Как да се грижите за своя iPhone през горещите месеци

Konstantin
27/05/2016 ❘ 00:00

Колкото повече наближават горещите летни дни, толкова повече температурата се покачва, а това ни подсеща за един често срещан, ако може да се нарече, “проблем”. Вероятно голяма част от потребителите на iPhone са запознати със съобщението, че за да използват устройството, то трябва да бъде охладено.

Както повечето от нас биха се досетили, в съобщението няма нищо притеснително. Вашето устройство минава в защитен режим, а вие просто трябва да се опитате да го позиционирате на по-прохладно място, като би било достатъчно дори да го извадите от джоба на вашата дреха, защитното калъфче или просто да го преместите на сянка.

Преди устройството да покаже съобщението, често започва да работи по-бавно, а същевременно с това и да изразходва повече батерия. Въпреки, че по време на работа GPS модулът, подсветката на екрана и дори модулът за мобилна мрежа генерират топлинна енергия, а главната причина за забавянето на вашето устройство се крие в процесора. Колкото по-горещ е той, толкова по-бавно работи, зададените процеси се обработват по-продължително време, а това води до голям разход на енергия и по-бързото изтощаване на вашата батерия.

temperature_cool_down

Повечето смартфони се охлаждат през своя корпус, което е причината и да се получи обратен ефект, когато устройството е подложено на пряка слънчева светлина. За съжаление, няма вариант, при който да избегнете повишаването на температурата в летните дни, но бихме ви дали още няколко съвета как да оптимизирате вътрешните процеси, за да намалите генерирането на топлинна енергия в самия корпус, с което да компенсирате до известна степен повишената външна температура.

Обърнете малко повече внимание на фоново стартираните приложения, които, въпреки че не се използват, генерират определени процеси. Препоръчваме ви да изключвате всяко приложение, след като приключите с употребата му. Не оставяйте във включен режим Bluetooth модула, а при положение, че нямате нужда от безжичен интернет, изключете и Wi-Fi мрежата.

Сигурни сме, че след като изпълните тези съвети, вашето устройство ще бъде по-оптимизирано и ще изразходва по-малко енергия, като това ще го държи в сравнително нормална температура на работа, докато вие се наслаждавате на вашата лятна почивка.

Apple Support съветва да поддържате температурата на вашите iOS устройства в нормалната за тях работна граница, която варира между -20º и 45º C.

Източник: theguardian