iOS 14: Промените в заложеното приложение Safari

iMagazin
09/08/2020 ❘ 09:00

Продължаваме да ви представяме поетапно новостите в iOS 14 и как те ще се отразят върху ежедневната ни работа с iPhone. Днес ще обърнем внимание на фабричното заложения браузър Safari, който несъмено е едно от приложенията, които използвате най-често.

Вече ви показахме промените в Maps за iOS 14, тези в Messages, представихме ви чисто новото фабрично приложение на Apple - Translate, показахме ви как ще се промени дизайнът и функционалността на Home екрана и как системата може да превърне iPhone в ключ за вашата кола.

Ето какви са по-съществените нововъведения в Safari за iOS 14, които се подреждат до подобрената скорост, която според Apple е 2 пъти по-бърза в сравнение с тази на Chrome за Android.

Превеждане на страници

Подобно на новото Translate приложение, вградено в iOS 14, Safari също получава функция за превод. Тя ще може да превежда на следните езици: английски, испански, китайски, френски, немски, руски и португалски, като, за съжаление българският не се поддържа, поне за момента. Опцията ще функционира, като натиснете aA иконката в полето за въвеждане на URL адрес и изберете Translate Website.

Мониторинг на паролите

Това е едно от най-интересните нововъведения в iOS 14. Приложението Safari ще наблюдава запаметените ви пароли и може да ви уведоми, ако някоя от тях е станала жертва на изтичане на данни, подканвайки ви да я смените със Sigh in with Apple при възможност, или с нова, сигурна, автоматично генерирана парола. Понастоящем съществуват онлайн услуги, които могат да извършват подобни проверки, но вградената функция на Apple обещава най-висока степен на сигурност, така че можете да й се доверите, без да рискувате акаунтът ви да бъде компроментиран. Потенциалните проблеми могат да бъдат видяни в секцията Security Recommendations в Passwords раздела на Settings приложението.

Privacy Report

Още една функция, която се отнася до вашата поверителност в интернет. От няколко години, Apple се стреми да позволи на потребителите да ограничат възможностите на дадени уебсайтове да следят тяхното поведение онлайн с цел предоставяне на таргетирани реклами и др. Инструментите на Apple, обобщени под името Intelligent Tracking Prevention могат да блокират проследяващите тракери. В Privacy Report секцията, налична в iOS 14, ще можете да видите точно кои сайтове следят онлайн поведението ви и кои тракери използват. По принцип, всички сайтове, които използват реклами за кликове или Google Analytics услугата за събиране на данни за потребителското поведение с цел подобрение на страницата, използват тракери, както ще можете да се убедите с идването на iOS 14 и Privacy Report. Функцията ще бъде налична от aA иконката в полето за въвеждане на URL адрес.

В iOS 14, Safari ще изисква вашето позволение дадени сайтове да могат да следят вашето поведение, като това няма да става без съгласието на потребителя.

Картина в картината

С iOS 14, picture-in-picture възможността се пренася и на iPhone. Не всички приложения ще се поддържат, но Safari е сред тези, които могат да използват функцията. Ако искате да си припомните как да използвате картина в картината на вашия смартфон, посетете този линк.

С излизането на официалната версия на iOS 14 през есента, всички тези промени ще достигнат до голямата част от Apple потребителите. Ако пък сте нетърпеливи и не ви се чака до тогава, можете да инсталирате публичната бета версия на iOS 14 още сега.

Източник:MacRumors