Beoplay P2 – едно музикално бижу

Konstantin
02/05/2017 ❘ 00:00

Днес тестваме най-новото малко музикално бижу на B&O PLAY – Beoplay P2. Компактни размери, издръжлив дизайн, отлично за размера качество на звука, както и няколко хитри функционалности – това са само част от характерните черти на минималистичната Bluetooth колона. Наскоро, ви представихме най-голямата преносима колона на B&O PLAY – Beolit 17, а днес се спираме на P2 – най-малкия спийкър на компанията. Винаги сме били скептични към колоните, побиращи се в дланта, тъй като много често сме чували такива, чието качество на звука въобще не оправдава съществуването им. Сега обаче държим в ръката си един продукт на реномираната датска компания Bang & Olufsen, въпреки че той е създаден от нейния дъщерен бранд, насочен към по-широката аудитория - B&O PLAY. Познавайки останалите продукти на скандинавците, предполагахме, че и в този случай няма да останем разочаровани, но нека да видим какво установихме и дали P2 успя да ни убеди в смисъла на тези толкова малки спийкъри.

01_beoplay_p2_test_fullwidth

Отвън Както обикновено при B&O PLAY, можете да усетите качеството на продукта още от неговата опаковка. В случая – компактна бяла кутия с познатите лайфстайл снимки и списък с най-важните функции на продукта. Когато отворите кутията, Р2 ще се покаже пред вас в целия си блясък. Не търсете още кой знае какво около колоната – ще намерите само един 40 см дълъг USB-C кабел за зареждане, както и инструкциите за безопасност, разбира се. Изненадващо в кутията не намерихме ръководство за употреба, само един стикер с две изображения, обясняващи как да настроим колоната. Тъй като настройката малко ни затрудни, едни по-подробни инструкции определено нямаше да бъдат излишни. Както можем да очакваме от B&O PLAY, дизайнът на Р2 е минималистичен, изчистен и красив. Качеството на материалите също отговаря на името на бранда. Решетката, покриваща спийкъра, е от алуминий, а останалата част от корпуса е покрита със здрав полимер, който обаче е мек и много приятен на допир. Гумената повърхност отдолу на колоната предотвратява изплъзването й, а каишката, която можете да ползвате за дръжка или за закачане, е кожена. Щеше ни се всички Bluetooth колонки да можеха да изглеждат толкова добре. Нищо не нарушава хармонията в дизайна на Р2, с изключение на една малка дупка в корпуса, където се намира USB-C портът. Тя обаче е толкова добре скрита, че първоначално може и да не я забележите. Единственият бутон е разположен на гумената подложка отдолу на колоната. Той е толкова добре маскиран, че ни отне около 10-ина минути, докато разберем как да включим Р2. Точно тогава започнахме да ровим из кутията, търсейки инструкции, докато накрая не установихме, че стикерът, който малко по-рано бяхме откъснали, крие отговора. Един ценен съвет за всички, които ще ползват колоната: логото отдолу всъщност е бутон.

02_beoplay_p2_test_fullwidth

Качество на звука, употреба Можете да се запитате: след като единственият бутон е отдолу на колоната и не би трябвало да е лесен за достъп (все пак обичайно спийкърът е поставен на някаква повърхност), как можем да контролираме Р2? Отговорът се крие в един хитър трик, който е добавен в Р2. Решетката отгоре на колоната служи не само да защити говорителите вътре, но има функцията на нещо като тъчскрийн. Още повече: можете да персонализирате функцииите на чувствителната на допир повърхност. Ако искате, докосването на решетката може да стартира възпроизвеждане или да направи пауза, да активира Siri, да включи или изключи еквалайзера. Това, което изключително ни впечатли, е другият жест, който Р2 разпознава: ако разклатите колоната хоризонтално, тя ще пусне следващата песен (или ще изключи будилника). Удивително! Всички тези настройки могат да бъдат извършени през приложението на B&O PLAY, където можете не само да персонализирате контролите, но и да зададете звуковия пейзаж, който желаете. Сдвояването на колоната обаче става по традиционния начин: няма нищо лошо в това, но знаейки колко добър в това отношение е W1 чипът, тук се налага да направим няколко допълнителни стъпки. Колоната се включва с продължително натискане на бутона, а LED индикаторът, намиращ се в една от дупките на решетката, започва да мига в синьо. След това трябва да откриете Р2 в Bluetooth менюто на източника на музиката и да се свържете. Процесът не отнема много време и е достатъчно да го извършите еднократно: след това връзката остава стабилна и не се разпада.

03_beoplay_p2_test

Ако си търсим подобен продукт, бихме се спрели на три характеристики от изключителна важност: преносимост, издръжливост, живот на батерията. Р2 се справя много добре по всеки един от тези показатели. Малките размери на колоната позволяват да я поставите в каквато и да било чанта, дори и в по-дълбок джоб. Теглото от 275 грама няма да се усети в чантата, но може да поразтегли джоба ви. Издръжливостта е потвърдена от IP54 стандарта, свидетелстващ, че устройството е устойчиво на прах и напръскване. Спокойно можете да вземете Р2 с вас на плажа, без да влизате с колоната в морето, разбира се. Що се касае до живота на батерията, колоната може да достигне до 10 часа, което е напълно достатъчно за един ден на плажа, особено ако не я ползвате непрекъснато. Вярно е, че това не е най-дългият живот на батерия на преносима колона от B&O PLAY: Beoplay A1 издържа до 24 часа с едно зареждане, но рядко се налага да ползваме преносимия спийкър толкова време, без да можем да го свържем към захранване. Зареждането на Р2 се осъществява за около 2 часа, а един от факторите, допринасящи за живота на батерията е sleep режимът – ако в продължение на 2 минути колоната е неактивна, тя заспива.

04_beoplay_p2_test

Стигаме и до качеството на звука. Като цяло, можем да му поставим една много добра оценка, въпреки че то не може да избяга от ограниченията, наложени от малкия физически размер на устройството. Това, в което се убедихме е, че Р2 със сигурност надскача размера си. Проблемът при повечето Bluetooth колонки от този калибър е, че те не звучат много по-добре от усиления звук на смартфона ви. Тогава защо въобще ви трябва колона? И с нея и без нея, все ще звучи зле. Р2 обаче ни представя много добро и приятно качество на звука, каквото не сме си представяли, че толкова малко устройство може да ни даде. Колоната създава вибрации, когато я поставим на масата и увеличим звука; ако поставим ръка отгоре, можем да усетим движението на въздуха от басите. 2’’ woofer клас D и 3/4'' високочестотен говорител под решетката създават звук в диапазона от 68 Hz до 21 kHz. Може да ви липсва малко допълнителен бас, но пак ще се повторим: при тези размери трудно можем да желаем повече. Не можем да се оплачем и от силата на звука. Р2 по принцип прави 2х15W, но при максимална сила на звука може да стигне до цели 50W. Естествено, при тези нива на звука има ясно отчетливо изкривяване. P2 може да бъде достатъчен да озвучи добре вашата маса, но няма да й стигне мощ да зарадва с добра музика целия лагер.  Единственият недостатък, който ни направи впечатление, е тихото свистене, което се чува, когато колоната не възпроизвежда нищо. Няма какво толкова повече да кажем за този продукт, освен че за нас Р2 доказа, че е една от малкото смислени Bluetooth колони с такъв размер на пазара.

05_beoplay_p2_test_fullwidth

Заключение Като цяло, смятаме, че Р2 отговори на нашите очаквания и изисквания. Все пак, изглежда тази колона може да бъде доста полезна, особено през предстоящите летни и ваканционни месеци – както на плажа, така и в планината или пред барбекюто. Тя е лесно преносима, звучи много добре за размерите си, има задоволителен живот на батерията и няколко хитри и много готини начина за контролиране с разклащане и докосване. Цената от 340 лева не е малка, но не бива да забравяме, че това е най-евтиният преносим спийкър на B&O PLAY. A2 и Beolit 17 са в съвсем друга лига заради размера си. Има база за сравнение единствено с А1, която е малко по-голяма и трудно преносима, но дава по-добро качество на звука и по-дълъг живот на батерията, обаче срещу по-висока цена. Която и от двете колони да изберете, няма да останете разочаровани. Ние препоръчваме да дойдете в някой наш магазин, където можете да ги видите и чуете, което ще улесни вашия избор. Screen Shot 2017-05-02 at 16.57.15