Какви промени ще ни донесе очакваната Big Sur версия на macOS

iMagazin
04/08/2020 ❘ 19:00

Вече обобщихме някои от основните промени, до които ще се докоснем с излизането на официалната версия на мобилата операционна система iOS 14. Сега ще ви запознаем и с нововъведенията в компютърната macOS Big Sur, която също беше представена по време на WWDC 2020.

Знаете, че през есента очакваме появата на първото поколение Mac компютри с Apple Silicone процесори, които ще изместят традиционните през последните години Intel чипове. Нека видим какво обаче ни е подготвила компанията от Купертино по отношение на софтуера.

Нов дизайн

macOS Big Sur ще донесе най-съществените промени в това отношение от появата на Mac OS X. Интерфейсът на компютърната система се доближава все повече до този на мобилната, а някои елементи, като Control Center, определено биха били полезни и при работата с Mac. Има промяна в цветовата палитра на прозорците, които са по-светли, а иконите на заложените приложения стават по-заоблени.

Основно меню и Control Center

Лентата на основното меню най-отгоре на екрана вече е по-прозрачна и може да се скрива, когато не се използва (също като Dock лентата отдолу), като по този начин използваемата площ на десктопа се увеличава. От тук можете да получите достъп до добре познатия ни от iOS Control Center, даващ бърз достъп до Wi-Fi, Bluetooth, силата на звука, Dark Mode тъмния режим на темата, True Tone функцията и т.н. Отново контролият ценнтър може да бъде персонализира през ннастройките на системата.

Част от останалите промени, които macOS Big Sur ще донесе, включват обновен Notifications Center с Widgets (подобен на този в iOS 14), по-бързи ъпдейти и по-висока степен на сигурност, както и някои нововъведения в основните приложения, като Safari, Maps и Messages. 

Също като в iOS 14, джаджите ще могат да бъдат персоализирани по отношение на размера и местоположението.

Повече за промените в Maps за iOS 14 можете да научите тук, а основните неща са дублирани и в компютърната система. Същото се отнася и за Messages приложението, като можете да прочетете какво ново ни очаква в него, ако посетите този линк.

Браузърът Safari е още по-бърз в сравнение с настоящата версия на macOS, началният му екран е променен и са добавени фуннкции, като такава за превод на страница, мониторинг дали паролите ви са изложени на риск, предварителен преглед на дадени раздели (табове) и privacy report.

Все още сме в очакване на първата публична бета версия на операционата система, а официалата такава можем да очакваме през есента. Ето и списък на съвместимите с macOS Big Sur компютри:

  • 2015 и по-нов MacBook
  • 2013 и по-нов MacBook Air
  • Late 2013 и по-нов MacBook Pro
  • 2014 и по-нов iMac
  • 2017 и по-нов iMac Pro
  • 2014 и по-нов Mac mini
  • 2013 и по-нов Mac Pro

Ето и кои Mac-ове, съвместими с настоящата macOS Catalina, няма да могат да работят със следващата версия:

  • 2012 и Early 2013 MacBook Pro
  • 2012 MacBook Air
  • 2012 и 2013 iMac
  • 2012 Mac mini

Няма да пропуснем да ви информираме за появата на macOS Big Sur, така че и вие да можете да изпробвате системата.

Източник:iMagazin