Част от всички полезни промени и нови възможности в iOS 14

Konstantin
31/07/2020 ❘ 13:30

За да се запознаем отблизо с iOS 14 ще трябва да почакаме още малко. По традиция Apple представя новите си системи през юни, но за да стигнат до масовите потребители, обикновено минават още няколко месеца, през което време преминават през множество тестови версии, с цел изчистване на грешки и подобряване на производителност. Очакваме появата на официалната версия на iOS 14 през октомври, заедно с iPhone 12, а до тогава нищо не ни спира да разгледаме част от новите функции в системата, които са достъпни и през нейните актуални тестови варианти.

Ако искате да изпробвате iOS 14 още сега, трябва да се присъедините към Apple Beta Software Program. За целта ще се наложи да посетите тази връзка и да последвате описаните стъпки. Не трябва да забравяте, че макар и публичните бета версии да са по-надеждни от тези, които са предназначени за разработчиците, те допускат грешки и е възможно вашето устройство да не функционира правилно с тях. Поради тази причина, не ви препоръчваме да преминавате към тестова версия на iOS 14 през вашето основно устройство, но нека видим и част от новите скрити функции в системата, които вероятно ще се харесат на голяма част от потребителите.

Връщане назад

Знаете ли как да се върнете една или повече стъпки назад, примерно докато въвеждате текст през своя iPhone? Ако търсите необходимия бутон за целта, няма да постигнете никакъв резултат. Просто трябва да тръснете рязко своето устройство или в буквален превод да го разклатите и на екрана ще се появи меню с опция за връщане, но с появата на iOS 14 нещата ще стават значително по-лесно. Ще бъде достатъчно само да активирате Back Tap, като преминете през системните настройки, General и Accessibility. След това просто почукнете два или три пъти от задната страна на корпуса на своя iPhone и сте готови.

Mirrored Selfies

Отворете системните настройки, след това докоснете върху Camera и включете Mirrored Selfies. Просто един режим, чрез който всеки от вас ще може да използва своята предна камера вместо огледало, като при неговото активиране, системата ще скрие всички допълнително разположени бутони и всякакъв друг вид функции, така че нищо да не закрива видимото пространство от екрана.

Стилизиране през Notes

През годините заложеното приложение Notes се превърна в един истински помощник за създаване не само на кратки бележки, но и на текстови документи през вашия iPhone. Възможностите на разработката се усъвършенстват с всяка следваща версия на iOS, което се отнася и за очакваната през идната есен. Просто докосвате по-продължително върху бутона за форматиране на текст и пред вас ще се разкрие едно изцяло ново меню с доста разширени възможности.

Carrier Lock

Още един раздел в системните настройки или по-точно в General и About. Точно там, където се намира цялата идентифицираща информация за вашия iPhone, ще откриете и дали е заключен за работа само с един мобилен оператор. Просто потърсете Carrier Lock и вижте какъв е статуса. Тази информация определено би била полезна на всеки от вас, който иска да продаде своя iPhone или пък да закупите вече употребявано устройство от трето лице.

Бутон за връщане назад

Ако се намирате, примерно някъде в системните настройки и искате да се върнете с едно докосване в началната Settings страница, съвсем скоро ще може да стане доста лесно. Просто докосвате върху бутона за връщане, който е разположен в горния ляв ъгъл малко по-продължително и пред вас ще се появи едно изцяло ново меню, чрез което съвсем лесно ще можете да навигирате до която и да е предна стъпка, през която сте преминали.

Достъп до Photos

Вероятно вече знаете, че огромна част от вашите приложения, особено ако имат връзка със вашите снимки, ще поискат съгласието ви да получат достъп до съдържанието в заложеното приложение Photos. Това е съвсем разбираемо, но в не малка част от случаите, вероятно не бихте искали съответната разработка да може да достъпи до всичките ви снимки и ето и решението. С iOS 14 ще можете да предоставите изолиран достъп само до тази част от вашето съдържание, която ви е необходима за работа със съответното приложение.

За да видите как очакваната нова версия на мобилната операционна система ще промени екрана на вашия iPhone, посетете тази връзка. Реално погледнато, промените в очакваната изцяло нова версия на iOS са доста съществени. До голяма част от тях ще можете да стигнете и през своя Apple таблет, след появата на iPadOS 14, а ние няма да пропуснем да ви запознаем и с останалите промени и нововъведения в очакваните системи, когато стигнат до нас чрез техните тестове версии, предназначени за разработчици или пък за публично тестване.

Източник:9to5mac