Как iOS 14 ще превърне iPhone в ключ за вашата кола

iMagazin
03/07/2020 ❘ 16:30

Както вече знаете, по време на WWDC 2020, Apple представи следващата версия на своята мобилна операционна система - iOS 14. Очакваме тя да се появи през есента заедно с новите поколения iPhone. Междувременно ще направим преглед на някои от любопитните новости, които iOS 14 ще ни донесе. Сред тях определено е Digital Car Key.

Благодарение на тази иновативна функция, ще можете да отключвате своята кола с вашия iPhone или Apple Watch. Идеята е ясна и проста: доближавате устройството до съвместимия си автомобил, поддържащ NFC, и се идентифицирате с FaceID или TouchID, при което колата се отключва. Добре е да отбележим, че възможностите на Digital Car Key се простират далеч отвъд отключването на автомобила. Достъпът до колата може да бъде споделен с до 5 човека, така че да не ви се налага всеки път да си предавате физическия ключ. Освен това, могат да бъдат налагани определени рестрикции на всеки от потребителите, например, да ограничите максималната скорост, с която синът или дъщеря ви да шофира, или максималната сила на звука на уредбата. 

При поставяне на iPhone-а в гнездото за зареждане, ще можете да запалите колата без физическия ключ. Дигиталният ключ се съхранява в Wallet приложението, може да се споделя през Messages, а по подразиране е активиран "Express Mode" режимът, който позволява бързо отключване на колата при доближаване на iPhone или Apple Watch до дръжката на вратата. Ако искате допълнителна сигурност и идентификация с FaceID или TouchID, трябва да изключите този режим. Digital Car Key не се нуждае от интернет връзка, за да работи, така че можете да използвате тази функция и в подземните паркинги на моловете, например.

Кои автомобили ще бъдат съвместими?

Първоначално Digital Car Key ще може да се използва с BMW 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, X5, X6, X7, X5M, X6M и Z4, произведени след 1 юли 2020. Предстои да разберем кои други марки и модели ще се присъединят към тях, като вярваме, че броят им бързо ще се увеличи (както стана с автомобилите, поддържащи CarPlay). iPhone XR, XS или по-нов, както и Apple Watch поне Series 5 пък е необходимият хардуер от Apple, за да ползвате функцията.

Предстои да разберем дали и Digital Car Key ще се нареди до Apple Pay, Wallet, CarPlay и останалите функционалности, които успяха да се наложат в нашето ежедневие. 

Източник:iMagazin