Как и защо да изчистите кеша на вашите iOS или iPadOS приложения

Konstantin
01/09/2020 ❘ 08:30

Без значение с коя версия на iOS или iPadOS разполагате, винаги може да разгледате полезната статистика за използваното пространство на вградената памет. За целта, отворете Settings, след това General и доскоснете върху iPhone или iPad Storage, а ние ще ви покажем не само как да видите какъв е размерът на кешираните от избрано приложение или игра данни, но и как да изчистите записаното съдържание.

Ако все още не знаете как да стигнете до размера на кешираните от някоя от вашите iOS или iPadOS разработки данни, това може да стане по доста лесен начин. Отворете раздел Storage през системните настройки, след това докоснете върху желаното приложение и сте готови. Срещу App Size ще видите размерите на съответната разработка, докато срещу Documents & Data се намира обемът на кешираните данни.

Често съхранената като Documents & Data информация към дадено приложение може да достигне до размери над 200, 300 и дори 500 MB заето пространство. Съхранената информация към всяко приложение може да бъде разделена на две части, като първата съдържа така наречените “cache” или всички запазени скрити данни, докато втората пази изградените връзки между вашето приложение и iCloud.

Мобилната система все още не предлага бърза функция за изтриване на натрупалите се кеш данни, но това не означава, че не може да се справите с тази задача и сами.  За да освободите малко пространство, както и за да оптимизирате работата на устройството си, отворете системните настройки, като докоснете върху Settings, преминете през General, отворете Storage и изберете приложение с голям размер на Documents & Data. Докоснете върху него, след това върху Delete App.

Инсталирайте приложението отново през App Store и вижте разликата. Размерът на Documents & Data вече е значително по-малък, но не трябва да забравяте, че всички запаметени имена и пароли, при положение, че има такива, ще трябва да бъдат въведени отново и не само. Повторно инсталираното приложение ще се отличава със своята последна версия, която може да се различава от тази, която сте премахнали, а ние ви припомняме, че винаги може да потърсите опция за премахване на кешираните данни от настройките на избраното приложение, стига неговите разработчици да са предвидили подобна възможност.

Припомняме ви, че само след няколко седмици ще се появи официалната версия на iOS 14, за която можете да разберете повече, след като посетите тази връзка. За да разберете повече за iPadOS 14, натиснете тук.

Източник:iMagazin