Bluetooth слушалките за спорт: Beats Powerbeats 2 и Beoplay H5

Konstantin
29/08/2016 ❘ 00:00

Броени дни преди представянето на iPhone 7 слуховете, че устройството няма да разполага със стандартен жак за слушалки, звучат все по-убедително. Тук ще ви представим два варианта на слушалки, които нямат нужда от жица, за да се свържат с вашия iPhone, а освен това са леки и издръжливи – Beats Powerbeats 2 Wireless и Beoplay H5. Мнозина считат, че най-компактните Bluetooth слушалки са подходящи само за активно спортуващите. Докато тествахме двата модела, обект на нашето ревю, обаче установихме, че те са доста удобни и за всекидневно ползване. Нека сега разгледаме поотделно Beats Powerbeats 2 Wireless и Beoplay H5. Beats Powerbeats 2 Wireless   

pic23

Понеделник вечер е идеалното време за посещение във фитнеса. Трябва да признаем, че не сме от най-редовните клиенти, но от време на време ни се случва да потренираме или в залата, или на лостовете в парка. Точно преди една седмица решихме за пръв път да сложим своите безжични Powerbeats 2 слушалки. Bluetooth слушалките са безценни по време на тренировка, тъй като заплитащите се кабели със сигурност могат да бъдат доста досадни. Ние ползваме спортен iPhone калъф, който се прикрепя на ръката, докато тренираме, и можем да кажем, че конфигурацията от подобен калъф и Bluetooth слушалки е много удобна. Beats Powerbeats 2 Wireless изглеждат доста добре и със сигурност ще приковат вниманието ви. Въпреки, че повечето “in-ear” слушалки не са ни особено удобни, този модел на Beats ни пасна доста добре. Трябва обаче да признаем, че ни беше необходимо известно време преди да успеем да ги нагласим, така че да застанат комфортно на ушите ни.

pic24

Beats Powerbeats 2 Wireless слушалките се предлагат в голямо разнообразие от цветове, като със сигурност има за всекиго по нещо. Ние си харесахме Flash Blue модела от Active колекцията, който е издържан в ярко синьо и черно. Формата на слушалките е доста характерна, благодарение на частта, която се закача над ухото, а идеята е да предпази слушалките от изхлузване по време на вашите тренировки. На силиконовата каишка, свързваща лявата и дясната слушалка, можете да намерите превключвателя, позволяващ контролирането на силата на звука, паузирането и смяната на песните. Разбира се, има и вграден микрофон, така че спокойно можете да водите разговорите от своя iPhone през Beats-овете. Bluetooth бутонът, който е едновременно и бутон за включване и изключване, се намира над логото на Beats на лявата слушалка. Тук се намира и LED индикаторът, даващ информация за статуса на слушалките, оставащата батерия и др. Сдвояването с iPhone-a става за няколко секунди, а връзката е сравнително стабилна.

pic25

Батерията на Beats Powerbeats 2 Wireless издържа около 6 часа. Нашата тренировка, заедно с пътя до вкъщи с колелото, отне доста по-малко време и не се наложи да заредим слушалките. Батерията “умря” на следващата вечер, след общо време на употреба някъде около 5 часа и половина. Слушалките разполагат и с функция за бързо зареждане, която позволява с 15 минути свързване към захранване да бъде осигурен половин-един час живот на батерията. Powerbeats 2 Wireless са издръжливи на дъжд и на пот, което се потвърждава и от IPX 4 сертификацията им, така че не се притеснявайте, ако, докато се прибирате от работа или тренировка с колелото, ви завали изненадващ летен дъжд. Както можем да очакваме от едни истински Beats слушалки, Powerbeats 2 Wireless вадят отличен бас – нещо, което може да е особено надъхващо, докато тренирате. В залата си пускахме Cypress Hill и DMX, а с колелото заложихме на shuffle на цялата музика, налична на нашия iPhone. Можем да кажем, че мощният звук и отличният бас в ушите ни, в комбинация с класическия рап, послужиха като допинг и тежестите от лежанката ни изглеждаха с десетина килограма по-леки. Басите определено са доминиращи в звученето на Powerbeats 2 Wireless, но, ако искате по-балансиран звук, можете да направите необходимите настройки от Settings > Music > EQ на вашия iPhone, така че да намерите най-подходящото за вас звучене.

pic27

Можем да заключим, че Beats Powerbeats 2 Wireless са едни отлични Bluetooth слушалки за спорт, които ще помогнат на вашата мотивация по време на тренировка. Като плюсове можем да изтъкнем отличаващия ги дизайн, удобното захващане за ушите, мощния звук и страхотния бас, а сред недостатъците им са не дотам прецизните високи тонове и леко лепкавата силиконова лента. Beoplay H5

pic21

Трябва да признаем, че изпробвахме Beoplay H5 още през първата седмица, когато слушалките пристигнаха в България. Както сигурно сте забелязали от останалите ревюта на Bang & Olufsen, които сме правили (А1, А6, H2, Beolit 15), все още не сме са натъкнали на слаб продукт, произведен от датските майстори-аудиофили. Първите безжични слушалки тип “тапи” на Bang & Olufsen носят характерния за компанията минималистичен дизайн и, трябва да им го признаем, изглеждат просто страхотно. Комбинацията от алуминий, сплетен висококачествен плат и гума, още от пръв поглед ни дава да разберем, че пред нас стоят едни компактни премиум слушалки. Те се предлагат в два цвята – черен и розов, като ние ползвахме втория. В началото бяхме притеснени, че миниатюрните H5 могат да паднат от ушите ни без дори да усетим това, което ще бъде много жалко, особено имайки предвид колко пари бяхме инвестирали в тях. Оказа се обаче, че сме грешили и, след като намерихме подходящия размер тапи за ушите ни, слушалките просто “залепнаха” – все едно са били там години наред. Теглото им от едва 18 грама (!) наистина не се усеща и ни кара да забравим, че сме със слушалки. Разбира се, H5 са направени от влагоустойчиви материали, защитаващи ги от потта, което ги прави подходящи за тренировки.

pic18

Друго удобство са магнитите, вградени в Beoplay H5, позволяващи лявата и дясната слушалка да оформят колие около врата ви, когато не ги ползвате. Веднъж заели тази позиция, те автоматично паузират вашата музика. Когато ги разграничите една от друга, те не се включват сами, което е удобна функция, предотвратяваща нежеланото изхабяване на батерията. А нейното зареждане се осъществява с магнитно зарядно, което елиминира необходимостта от наличието на microUSB порт, а освен това е много по-симпатично от традиционните зарядни. Единственият дизайнерски недостатък, който намерихме в Beoplay H5, е фактът, че контролите за звука идват малко назад (някъде отстрани на врата и почти зад ухото), което определено е малко неудобно, но след време се свиква.

pic22

Колкото до звука, преди сме отбелязвали (особено при компактната преносима колона А1 и изпълнената с мощ кутия Beolit 15), че по отношение на качеството категориите са добро, по-добро и Bang & Olufsen. Безжичните H5 не успяха да ни разтърсят още от първите тонове, които чухме през тях, но определено отново държат много високо ниво. От високите до ниските тонове, звукът е ясен, кристален и дълбок. Можете да използвате приложението на Beoplay, благодарение на което да моделирате звука по ваш вкус, така че музиката да звучи в ушите ви кристално чиста и без никакво изкривяване. Един от малкото недостатъци, които срещнахме при Beoplay H5, е животът на батерията. Въпреки, че от компанията твърдят, че тя трябва да може да изкара 5 часа, при нас този период беше по-малък, което наложи да носим с нас магнитното зарядно.

pic16

Можем да заключим, че харесахме в Beoplay H5 високото качество на звука с възможности за персонализиране, страхотния начин на зареждане, както и минималистичния, красив дизайн. Това, което не ни допадна особено, бяха високата цена и не особено дългия живот на батерията. Като цяло, според нас, Beoplay H5 са насочени повече към хората с активен начин на живот, докато Beats Powerbeats 2 Wireless са по-подходящи за трениращите усилено. Факт е обаче, че и двете слушалки са от много високо качество, което оправдава цената им. А напоследък, с приближаването на появата на iPhone 7, безжичните Bluetooth слушалки стават все по-търсени, тъй като се очертава устройството да няма стандартен жак за кабел за слушалки. Така, с Beats Powerbeats 2 Wireless и Beoplay H5, можете да се чувствате напълно подготвени не само за вашите тренировки и активното ви всекидневие, но и за следващия смартфон на Apple. Screen Shot 2016-08-29 at 2.59.03 PM Screen Shot 2016-08-29 at 2.58.10 PM