Как iOS 14 ще промени Home екрана на вашия iPhone

iMagazin
08/07/2020 ❘ 12:00

По време на WWDC 2020 през юни Apple представи новата версия на своята мобилна операционна система - iOS 14, а ние имаме една добра новина. Този път, освен традиционните подобрения в производителността, ще видим и доста визуални промени в разработката. Днес ще ви представим тази част от тях, които се отнасят единствено до пространството на вашия iPhone, към което най-често поглеждате - Home екрана.

Widgets

Ето че години по-късно или след 13 изцяло нови версии, iOS вече ще може да ви предложи и Widgets на своя Home екрана. Ако се чудите какви са тези Widgets (може да ги срещнете и като "джаджи"), просто плъзнете с пръст в посока надясно при заключен екран на вашия iPhone. Тази полезна функция беше въведена още с iOS 10 и се хареса на голяма част от потребителите. Може би точно поради тази причина разработчиците от Apple са решили да дадат на джаджите по-централна роля в iOS 14, пренасяйки ги и на началния iPhone и iPad екран.

Widgets ще бъдат налични в три различни размера и ще могат да се добавят и разместват, както да се групират по до 10 в една секция. За разлика от Android, където тази организация на пространството е налична от години, джаджите ще могат да се подреждат отгоре надолу на екрана (т.е. не можете да сложите даден widget най-отдолу, без да има съдържание над него), което не е проблем. Apple представи и WidgetKit връзката, чрез която разработчиците могат да създават още по-полезни джаджи. Както споменаха от компанията повреме на WWDC, основното предимство на джаджите се крие в това, че можете да стигнете до доста персонална информация само с един поглед. 

App Library

Поредното нововъведение, което (ако решите да го използвате) може да промени изцяло вашия Home екран. App Library ви дава нов начин за управление на приложенията, групирайки ги автоматично по категории и добавяйки азбучен показалец. Ще можете да стигнете до тази опция, като достъпите до последната страница от Home екрана на вашия iPhone с iOS 14. Препоръчваме ви да я използвате, в случай, че разполагате с голям брой приложения, които искате да бъдат организирани по най-удобния за вас начин.

Повиквания

Накрая, бихме отбелязали едно от нещата, които първо ще забележите след инсталирането на iOS 14 (вероятно в края на месец септември). Все пак, основната функция на всеки смартфон е това да бъде телефон. В iOS 14 входящото обаждане няма да блокира целия екран, а ще се появява само в неговата горната част, така че вие може да продължите да си пишете имейла, например, докато някой ви звъни същевременно, да игнорирате повикването или пък да отговорите и то без да се отклонявате от текущата си задача.

Промените в очакваната изцяло нова версия на iOS са доста съществени. До голяма част от тях ще можете да стигнете и през своя Apple таблет, след появата на iPadOS 14, а ние няма да пропуснем да ви запознаем и с останалите промени и нововъведения в очакваните системи, когато стигнат до нас чрез техните тестове версии, предназначени за разработчици.

Източник:MacRumors