Личните ви данни и една привидно случайна грешка в Instagram

Konstantin
18/08/2020 ❘ 07:00

Съхранението и използването на вашите лични данни от уебсайтовете, социалните мрежи и приложенията, които използвате става все по-актуална тема и то съвсем не случайно. Съобразно регламента за защита на лични данни на Европейския съюз, разполагате с право на достъп до всяка част от съхраняваните и  свързани с вас данни, както и с абсолютното право да заявите премахването на която и да е част от тях, но дали големите социални мрежи като Facebook и Instagram наистина се съобразяват с вашето желание?

Винаги може да разгледате своя Instagram акаунт или да направите настройка в него, като посетите интернет страницата на мрежата или директно през приложението за iOS, но това не е всичко. Съобразно GDPR разполагате с право на достъп и до всяка част от данните, които се съхраняват в сървърите на социалната мрежа за вас, като коментари и съдържание на профил, но защо подхващаме тази тема? Доста материали загатват за съмнения за злоупотреба с личните данни на Facebook потребителите и свързаните мрежи с гиганта, за което свидетелства и Instagram разкритието на Saugat Pokharel от преди няколко дни. 

Съвсем елементарно. Saugat прави заявка за сваляне на пълен архив със своите снимки и видеа от социалната мрежа Instagram. До тук всичко е наред, с изключение на съдържанието на автоматично генерирания архив. В него присъстват множество снимки, които потребителя е премахнал от своя акаунт преди повече от година, а това означава само едно. Заявеното за премахване съдържание е скрито от профила на Saugat, но не е премахнато от сървърите на Instagram. От компанията индексират случилото се като грешка, която вече е коригирана и от благодарност за подадения сигнал връчват на Saugat Pokharel сумата от 6000 долара.

Вижте как да заявите архив с вашите Instagram снимки и видеа:

  • Посетете тази връзка през Mac или PC и влезте в своя Instagram акаунт, като използвате стандартното си потребителско име и парола за достъп.
  • В раздел Get a copy of what you’ve shared on Instagram въведете своя имейл адрес и отново паролата за достъп в Instagram и кликнете върху Request Data.
  • Изчакайте известие Download Requested и сте готови. Сървърите на Instagram ще генерират архив с вашето съдържание, но има и една особеност. В зависимост от неговите размери, процесът може да продължи и няколко дни.
  • След като генерирането на заявения архив приключи, ще получите имейл с тема Your Instagram Data. Достатъчно е да го отворите и да кликнете върху големия син бутон с надпис Download Data.
  • Ще бъдете пренасочени към интернет страницата на Instagram, където след като се впишете със своето потребителско име и парола ще може да свалите готовия архив, който може да бъде разделен на няколко части.


Остава само да заредите вече свалените архиви, да подредите своите снимки и видеа и да проверите дали случайно няма злоупотреба и съобразно вашите лични данни. Може да откриете някои стари и изтрити от вашия акаунт снимки или видеа, но едва ли. Вярваме, че разработчиците от Instagram вече са поправили грешката след сигнала на Saugat Pokharel, но дали просто са коригирали функцията, която генерира архива, така че в него да не присъстват вече премахнатите снимки от профила или са направили генерална промяна, чрез която премахнатото съдържание от всеки акаунт се изтрива и от сървърите на социалната мрежа, можем само да гадаем.

Какво е вашето мнение?

Всички знаем какви са разпоредбите на регламента за защита на лични данни на Европейския съюз, но дали се спазват? Дали вашите лични данни са защитени и притеснява ли ви това как се обработват и използват със или без съгласието ви? Ще се радваме да оставите своя коментар под тази статия или под публикацията във Facebook.

Източник:TechCrunch