Първите ни впечатления от iPhone Xs и iPhone Xs Max

Konstantin
29/09/2018 ❘ 00:00

Разполагахме с доста ограничено време да тестваме новите флагшип модели iPhone, но ще се постараем да споделим с вас нашите първи впечатления. Читателите ни вероятно вече са запознати с техническите подобрения, които носят със себе си iPhone Xs и iPhone Xs Max, тъй като многократно сме писали за тях. Показвали сме ви и множество видеа и снимки на чуждестранни журналисти и влогъри. Същевременно, усещането да държиш новите модели в своите собствени ръце е доста по-различно. Тук ще споделим с вас нашите първи впечатления от най-усъвършенстваните iPhone-и досега.

Дизайн Когато Тим Кук представи iPhone X преди около година, той показа един смартфон, пълен с иновативни решения, както по отношение на дизайна, така и що се касае до функционалностите. Тогава главният изпълнителен директор на Apple каза, че това е смартфонът, който ще очертае пътя на iPhone за следващото десетилетие. Именно по тази причина не е никаква изненада фактът, че тази година компанията представи iPhone-и с дизайн, наподобяващ този на юбилейния модел iPhone X. Дали това ви харесва, всеки трябва да каже сам за себе си. Ако се вгледаме какво се предлага на пазара в момента, ще видим, че се появяват все повече устройства с по-малка рамка около дисплея, “остров“ над екрана и без 3.5 мм аудио жак. Изглежда, че iPhone X начерта пътя не само на смартфоните на Apple, но и повлия съществено на смартфон индустрията като цяло.

Може и някои неща да не се харесват на част от потребителите – формата на камерата, липсата на Home бутон, отсъстващият аудио жак. Без значение. Харесва ли ви или не, iPhone диктува модата и това е факт, който не може да се отрече. По отношение на дизайна, можем да добавим нещо от нашия опит – не бива да съдим за едно устройство само по снимките. На живо усещането е съвсем различно, особено когато то е във вашите ръце. А iPhone Xs и iPhone Xs Max определено ни карат да усетим, че всеки детайл е добре обмислен и страхотно проектиран, така че когато се докоснем до тях, след това останалите смартфони ни се струват като пластмасови играчки. А iPhone Xs и iPhone Xs Max определено имат много общо с iPhoneX. Така и трябва да бъде – все пак тази година виждаме появата на “s” поколение. Това обаче по никакъв начин не означава, че новите устройства не са станали по-интелигентни.

Тъй като, както вече споменахме, тук ще се съсредоточим върху първите ни впечатления, няма смисъл да се спираме подробно на техническите характеристики на новите смартфони. Само ще споменем, че като започнем от камерата и преминем през дисплея и вътрешните компоненти, много от аспектите са получили подобрение. Вярно, не грандиозни, но все пак подобрения. Едва ли е възможно всяка година да разтърсваш света с нещо революционно – iPhone Xs няма и такива претенции. Новите модели обаче биха били отличен ъпгрейд за тези потребители, които миналата година не са си взели iPhone X, изчаквайки концепцията да бъде прецизирана. Размерът на iPhone Xs Max Никога досега не сме имали Plus модел iPhone, така че имахме известни съмнения как бихме се чувствали с iPhone Xs Max– все пак това е най-големият дисплей, използван някога в iPhone. Ще бъде ли удобен за употреба? Ще се побира ли в джоба ни? Има ли смисъл въобще от толкова голям смартфон? Все въпроси, които, вярвам, и вие си задавате.

Ако досега сте ползвали iPhone X, няма да ви е трудно да се адаптирате към по-големия му наследник. Събира се в джоба, ако сте с по-малки ръце, може да ви изглежда голям, но като цяло няма драма. Вероятно ще усетите по-тежък iPhone Xs Max, защото той е такъв. Ако извършвате преход от iPhone X, това няма да ви се стори необичайно, но в случай, че предишният ви смартфон е бил iPhone SE, дори iPhone 6s или 7, определено в началото ще ви бъде малко странно. Това, с което най-бързо се свиква, е големият дисплей – същото усещане, когато си купувате телевизор. Преходът към голям екран е много по-лесен отколкото към по-малък. На огромния дисплей на iPhone Xs Max снимките изглеждат по-зашеметяващо от всякога. Камерата на iPhone вече е станала толкова добра, така че дисплеят също не трябва да изостава – все пак хубавите снимки трябва да бъдат представени по максимално добър начин. Когато избирате своя нов iPhone, трябва да вземете под внимание как ще го използвате. Големият дисплей на iPhone Xs Max определено би бил от полза на тези от вас, на които им се налага да работят в движение или често пътуват – писането на имейли, работата с приложения за обработка на текст, дори гледането на екселски таблици, става по-лесно пред големия екран. Пък защо да не изгледате и някой филм на него в самолета.

Тези, които са преминали на iPhone X от някое предишно Plus поколение и големият дисплей им е липсвал, определено ще останат доволни от iPhone Xs Max. Това, което ние можем да кажем е, че след 30 мин с iPhone Xs Max, iPhone X ни се стори миниатюрен. Цвят Можете да закупите iPhone Xs в три цвята – сребърен, астро сив и златен. Кой ви харесва най-много е субективно усещане, но за нас златният цвят е изумителен. На живо той изглежда в пъти по-добре от това, което си представяхме, гледайки снимките и видеата в мрежата. Препоръчваме да се убедите сами с очите си в някой от нашите магазини, защото трудно можем да го опишем или обрисуваме с думи или изображения. Определено новият златен цвят няма нищо общо с предишните златни iPhone-и и създава едно много по-ексклузивно и премиум усещане.

Камера Хората все повече обръщат внимание на новите функции, свързани с камерата. А тези функции стават все по-бързи и все по-интелигентни. На пръв поглед, параметрите на камерата на iPhone Xs са идентични с тези на предишния модел – 3 камери (една отпред и две отзад), 7 мегапикселова TrueDepth камера и 12 мегапикселова двойна камера. Промените са свързани с размера на пикселите, удвоения брой точки за авто-фокус, но това, което прави камерата на iPhone Xs по-добра от тази на предишните модели, е процесорът на смартфона. Apple наричат Smart HDR системата, която обобщава новите функции. Няма да се спираме подробно върху техническата част на нововъведенията, но ще споменем, че с помощта на софтуер и мощния изчислителен капацитет на процесора на новите iPhone-и, камерата прави по-добри снимки, което е видимо и с просто око. В сравнение с HDR, Smart HDR функцията създава снимки с по-голям обхват на експозицията, което ги прави по-детайлни, а цветовете са страхотни. Процесорът и камерата успяват да намерят фокуса и точната експозиция доста бързо, като резултатът е, че трудно можете да направите лоши снимки с новите iPhone-и. С Natural Light опцията на Portrait Mode, можете да променяте боке ефекта на дадена снимка, след като вече сте я направили, а размазването на фона също може лесно да се контролира. Новият Neural Engine търси лицето в кадъра, след което обработва детайлите. Той разделя фона от предния план и прави възможно използването на Depth Control функцията впоследствие. А функцията работи наистина добре.

Работата на двойната камера в комбинация с A12 Bionic чипа придават изцяло ново измерение на мобилната фотография. Това, което ни впечатли още повече, обаче е стабилизацията при заснемане на видео. Тук отново всичко е въпрос на софтуер и процесорна мощ, тъй като оптичната стабилизация е същата като при iPhone X. iPhone Xs и iPhone Xs Max обезсмислят допълнителните стабилизиращи аксесоари, които се продават на пазара. Ако ходите и държите смартфона с двете си ръце, дори и да правите по-резки движения, резултатът ще бъде видео, в което трептенията въобще не са отразени. Можете сами да се убедите в това. Бихме заключили, че привидно скучният „по-бърз процесор“, наистина прави разликата и не е само маркетингова заучена фраза. На база нашите първи впечатления iPhone Xs и iPhone Xs Max не само притежават най-качествената камера в историята на iPhone, но и имат една камера, която може да превърне всеки в добър фотограф. Общо взето, това са нашите първи впечатления от тазгодишните флагшип модели iPhone. На пръв поглед, предложенията определено си заслужават, а ние ще продължим да ги използваме, за да видим дали надеждността им е такава, с каквато сме свикнали от продуктите на Apple през годините.