Основните новости в iPadOS 14

iMagazin
12/08/2020 ❘ 16:00

Вече сте добре запознати какво ново може да очаквате от iOS 14 и macOS Big Sur - мобилната и компютърната операционни системи на Apple, които очакваме да се появят през есента. Нека видим, обаче, какво са ни подготвили от компанията по отношение на таблетите.

Widgets (джаджи)

Голяма част от промените в iOS 14 намират своето място и в новата операционна система за iPad. Някои новости, като Widgets, например, имат малко по-различно място в сравнение с мобилната операционна система. При таблетите те ще са налични в екрана Today View - първият екран с приложения в пейзажен режим. Налична е и Smart Stack опцията, позволяваща наслагването нна няколко джаджи една върху друга, като Siri показва най-отгоре най-подходящата информация, в зависимост от часа, локацията и активността ви. Една разлика с iOS 14 е липсата на App Library в iPadOS 14. 

Странични ленти и ленти с инструменти за някои приложения

Множество приложения, сред които Photos, Music, Calendar, Mail, Files, Notes и др., вече ще имат нов дизайн, включващ странични ленти, благодарение на които получавате бърз достъп до желаното съдържание и някои специфични за приложенията възможности. Обновени са и падащите менюта във фабричните приложения.

Търсене

Търсенето в iPadOS 14 се осъществява в по-компактно поле и не заема целия екран. Вече машината може да търси съдържание и в рамките на някои приложения, като Messages, Mail, Files. Освен това, можете да стартирате даден уебсайт или приложение директно от полето за търсене.

Приложения

Много от фабрично заложените приложения получават съществени обновления, за които можете да прочетете, като посетите нашите материали за тях: новостите в Maps, тези в Messages, както и нововъведенията в Safari. Чисто новото Translate приложение на Apple остава заложено само в системата за iPhone.

Scribble

Може би най-забележителната нова възможност на iPadOS 14, която чакахме от няклоко години. Scribble функцията превръща вашите ръкописни записки с Apple Pencil в редактируем, печатен текст. Можете да използвате новата опция почти навсякъде - при водене на бележки в Notes, въвеждане на адреси в Safari, писане на Messages и т.н. Освен чистото превръщане на ръкописен текст в редактируем такъв, Scribble има и други удобни приложения. Благодарение на Smart Selection можете да копирате ръкописен текст от едно приложение и да го поставите като стандартен текст в Pages или Word, например. Освен това, системата автоматично разпознава някои данни, като уеб адреси, телефонни номера, линкове и др. и ги превръща в съответния формат. Така, например, ако натиснете върху даден линк, той автоматично ще се отвори през Safari.

 

Когато си водите бележки в Notes и правите диаграми или рисунки, системата автоматично ще разпознае формите, които сте искали да нарисувате и ще ги "изглади" - независимо дали става въпрос за стрелки, линии, криви, квадрати, правоъгълници, кръгове, овали, сърца, триъгълници, звезди, облаци, шестоъгълници, балончета с идеи, линии и криви с начална точка и т.н.

Неприятната новина е, че функцията не поддържа български език за момента (в началото езиците, с които работи, ще са само английски и китайски). Можете да прибегнете до алтернатива, като например приложението Nebo (https://www.nebo.app), което разпознава нашия език. 

Други новости

Освен изброените дотук неща, iPadOS носи подобрения по отношение на гейминга, като вече се поддържат стандартни външни клавиатура, мишка и тракпад. Има напредък в областта на добавената реалност, от които могат да се възползват най-вече потребителите на последните модели iPad Pro с LiDAR скенери. Виртуалните обекти ще взаимодействат по впечатляващ начин с реалните, така че, например, можете да "изпробвате" някоя дреха без тя да е пред вас.

В категория "Други" можем да прибавим и още от взаимстваните от iOS 14 промени, като компактния интерфейс на FaceTime обажданията и Siri. 

Съвместимост

iPadOS 14 е съвместима с всички устройства, с които работи и настоящата iPadOS 13. Ето кои са те:

  • Всички модели iPad Pro
  • iPad 7
  • iPad 6
  • iPad 5
  • iPad mini 4 и 5
  • iPad Air 3
  • iPad Air 2

Очакваме появата на iPadOS 14 през есента, заедно с iOS 14.

Източник:MacRumors