Ревю: B&O PLAY Beolit 17 – класиката отново в действие

Konstantin
22/03/2017 ❘ 00:00

Датските аудиофили от Bang & Olufsen изглежда нямат спирка. От началото на годината те изкараха два нови модела слушалки – H4 и H9, както и цели три нови спийкъра – A2 Active, M5 и Beolit 17. Днес в ръцете ни е последното поколение на емблематичната голяма преносима колона на датчаните – Beolit 17. Излизането на Beolit 17 малко ни изненада. Все пак, не беше толкова отдавна времето, когато на пазара се появи Beolit 15, чието ревю можете да видите тук. Като се позамислим обаче от онзи момент изминаха вече близо две години, а B&O PLAY, за разлика от компанията-майка Bang & Olufsen, пуска нови продукти по-често от един път на десетилетие, примерно. Като споменахме Bang & Olufsen е редно да се спрем и на произхода на наименованието Beolit. Beolit 12, представен през 2012 (очевидно), не е първият продукт на престижния датски бранд с това име: най-първият Beolit е Beolit 39, представляващ красиво настолно радио, пуснато на пазара през далечната 1938 г. През следващите десетилетия се появяват множество Beolit-и, като всички те са преносими радиа. В последствие – през 80-те, тази продуктова линия е спряна, само за да бъде съживена като преносима безжична музикална система.

01_beolit_17_test_mega

Отвън Спокойно можем да наречем дизайна на колоната “непреходна във времето класика”. Все пак почти нищо не се е променило от Beolit 12, който беше един от първите продукти с логото на B&O PLAY. Дизайнерката Сесил Манц е заложила на сигурно, съобразявайки се с принципа “Защо да променяме нещо, което работи”, а Beolit 17 няма особени външни разлики в сравнение със своите предшественици. По отношение на цветовете, Beolit 17 може да предложи два варианта – по-светъл (“natural”) и по-тъмен (“stone grey”); ние изпробвахме втория и можем да кажем, че видът му е страхотен. Що се касае до използваните материали, решетката, покриваща продукта, отново е изработена от алуминий, а дръжката е от естествена кожа. Размерите и теглото на Beolit 17 също са идентични с тези на неговия предшественик – 23 х 18.9 х 13.9 см, както и 2.7 кг, въпреки че на нас новият модел ни се стори по-лек. Отделението за кабела отзад вече го няма, но по-късно ще се спрем върху тази промяна.

02_beolit_17_test_mega

Бутоните за контрол се намират върху гумената част отгоре на колоната. Тук можете да откриете бутона за включване и изключване, контролите за силата на звука, копчето за Bluetooth свързване, както и едно нововъведение. То се нарича “Connect” и дава достъп до функциите, които от B&O PLAY наричат интелигентни. Всъщност това е програмируем бутон, към който можете да зададете каквато искате настройка от Beoplay приложението – например, можете да активирате Siri с докосването му или пък да пуснете някой плейлист. Бутонът се настройва от Beoplay app-а, а ние трябваше да ъпдейтнем не само софтуера, но и самата колона, за да имаме достъп до функциите в приложението. То действа като един вид дистанционно управление, позволяващо да пускате и спирате музиката, да сменяте песните и т.н. Имате възможност да използвате Beolit 17 и като будилник, ако активирате тази функция. За жалост, можете да избирате само между две фабрични мелодии и последно пусканата музика, с които да звучи алармата. Сред останалите функции на приложението са активирането/деактивирането на ToneTouch, както и възможността да продължите да слушате през колоната музиката, която последно сте пускали на смартфона си.

03_beolit_17_test_mega

Отвътре B&O PLAY спряха да използват AirPlay още при Beolit 15. Новият модел не прави изключение, като можете да се свържете с колоната през Bluetooth (Bluetooth 4.2 е стандартът при Beolit 17), както и чрез стандартен кабел с 3.5 мм накрайник. Колкото до това, което се крие под капака на колоната, най-новият Beolit разполага с 14 см Full-Range драйвер, два 10 см пасивни радиатора за подсилване и разширяване на басите, както и три 4 см средночестотни пищялки, разположени така, че да подсигурят еднакво добро качство на звука, независимо от вашето разположение спрямо колоната. Устройството има вградена батерия, чийто капацитет от Bang & Olufsen никъде не са упоменали, но твърдят, че тя може да издържи 24 часа възпроизвеждане на музика. Нашият опит посочва, че този показател може да бъде достигнат единствено при ниво на звука по-ниско от средното. Ако обаче сте фенове на силната музика, батерията на вашата колона ще се изтощи по-бързо.

04_beolit_17_test_mega

Beolit 17 се зарежда през USB-C порт, откъдето идва и липсата на кабелното отделение, характерно за неговия предшественик. Вече колоната разполага с 45W външен захранващ адаптер. Ако имате нов MacBook Pro, колоната става още по-практична. Освен, че можете да я зареждате със зарядното на компютъра си, имате възможност да свържете двете устройства директно едно с друго. USB-C връзката е двупосочна, така че в много случаи Beolit 17 може и да ви служи за външна батерия. Качество на звука Beolit никога не е имал причини да се срамува от качеството на звука, което предлага, а последният представител на тази продуктова линия не прави изключение. Колоната създава почти перфектно 360-градусово разпръскване на звука (като единствена и едва доловима разлика можете да усетите, ако сте зад спийкъра), а B&O PLAY поставят  “Bang & Olufsen Signature Sound” значката на устройството. Това означава, че трябва да очаквате отлично балансиран звук, без каквито и да било отклонения.

05_beolit_17_test_mega

Това отново е вярно, въпреки че не усетихме особена разлика в звученето на Beolit 15 и Beolit 17. Датските инженери сигурно са поработили в тази насока, но поне ние не успяхме да установим нещо ново и по-добро. Това обаче не е критика, тъй като и Beolit 15 звучи чудесно. Басите са мощни и плътни, а високите тонове не са прекалено подсилени, което придава един отличен баланс. Още един плюс, освен качеството на звука, е неговата сила. Без проблем можете да вземете колоната в двора, докато се навъртате около барбекюто. Звукът е изненадващо силен и ще огласи цялата околност. Когато обаче силата е на максимално ниво, изкривяванията стават лесно доловими, а басите също страдат. Хубаво е да обръщате внимание и на статуса на батерията, тъй като тя ще се изтощи доста по-бързо в сравнение с нормалното използване на колоната.

06_beolit_17_test_mega

Не забравяйте и ToneTouch функцията, която се е превърнала в запазена марка на B&O PLAY; чрез нея можете напълно да персонализирате звученето на Beolit 17 през Beoplay приложението на вашия смартфон. Контролът е лесен  - просто местите една точка в рамките на кръг, като в зависимост към коя част на кръга я поставите, звученето на колоната се променя. Въпросните ефекти са Warm (подчертаващ дълбоките звуци), Excited (набляга върху средните тонове), Relaxed (по-равен звук), Bright (фокус върху високите тонове). Заключение Като цяло, Beoplay 17 няма особена разлика в сравнение със своя предшественик, така че, ако имате Beolit 15, няма нужда тичате към магазина, за да се сдобиете с новия модел. Можем да очертаем няколко доста практични нововъведения (новата система на зареждане и Connect бутона). Дизайнът отново е минималистичен, а висококачествените материали и прецизната изработка на скандинавските майстори със сигурност ще се харесат на Apple феновете. Качеството на звука също остава непроменено, което обаче може само да ни радва. Ако си търсите мощна и преносима музикална система (все пак времето за градински партита бързо наближава), Beolit 17 няма да ви разочарова. Цената е доста висока, но качеството си заслужава всеки един лев – нещо, което споменахме, и когато разглеждахме Beolit 15. Screen Shot 2017-03-22 at 16.24.40