Face ID в очакваните настолни и преносими Mac компютри на Apple?

Konstantin
28/07/2020 ❘ 14:00

Според повечето източници, в рамките на последните месеци на тази година ще се запознаем както с нов iMac, така и с актуализирани варианти на преносимите компютри на Apple. Остава само да се надяваме, че очакваните MacBook поколения след няколко месеца ще ни изненадат и с изцяло новата Silicon процесорна разработка на компанията от Купертино, но има и още нещо. Кода на последната бета на очакваната Big Sur версия на macOS свидетелства за появата на Mac вариант на Face ID, на което не бихме могли да не обърнем специално внимание.

Реално погледнато нещата отново са замаскирани, но не чак толкова, че да не можем да разберем за какво става въпрос. Просто едно разширение, което е неразделна част от следващата версия на macOS или поне според последната бета на разработката, което поддържа работа на системата с така наречената PearlCamera. Ако това не ви говори нищо, нека да се върнем към появата на така наречената TrueDepth камера или системата на Apple, която може да разпознае лицето на своя потребител. Именно PearlCamera беше нейното кодово име в тестовите версии на iOS.

Макар и да не можем да заложим на сто процента, че следващите Mac компютри или поне някой от тях ще разполагат със система, която може да разпознае лицето на своя потребител, бихме могли да се надяваме това да се случи и то съвсем основателно. В рамките на последните няколко години или от 2017 до днес, Apple не само усъвършенства своята система и успя да спечели доверието на потребителите си с иновативната разработка, но и я вгради и в някои от своите iPad поколения. Ето защо следващата логична стъпка е да видим Mac компютър с Face ID, особено след като имаме и софтуерно доказателство за подобна разработка.

Не трябва да забравяме, че с появата на полезния Touch Bar панел се появи и вариант за отключване на MacBook Pro с пръстов отпечатък и не само. Ако използвате Apple Watch, вероятно знаете, че вашия Apple компютър може да се отключи автоматично, когато умния часовник се приближи към машината. За целта просто трябва да разполагате с Mac не по-стар от средата на 2013 и инсталирана версия High Sierra на macOS или по-нова, но нещата биха могли да бъдат още по-лесни. Просто заставате пред своя настолен или преносим Apple компютър и той се отключва автоматично, което се надяваме, че ще се случи в рамките на следващата година, макар технологичния гигант все още да не е споделил официално за тази разработка.

Източник:MacRumors