iOS 14: Новостите във Photos и Camera

iMagazin
10/09/2020 ❘ 07:58

Новата мобилна операционна система на Apple - iOS 14, ще бъде налична съвсем скоро, а ние продължаваме да ви запознаваме с промените, които тя ще донесе. Днес идва ред на заложените приложения Photos и Camera, които са неразделна част от нашето всекидневие.

Можете да си припомите някои от ключовите нововъведения в iOS 14, като промените в Maps за iOS 14, тези в Messages, тези в Safari, или чисто новото фабрично приложение на Apple - Translate, също можете да видите как ще се промени дизайнът и функционалността на Home екрана и как системата може да превърне iPhone в ключ за вашата кола. Ето и обобщение на новостите във Photos и Camera.

Подобрена скорост и представяне

С iOS 14, можете да снимате с до 90% по-бърза скорост, с четири кадъра в секунда. Времето, което се изисква да направите първата си снимка след отваряне на приложението Camera е с 25% по-малко, а снимките в режим Portrait стават с 15% по-бързо. Добавена е и нова опция - Prioritize Faster Shooting, която адаптира качеството на изображенията при бързо натискане на бутона за заснемане, така че да не пропуснете нито един кадър, докато системата е в процес на обработка.

QuickTake опцията за видео засенемане поддържа повече устройства

QuickTake опцията ви позволява да направите видео, без да се налага да превключвате на видео режим. За целта, трябва да задържите малко по-продължително бутона за заснемане, когато сте в режим за снимки и да прокарате пръст надясно. С iOS 14, тази функция става налична за iPhone XR, Xs и Xs Max, в добавка към iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max и SE 2, където тя вече работи. Освен това, фуннкцията вече ще може да се активира и с продължително натискане на бутона за намаляване на звука, така че да бъдете улеснени, когато снимате с предната камера на вашия iPhone.

Лесна промяна на качеството на видеата

В горния десен ъгъл на вашия iPhone има детайли относно резолюцията и кадрите в секунда, когато заснемате видео. В iOS 14, можете да натиснете точно там, за да промените тези параметри, без да се налага да отваряте Settings приложението. Функцията е налична при заснемане на видео, както и Slow-Mo забавен каданс и вече ще работи при всички модели iPhone, не само при iPhone 11 и iPhone 11 Pro, както беше досега.

Огледални селфита

Когато заснемате селфи с камерата на вашия iPhone, тя обръща изображението, така че то излиза обратно на това, което виждате на екрана на превюто, докато правите снимката. Този факт може да доведе до объркване и да не постигнете желания резултат. С новата опция в iOS 14 - Mirror Front Camera, селфитата, които правите, ще излизат по начина, по който изглеждат в превю екрана. Можете да активирате възможността през раздел Camera в приложението Settings. 

Надписване и филтриране на снимки

Във Photos за iOS 14 могат да се добавят надписи към снимките, така че да имате допълнителна информация за тях, която да се синхронизира операционните системи на вашия iPhone, iPad и Mac. За да добавите надпис към някоя снимка просто трябва да прокарате пръст по посока нагоре върху нея и да изберете Add Caption. В изгледа All Photos, показващ всичките ви снимки, има нова опция за филтриране, която ви позволява да любимите, редактираните, всички снимки или всички видеа. Можете да достигнете до тази възможност през бутона с трите точки в горния десен ъгъл на екрана.

Сортиране на снимките в албумите и скрити албуми

Отново през бутона с трите точки можете да сортирате снимките в рамките на даден албум по реда на тяхното заснемане, така че по-лесно да откриете това, което търсите. През раздел Photos в Settings приложението пък можете да активирате опцията Hidden Album, която ще скрие албума, когато сте във Photos приложението, но снимките от него ще могат да бъдат избирани през други приложения, като Messages, например.

Подобрена навигация и нов дизайн на полето за избиране на снимки

Жестовете със "защипване" за увеличаване и намаляване на мащаба вече работят и в албумите, споделените албуми, любимите и типовете медия. Чрез тях можете да изберете да покажете повече снимки едновременно или да видите снимките по-големи. В iOS 13, тази опция е лимитирана в рамките на основния изглед на Photos секцията.

Освен това, когато искате да добавите снимка от Photos в друго приложение (като Messages, например), полето за избиране на снимки в iOS 14 може да се похвали с нов дизайн, като имате възможност да търсите желаните снимки по локация, ключова дума и т.н.

Други подобрения

Сред останалите подобрения във Photos за iOS 14 са такива в Memories, където вече има по-голям избор от музикално оформление, а системата показва по-уместни снимки. Освен това, Zoom функцията за приближаване е подобрена, така че можете да приближите в детайл своите снимки доста повече, в сравнение с iOS 13. 

Също така, вече можете да давате достъп на определени приложения до ограничено количество от вашите снимки, вместо до всички тях. Системата ще се допита до вас кои снимки искате да бъдат достъпни за въпросното приложение, а вие можете да контролирате настройката и да избирате кои приложения да имат достъп до всичките ви снимки, до определена селекция от тях или въобще да нямат достъп през Settings > Privacy > Photos.

Последната новост, върху която ще се спрем, е възможността да заснемете Burst (серия от снимки в бърза последователност), като задържите бутона за увеличаване на звука, когато сте в приложението Camera. 

Източник:MacRumors