Guided Access: Повече за полезната функция през iOS и iPad

Konstantin
12/08/2020 ❘ 10:00

Скритите възможности в операционните системи на Apple, особено тези в последните версии на iOS и iPadOS са изключително много, но измежду тях има и доста не толкова нови предложения, на които вероятно все още не сте се сетили да обърнете внимание. Достатъчно е само да отворите системните настройки, след това Accessibility и пред вас ще се разкрие един никак не малък набор от функции, а ние ще ви покажем как всеки от вас да активира и използва Guided Access и през своя iPhone или iPad.

За да се възползвате от заложената възможност, отворете Settings, след това преминете през Accessibility, докоснете върху Guided Access, включете функцията по стандартен начин и активирайте Accessibility Shortcut, но по-важното е с какво може да ви бъде полезна разработката.

При положение, че искате да оставите вашето iOS или iPadOS устройство, примерно на детето си, за да изиграе някое игра, да направите презентация с няколко iPad-а или пък да ги използвате в офиса, но не желаете която и да е трета страна да разполага с право на достъп до съдържание, различно от необходимото им приложение, тогава просто се обърнете към Guided Access.

Отворете приложението или играта, която желаете да бъде използвана от третата страна, натиснете три последователни пъти върху стандартния Home бутон или върху този за изключване/събуждане на устройството при iPhone или iPad с TrueDepth камера за да стигнете до меню Accessibility Shortcuts, активирайте Guided Access, въведете желаната парола за достъп, която трябва да бъде точно шест цифри и сте готови. Независимо от действието на потребителя, той няма да разполага с никаква възможност да напусне отвореното от вас приложение, дори и да изключи устройството и да го стартира отново.

За да деактивирате Guided Access, натиснете три последователни пъти върху стандартния Home бутон или върху този за изключване/събуждане на устройството при всички варианти с разпънат екран, след това върху името на заложената възможност, въведете паролата и докоснете върху бутон End, който се намира в горната дясна част на екрана. Надяваме се, че полезната функция ще намери място и във вашата ежедневна работа с iPhone и iPad.

Източник:iMagazin