Разберете кой Mac компютър е най-подходящ за вашите нужди

iMagazin
28/07/2020 ❘ 10:00

Ако вече сте взели решението да се сдобиете с нов Apple компютър, но все още не знаете точно на кой вариант да се спрете, тези съвети са точно за вас. Ще ви помогнем да разберете кой Mac ще отговори най-точно на вашите нужди и предпочитания, а в отделен материал, съвсем скоро ще направим едно сериозно сравнение и на техническите характеристики на актуалните настолни и преносими Apple компютри.

Не трбява да забравяте, че по време на WWDC 2020 през месец юни от Apple сигнализираха, че през следващите две години компанията ще осъществи преход от Intel-базирани процесори към Apple Silicon, но да се насочим към настоящите актуални Mac модели. На пазара може да откриете две линии преносими и четири вида настолни Mac компютри. Ето кои са те:

Преносими компютри

MacBook Air

 • Предимства: най-евтиният Mac в момента, USB-A портове, дълъг живот на батерията, лесно преносим
 • Недостатъци: остарял дизайн, липса на Retina Display

MacBook Air Retina

 • Предимства: отлично отношение цена-качество, Retina Display с TrueTone технология, лек и лесно преносим, опции за голямо дисково пространство
 • Недостатъци: само два порта (USB-C/Thunderbolt) 

MacBook Pro 13 инча

 • Предимства: Touch Bar, 2.0 GHz процесори от 10-то поколение
 • Недостатъци: по-скъп от MacBook Air, базовият модел е с процесори от предишната генерация

MacBook Pro 16 инча

 • Предимства: по-голям екран, отлична графична мощ, 16 GB RAM в стандартната конфигурация
 • Недостатъци: най-тежкият преносим Mac (но не толкова тежък, ако имате нужда от сериозна мощ където и да се намирате)

Настолни компютри

Mac mini

 • Предимства: цена, компактен настолен компютър
 • Недостатъци: няма екран, няма включена в пакета мишка и клавиатура

iMac

 • Предимства: мощен, голям екран (21.5 или 27 инча), всичко в едно
 • Недостатъци: не е преносим, може да стане скъп при конфигуриране (стига да сте заложили на модел, който позволява персонализиране)

iMac Pro

 • Предимства: невероятно мощен, голям 5К екран (27 инча), страхотен Space Grey дизайн
 • Недостатъци: много скъп (толкова, че цената може да бъде оправдана единствено, ако вашите нужди са на изклюичтелно високо професионално ниво)

Mac Pro

 • Предимства: невероятно мощен, възможност за модификации 
 • Недостатъци: много висока цена

Кой е най-подходящият за мен Mac?

MacBook Air Retina

MacBook Air Retina е най-тънкият и лек лаптоп на Apple, което го прави един от най-популярните модели. Наличен е в три разцветки на корпуса (gold, space grey, silver), а последната актуализация от март 2020 г. удвои капацитета за съхранение, добави 10-то поколение Intel чипове и подобри клавиатурата. Компютърът има страхотно отношение цена/качество и е особено подходящ за хора, които пътуват често и имат нужда от компютър през по-голямата част от деня, както и за студенти. Удобен е и за употреба у дома, когато го използвате за стандартни процеси, които не изискват някаква огромна графична мощ.

MacBook Air без Retina

Това е ветеранът в портфолиото на Apple - моделът е на цели 7 години. Макар и дизайнът му вече да е поостарял и дисплеят му да не е със страхотното Retina качество, компютърът може да се похвали с много висока надеждност, издръжлива батерия (повече от цял работен ден) и изгодна цена. Наличието на USB-A портове ви позволява да го свържете без преходник с широк набор от периферия. Подходящ е за домашна употреба, гледане на филми, браузване, работа с имейли, текстови файлове и т.н. 

MacBook Pro 13 инча

Ако се колебаете между по-високата конфигурация MacBook Air Retina и базовия MacBook Pro 13 инча, бихме ви препоръчали да се спрете на Air-а, тъй като трудно бихте усетили разлика в производителността (базовото Pro е с Intel процесор от 8-ма генерация, докато Air-ът е с 10-та). По-скъпото стандартно изпълнение на MacBook Pro 13 си заслужава, защото осигурява по-голяма мощ и би свършило добра работа за широк спектър от дейности, включително видеообработка и програмиране.

MacBook Pro 16 инча

16-ичовият MacBook Pro е по-добрият избор, ако трябва да обработвате снимки и видеа, или да програмирате, тъй като разполага с голям екран и много добра процесорна мощ. Освен това, макар и по-тежък можете да го носите с вас без особени усилия, като препоръчваме да му вземете подходяща раница или чанта. Удобен компютър за професионалисти, които работят, както от вкъщи, така и в офиса, техническите характеристики на MacBook Pro 16 му позволяват да върши почти всякакви дейности. Няма да ви лъжем - това е нашата любима преносима машина.

Mac mini

Няма две мнения - най-евтиният настолен компютър на Apple. Mac mini е популярно решение за устройство, което да разположите в хола и да свържете с телевизора, превръщайки го в център на вашата entertainment система (въпреки че за тази цел бихме препоръчали Apple TV поколение HD или 4K). Базовата конфигурация е подходяща за работа, която не изисква прекалена процесорна мощ, така че можете да го поставите на бюрото си и да го свържете с монитор, а компютърът ще ви служи доста години. Заради по-ниската си цена, се купува и от хора, които просто имат нужда от някакъв Mac, за да тестват определен софтуер. Ако обаче "напомпате" характеристиките на вашето mini, то ще може да отговори на и на вашите по-професионални нужди.

iMac

Компютърът, благодарение на който Стив Джобс възражда Apple, днес е популярно решение за офис машина. Тук има разлика между двата варианта - 21.5-инчовия и 27-инчовия модел. Първият е по-подходящ за стандартна употреба, докато вторият е насочен основно към професионалисти, занимаващи се с видеообработка, графичен дизайн и дейности, за който се налага по-сериозна изчислителна мощност. Като алтернативен вариант на iMac, бихте могли да заложите на МacBook Pro, който да свържете с монитор, примерно във своя офис.

iMac Pro

Този Mac разбива всички benchmark тестове и то съвсем не случайно. Ултра мощен, но не за всеки. Насочен е изцяло към професионалистите и то в само в няколко сфери, в които мощта е задължителна - 3D моделиране, виртуална реалност, висококачествена видео обработка и т.н. Подобна е целевата група и на потребителите на другия ултра-професионален настолен компютър на Apple - Mac Pro.

Очаквайте скоро да ви представим и нашите съвети относно това на коя конфигурация да спрете, след като вече сте направили своя избор кой модел Mac е най-подходящ за вас.

Източник:iMagazin