iOS 14: Доста промени в заложеното приложение Maps

Konstantin
02/08/2020 ❘ 09:00

Въпреки сериозните възможности, с които може да се похвали актуалната версия на мобилната операционна система на Apple, вниманието на потребителите вече е насочено към очакваната iOS 14 и то съвсем заслужено. Повече за разработката може да разберете, след като посетите тази връзка, а ние ще ви покажем с какви промени ще може да се похвали заложеното приложение Maps в очакваната през септември нова версия на мобилната операционна система, която ще се появи заедно с iPhone 12.

Не е нужно да коментираме, че всяка нова версия на мобилната операционна система носи доста промени и в голяма част от заложените iOS приложения, което е съвсем разбираемо. Все пак доста от тях вече са се превърнали в една неразделна част от ежедневието на всички iPhone потребители, но нека видим и полезните промени, с които ще може да се похвали заложената Maps разработка, след появата на официалната версия на iOS 14.

Упътвания за колоездене

Ако и вие намирате време да се разнообразите или пък често се придвижвате със своя велосипед, очакваната промяна е точно за вас. Подобно на Google Maps, и заложената разработка в iOS 14 ще може да ви предостави доста подробна информация не само за велосипедните алеи и пътеки, но и за всички благоприятни пътища за велосипедисти, съобразно зададена дестинация. Ще можете да видите точно през какъв наклон ще трябва да преминете, както и да наложите рестрикция за преминаване през стръмни участъци или пък стълби, през които ще трябва да пренесете своя велосипед на ръце.

Не трябва да пропускаме и възможността да прегледате упътванията и през своя Apple Watch с инсталирана watchOS 7, както и вариант за получаване на гласови команди през умния часовник, но има и една малка особеност. Към днешна дата, в последната тестова версия на iOS 14, упътванията за колоездене са налични единствено за Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско, Пекин и Шанхай, което вероятно с течение на времето и дори с появата на официалната версия на очакваната мобилна операционна система ще се промени.

Станции за електромобили

При положение, че разполагате с електрическо превозно средство, тази промяна е за вас. Просто задавате своя маршрут и всички станции за зареждане по него ще се появят автоматично на картата и не само. Maps ще изчислява и времето за пристигане на желаната дестинация, съобразно необходимостта и продължителността на зареждане на вашето превозно средство. За да използвате тази функция, вашият iPhone ще трябва да бъде синхронизиран със съвместимо с EV електрическо превозно средство, каквито модели към днешна дата предлагат BMW и Ford.

Ръководства

Вероятно вече сте използвали полезната Collections възможност, която се появи заедно с Maps в iOS 13. С появата на следващата версия на iOS, тя вече ще може да бъде намерена като Guides, а вие отново ще разполагате с възможност да отбележете различни и неограничен брой дестинации, които да посетите по време на своето пътуване, както и да споделите полезния списък с вашето семейство или приятели. Както винаги, Guides ще ви предостави и достъп за избор измежду доста заведения, магазини, паркове и всякакъв друг вид обекти, които ще се обновяват автоматично по всяко време.

Обновен изглед на картата

Заедно с появата на предишната версия на мобилната операционна система, Apple представи и един доста по-детайлен изглед на всички пътища, паркове, гори, пристанища, плажове и други обекти, която тенденция продължава и с очакваната нова версия на iOS. Новите локации стават все повече, особено в рамките на Канада, Ирландия и Великобритания.

Измежду останалите промени в Maps за iOS 14 се отличава опцията за камери за скорост и такива, които засичат преминаване на червен светофар. Те ще се появяват автоматично при задаване на маршрут с опция за сигнализиране при наближаване и не само. Ако се намирате в градски район, където няма добър GPS сигнал, Maps ще може да разпознае вашата точна локация, като използвате вградената камера и заснемете сградите около вас. Заедно с тези промени, Maps ще може да ви покаже и кои са най-натоварените зони, както и да ви предложи алтернативни маршрути, а за да се запознаете със скритите промени в iOS 14, посетете тази връзка.

Източник:MacRumors