Как да се грижим правилно за своята MacBook батерия

Konstantin
24/08/2020 ❘ 14:00

Вероятно вече и вашия преносим Mac може да се похвали с последната Catalina версия на macOS, което се съвсем разбираемо. Предложението се отличава с доста сериозни промени и значително по-оптимизиран начин на работа спрямо своя предшественик, а ние ще ви покажем как да се погрижите за вградената батерия във вашия MacBook или по-точно какво трябва да направите, когато започне да се изразходва прекалено бързо.

Проблемът с по-бързото изразходване на батерията винаги може да бъде и хардуерен. Ако вашия преносим Mac е на няколко години и все още не сте сменили батерията, вероятно тя просто е към края на своя живот, но нищо не ви спира да преминете и през няколко лесни за изпълнение стъпки, чрез които да оптимизирате работата на своя Mac. Преди всичко обръщаме внимание на тази част от потребителите, които са инсталирали последната версия на macOS в рамките на последните часове.

След инсталация на Catalina

Трябва да знаете, че в рамките на следващите две денонощия цялото iCloud и дисково съдържание се индексират във фонов режим – един сравнително тежък процес, който трябва да изчакате да премине и всичко ще си дойде на мястото. За да ускорите неизбежната индексация, просто свържете вашия MacBook към електрическата мрежа и го оставете в активен режим, примерно, след като си легнете. На сутринта, вероятно процесът ще е приключил, a вие ще разполагате с възможност да се насладите на един доста по-бърз вариант на macOS Catalina.

Кои приложения изразходват повече енергия

При положение, че вградената батерия се изтощава доста бързо, трябва да направите една лесна за изпълнение проверка, която ще ви запознае с всички активирани приложения, изразходващи значителна енергия. Кликнете върху стандартната за вашата батерия икона, разположена в дясната част на основното меню и обърнете внимание на раздел Apps Using Significant Energy. При положение, че този списък не е празен, просто изключете проблемните приложения по стандартен начин и сте готови.

Кои процеси изразходват повече енергия

Отворете заложеното Activity Monitor приложения, което може да откриете в папката с инструменти, след това преминете кум раздел Energy и сте готови. В най-горната част на екрана ще се появят тези процеси, които изразходват най-много енергия. Ако ви се стори, че някое от предложенията изразходва доста енергия, винаги може да прекратите изпълнението на процесът, стига да не се нуждаете от него.

Проверете Energy Saver настройките на батерията

Отворете системните настройки, след това Energy Saver и се уверете, че отметката пред Enable Power Nap е премахната. Ако това не е така, трябва да знаете, че вашия преносим Mac може да проверява за нова поща и да извършва други процеси във фонов режим, когато е затворен, а това определено оказва отражение и върху съответния заряд на вградената батерия. Просто махнете отметката пред Power Nap и сте готови.

Оптимизиране на системата и екрана

Не трябва да игнорирате и яркостта на екрана. Препоръчваме ви, когато батерията разполага с малко заряд, да намалите яркостта, за да спестите част от изразходваната енергия, но има и още нещо. Винаги може да спестите и от енергията, която изразходва вградения видео ускорител. Просто трябва да махнете отметките пред Reduce Motion и Reduce Transparency, след като отворите раздел Display на системните Accessibility настройки.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да оптимизирате работата на своя MacBook, без значение от неговото поколение, както и да удължите издържливостта на вградената в него батерия, но ако сте преминали през всички описани стъпки и няма никакъв резултат, вероятно ще се наложи да подмените батерията.

Източник:iMagazin