iOS 14: Новото Translate приложение на Apple

iMagazin
06/08/2020 ❘ 09:00

iOS приложението за преводи Google Translate е налично от доста години, но изглежда с появата на новата версия намобилната операционна система през есента, от Apple са подготвили конкурентна разработка, която ще бъде фабрично заложена.

Тук ще ви представим един предварителен поглед върху Translate, така че да знаете какво може да очаквате от приложението.

Дизайн и езици

Приложението има изчистен и лесен за употреба дизайн, който ви позволява да изберете езиците на превода в горната част на екрана, а отдолу да въведете желания текст. Важно е да отбележим, че разработката на Apple, поне първоначално, ще бъде съвместима с 11 езика - тя ще може да превежда от и на арабски, китайски, английски, френски, немски, италиански, японски, корейски, португалски, руски и испански. За жалост, български език няма да се поддържа за момента.

Гласови и текстови преводи

Translate приложението ще може да превежда гласови фрази. За целта, трябва да натиснете върху иконката с микрофон в долната част на екрана и да изречете на глас желания израз или изречение. При текстовите преводи можете както да въведете желания текст в приложението, така и да поставите текст, копиран от външен източник.

Conversation режим

Conversation режимът (или режим на разговор) е интересна функция, която може да ви бъде от полза, когато разговаряте с някого, с когото говорите на различни езици. Вашият iPhone ще слуша и двата езика и Translate приложението ще превежда на екрана на смартфона. При включена Automatic Detection опция, iPhone-ът трябва автоматично да разпознава езиците, на които се говори и да извърши съответния превод. 

Attention режим

Този режим може да бъде активиран, когато използвате Conversation mode и натиснете върху иконката с две срещуположни стрелки. В този случай, преведеният текст се визуализира върху целия екран на вашия iPhone и може да бъде прочетен от ответната страна, дори и тя да се намира малко по-далеч от смартфона ви. Ако натиснете върху бутона със стрелката, iPhone-ът ще изговори преведения текст.

Любими

Можете да запаметите всеки превод във Favorites раздела, така че да имате бърз достъп до най-често използваните от вас фрази. В този раздел можете да намерите и всички скорошни преводи, които сте правили.

Речник

Ако натиснете върху дадена дума в Translate приложението, ще получите достъп до нейната речникова дефиниция и примери за употребата й, така че да получите по-добра представа какво точно означава тя и как да я използвате.

Опции за сигурност

Ако искате преводът да не преминава през интернет, а да се извършва директно на вашия iPhone, можете да свалите желаните от вас езици през Translate приложението. По този начин Apple няма да има достъп до преведеното съдържание, а за да се възползвате от тази възможност трябва да натиснете върху някоя от кутийките с езици отгоре на екрана, да изберете Available Offline Languages и да докоснете бутона със стрелка до съответния език.

Източник:MacRumors