за услугите, които предлагаме и продуктовите категории, като iPad и Mac, а до тези показатели се подреждат и повишените iPhone продажби в рамките на отчетния период, спрямо година по-рано. Резултатите са обещаващи за всички географски сегменти, а ние сме доста оптимистично настроени за следващото тримесечие.

За разлика от третото фискално тримесечие на миналата година, през Q3 на 2019 година, компанията не е предоставила подробна информация за своите продажби от категории iPhone, iPad и Mac, което не е толкова голям проблем. Видно от приложената таблица, смартфон продажбите на компанията падат с около 11.82%, тези на таблетите преминават през ръст в размер на 8%, докато при компютрите на Apple забелязваме ръст от 11%, спрямо отново този период, но година по-рано. Прави впечатление сериозният ръст от 48% в категория "други продукти", където попадат Beats, Apple Watch, Apple TV, AirPods и останалите аксесоари на компанията. Нека видим обаче и географското разпределение на пазара на Apple за последното тримесечие. Тук Америка запазва водещата си роля, следвана от Европа и Китай. Припомняме ви, че през четвъртото фискално тримесечие на 2018 година Apple реализира приходи от 62.9 милиарда долара, докато очакваните за Q4 на тази година попадат в рамките на между 65 и 70 милиарда долара.

Източник: MacStories