Как Face ID да ви разпознава дори със слънчеви очила

iMagazin
20/07/2020 ❘ 12:00

В разгара на лятото всички се опитваме да се предпазим от жегите, а слънчевите очила са неотменен аксесоар, който носим непрекъснато със себе си - също като нашия iPhone. Днес ще ви представим една настройка, която ще улесни отключването на смартфона с Face ID, дори когато очилата са на лицето ви.   

Първо, нека си припомним как функционира Face ID - лицевото разпознаване, налично при Apple устройствата с екран от край до край (iPhone X, XR, Xs, Xs Max, 11, 11 Pro и 11 Pro Max, както и iPad Pro 11 инча и iPad Pro 12,9 инча 3-то и 4-то поколение). Всичко става благодарение на вградената TrueDepth камера, чрез която устройството проектира 30 хиляди невидими точки върху вашето лице и изгражда негов триизмерен модел, а останалата част от процеса е съвсем ясна. Инфрачервената камера прочита вече изградената структура и я изпраща към мощния процесор, като тези данни се използват за отключване на вашето устройство. 

Това е теорията, знаем обаче, че на практика понякога се случва Face ID да не разпознае нашето лице, особено, когато то е оборудвано с аксесоар, като слънчеви очила, очила за ски и т.н. По принцип, Face ID отключва смартфона, само когато погледнете към него - така получавате по-голяма сигурност и никой не може просто да размаха iPhone-a пред лицето ви и да го отключи. Също така, устройството не може да се отключи, докато спите или сте в безсъзнание или докато просто стои на бюрото ви.

Как можем да ускорим отключването на iPhone-a, без да се налага всеки път да си сваляме очилата или да въвеждаме паролата? За целта, трябва да зададем настройка, чрез която смартфонът да се отключва, дори без да забелязва накъде гледат очите ни. Ето как:

  • Отворете Settings
  • Изберете Face ID & Passcode
  • Въведете вашата парола
  • Дезактивирайте опцията Require Attention for Face ID feature
  • Натиснете OK

Припомняме, че по-рано през годината от Apple пуснаха актуализация на iOS, с която Face ID вече може да разпознава лицето на потребителя дори и когато той носи предпазна маска за лице.

Източник:iMagazin