Nokia Thermo – един смарт термометър, който наистина помага

Konstantin
11/08/2017 ❘ 00:00

Домът и устройствата ни стават все по-интелигентни. Пример за тази тенденция е смарт термометърът Nokia Thermo.

Финландската компания, която доскоро асоциирахме най-вече с култовта 3310 от зората на GSM-ите и “Змията”, изглежда се стреми да изгради нов, много по-иновативен имидж в представите ни. С придобиването на Withings, Nokia нагази в непознати води, виждайки добри перспективи в бързоразвиващия се пазар на мобилни health устройства. Както сигурно знаете, ние имахме доста високо мнение за продуктите на Withings. Нека видим дали то ще се запази, започвайки с тест на Nokia Thermo. В доброто старо време трябваше да разклатите термометъра между две измервания, за да свалите нивото на живачния стълб. След това дойде времето на термометрите с цифров екран – слагате ги под мишница, чакате минута и проверявате резултата след като чуете звуковия сигнал.

Сега обаче сме във века на технологиите и има нещо още по-удобно. Смарт термометрите могат да измерят температурата веднага и без допир (по възможно най-хигиеничния начин) – само с приближаването и насочването им към челото или слепоочието. Особено ако имате бебе в семейството е хубаво да разполагате с подобен. Лесното измерване обаче далеч не е единственото предимство, с което може да се похвали Nokia Thermo. Хардуер Започваме с хардуера. Nokia Thermo представлява семпло бяло устройство със зелена капачка. Докато не го включите, трудно можете да познаете какво точно е това.

Когато натиснете единствения бутон, ще видите активирането на екрана. Най-важната част обаче си остават сензорите. Насочени към темпоралната артерия, 16-те сензора правят 4000 последователни измервания, за да открият най-топлата точка. Поне на теория. На практика нещата стояха по съвсем различен начин – поне първоначално. Когато започнахме да го тестваме, Thermo показваше различни и непостоянни резултати. Почти всички измервания, които направихме, показваха висока температура – между 37.1 и 37.8. Резултатите варираха и при измерване на температурата на един и същ човек, което ни се стори доста съмнително.

После обаче започнахме да напипваме правилния начин, по който трябва да извършим движението, прокарвайки термометъра в права линия по челото към слепоочието. Истината е, че трябва малко време, за да свикнете с начина, по който функционира Nokia Thermo. Това определено не е устройство, което след като купите, ще оставите на най-горния рафт и ще използвате само когато някой е болен. Препоръчваме първо да си поиграете малко с него: да го калибрирате, да изпробвате върху себе си или върху детето, да усвоите движението, с което да го насочите, така че да показва постоянни резултати.

Когато Thermo е готов с измерването, той ще извибрира леко, а вие ще можете да видите резултата. Софтуер Това, което отличава Nokia Thermo от останалите infrared термометри, които сме виждали, е софтуерът. Именно той е причината да наречем това устройство “смарт термометър”. Всички измервания, които правим, се записват и могат да бъдат сортирани в приложението, за да получим по-ясна представа за болестта.

Изтеглянето и инсталирането на приложението (както за iOS, така и за Android) е елементарно, асоциирането на термометъра също отнема секунди. Проблемът дойде, когато се наложи да се свържем към WiFi мрежата. Между другото, срещали сме този проблем и при други Withings продукти – най-вече Withings Home. Когато вашият интернет доставчик ви е дал ужасен рутер или нямате оптична връзка, възможно е да срещнете сериозни трудности при свързването (в офиса, където рутерът е значително по-качествен от тези, който дават повечето интернет доставчици, естествено, нямахме проблем.).

Отделяме толкова внимание на качествената интернет връзка понеже Nokia Thermo изпраща всички данни към приложението през WiFi. Добрата новина е, че термометърът е преносим и можете да направите измерванията си офлайн и при наличието на добра мрежа, те ще се синхронизират в app-а. Можете да асоциирате всяко измерване към различен член от семейството. Ако използвате различни акаунти, всички ще получавате нотификации, но не всеки от вас ще може да задава на кого е направено измерването. Препоръчваме използването на един акаунт в рамките на повече устройства (както и при Withings Home).

В рамките на приложението, се визуализира промяната в температурата във времето. Можете да добавяте и допълнителни бележки – например, кога и какво лекарство сте взели. Няма необходимост да се чудите “Минаха ли 4 часа?”, “Изпих ли си лекарството в  11:00?” и т.н. Можете също да добавяте симптоми и снимки на настоящето ви състояние (последното вече ни се видя малко прекалено).

Можете да свържете Nokia Thermo и с фабричния Health app за iOS. Ние обаче предпочетохме да се придържаме към Thermo приложението, което дава по-добра визуална картина. Би било интересно да можем да изпратим информацията от Nokia Thermo или Nokia Compact Wireless Blood Pressure Monitor директно към лекаря си и да получим препоръки отново в рамките на приложението. Това обаче изглежда твърде далечно бъдеще. Заключение Пред нас стои един смарт термометър със сравнително висока цена. Трябва да потренирате с него, да изпълнявате едно и също движение всеки път, за да направите точно измерване. Няма калъф, а само капачка. От друга страна, самото измерване отнема само около 2 секунди, става лесно щом свикнете, а приложението е наистина страхотно. Особено, ако имате бебе, устройството ще ви бъде много полезно. Удобството да водите бележки в приложението за лекарствата, които се приемат също не е за пренебрегване, тъй като по този начин можете да получите подробна картина на развитието на болестта.