Кои от вашите iOS и iPadOS приложения използват Face ID

Konstantin
11/07/2020 ❘ 10:00

Ако искате да деактивирате временно възможността за отключване на вашия iPhone или iPad чрез вградената TrueDepth камера, това може да стане много лесно. Просто натиснете и задръжте бутона за включване и изключване на устройството, а след това отменете желанието си или пък го натиснете пет последователни пъти и затворете отворения Emergency раздел, а ние ще ви покажем как да разберете коя част от приложенията, които използвате имат достъп до вашата Face ID система за лицево разпознаване.

Преди всичко, нека да си припомним техническата страна на иновативната разработка, с която се отличават не само iPhone 11, 11 Pro, Xs, Xs Max, XR и X, но и последните две iPad Pro поколения. Face ID не е просто технология, която е в състояние да разпознае вашето лице. Това е една изключително точна и сигурна биометрична система, чрез която всеки от вас може както да отключи своето iOS или iPadOS устройство, така и да потвърди самоличността си, примерно пред Apple Pay или пък пред някое разработено от трета страна приложение.

Всичко става изключително бързо и удобно. Системата обгражда лицето на потребителя с 30 хиляди невидими точки, създава негов триизмерен модел, а вграденият мощен процесорен чип го сравнява с вече съществуващ такъв. При установяване на съвпадение, ще получите достъп до системата, но нека видим как може да стигнете и до всички инсталирани приложения, които се възползват от Face ID. Достатъчно е само да отворите системните настройки, след това да изберете Face ID & Passcode и сте почти готови.

Под раздел USE FACE ID FOR ще откриете всички приложения и услуги, които разполагат с право на достъп до вградената биометрична система. Първите няколко предложения са заложени в мобилната операционна система, а за да стигнете до разработените от трети страни варианти, просто докоснете върху Other Apps. По подразбиране и ако сте позволили тази опция при първоначалното включване на съответните приложения, те разполагат с право да използват системата. Ако искате това да се промени, просто изключете Face ID, като докоснете върху бутона от дясната страна на името на избрано приложение и сте готови, но има и още нещо.

За да позволите отново на някое от вашите инсталирани iOS или iPadOS приложения да използва вградената Face ID биометрична система, повторете описаните стъпки, а за да разберете повече за очакваната нова верия на iOS, посетете тази връзка.

Източник:iMagazin