Ревю: B&O PLAY Beoplay H4

Konstantin
02/04/2017 ❘ 00:00

Продължаваме да ви представяме новите продукти на датския аудиофилски бранд B&O PLAY. След най-голямата им преносима колона Beolit 17, идва ред на over-ear слушалките H4. Нека обаче отново започнем с малко история. Марката B&O PLAY е създадена от престижната компания Bang & Olufsen с желанието да предоставят на по-широка аудитория и на по-достъпни цени характерните за тях отлично качество и минималистичен дизайн. През годините, модните тенденции започнаха да играят все по-голяма роля при изработването на продуктите на B&O PLAY и днес модният вид, заедно със страхотното качество, са запазени марки на компанията. Продуктовата гама, която първоначално беше сравнително малка, вече доста се увеличи (и продължава да расте). Понастоящем компанията предлага 9 модела колони, 7 слушалки и 5 слушалки тип “тапи”. Beoplay H4 е базовият модел дизайнерски безжични over-ear слушалки (напълно покриващи ушите). Напоследък от B&O PLAY пуснаха доста Bluetooth модели, което въобще не е изненадващо, тъй като индустрията като цяло се е насочила в тази посока (нека не забравяме също, че iPhone 7 няма 3.5 мм жак за слушалки, а по всяка вероятност и бъдещите iPhone-и няма да имат такъв). H4 са интересни и от друга гледна точка: техният дизайн се различава съществено от този на H6, H&, H8 и H9. Не, че другите модели са грозни, но е хубаво да видим известна вариативност.

01_beoplay_h4_test_mega

Отвън Както обикновено, B&O PLAY са обърнали внимание на всеки детайл, което може да се види още от красивата кутия. Още щом я отворите, несъмено ще получите усещането, че вътре има един наистина специален премиум продукт. Когато обаче извадите страхотните слушалки и махнете мекия капак, под който трябва да бъдат аксесоарите, ще настъпи леко разочарование – липсва кесийка за пренасяне на слушалките, а кабелът за зареждане е доста къс (само около 30 см). По принцип много харесваме меките кесии за слушалките на B&O PLAY и липсата на такава в кутията на H4 беше неприятна изненада за нас. Късият кабел пък не е особен проблем, тъй това е стандартен USB-A – Micro-USB кабел, с каквито разполагаме в изобилие. Приключваме с критиките, понеже Beoplay H4 е един много красив продукт. Новият дизайн по наше мнение е страхотен, минималистичен и много изчистен. Преобладаващите акценти са сивите кръгли наушници, съчетани със семпла диадема. Дизайнът е модерен и опростен, но същевременно има ретро и традиционни елементи. Главният дизайнер е Якоб Вагнер, който проектира цялата Н линия, така че датчаните са оставили тези слушалки в добри ръце. Първоначално от B&O PLAY пуснаха само един цвят – черен, но с идването на края на зимата се появи и пролетно-лятната колекция на компанията, включваща два нови свежи цвята – Sand Grey и Tangerine Red.

32396937571_bd6466edf7_k

Въпреки, че H4 се води базов модел, B&O PLAY отново са използвали премиум материали. Диадемата е изработена от гъвкава неръждаема стомана, покрита с плат от вътрешната страна и с кожа от външната. Наушниците са облицовани с познатата ни от останалите слушалки на компанията мека агнешка кожа, а корпусът, под който се намират говорителите, е от мека на допир пластмаса. Кабелче, обвито в сплетен плат, излиза от всеки наушник и влиза във вътрешността на диадемата. Самите наушници пък могат да се завъртат на 90 градуса, което е доста удобно при пренасянето на слушалките или когато ги оставите да висят на врата ви без да ги използвате. Н4 са с размери от 195 х 220 х 50 мм и тежат 235 грама, което ги причислява към сравнително леките слушалки. Отвътре Н4 се свързват с нашите устройства основно с Bluetooth – със стандарт 4.2. Освен това, ползват AAC кодек, което значи, че синхронизацията между картината и звука не би трябвало да е проблем, ако гледаме нещо на нашето Apple TV, например. От B&O PLAY обещават обхват от 10 метра, което е доста по-малко от обичайния 30 метров радиус. Всъщност, обаче, рядко ни се налага да се отдалечим чак толкова от източника на звук. Все пак, когато направихме около 15 крачки встрани, излизайки от стаята в офиса, звукът наистина започна да изчезва. Н4 могат да запомнят до осем устройства наведнъж, към които да се свързват автоматично.

02_beoplay_h4_test_mega

Два 40 милиметрови електро-динамични драйвера са отговорни за звука във всяко ухо. Също така се нуждаем от батерия, тъй като това са безжични слушалки. Вградената батерия е от 600mA и не е сменяема, за разлика от останалите Bluetooth слушалки на B&O PLAY. Според компанията, батерията трябва да издържи 19 часа възпроизвеждане, а зареждането до 100% става за 2.5 часа. Не трябва да се притеснявате, че батерията може да свърши в най-неподходящия момент – все пак, имате опцията да се свържете към източника на музика по традиционния метод, използвайки кабела от кутията на H4. Разбира се, на кабела няма микрофон или бутони, тъй като те се намират на самата слушалка (все пак Н4 могат да работят и без кабела). За разлика от по-скъпите модели на B&O PLAY, тук няма чувстителна на допир повърхност на наушниците. Вместо това, на дясната слушалка са разположени малки бутони. Това решение не е никак лошо, тъй като тъчскрийнът не винаги е особено удобен, ако искаме да сменим силата на звука, например. Малко се притеснявахме дали бутоните няма да бъдат прекалено малки и трудни за натискане, но се оказа, че това не е така. Открихме лек бъг: при прескачането на дадена песен се налага да натиснем още един допълнителен път върху средния бутон, за да тръгне новото парче, но това не е толкова страшно и вероятно неудобството ще бъде отстранено при следващия софтуерен ъпдейт. Трябва да отбележим също, че няма бутон за включване и изключване, а продължителното натискане на копчето Play ще активира Siri.

04_beoplay_h4_test_mega

Качество на звука Стигаме и до най-съществената част. B&O PLAY използват думата “нефилтриран” (unfiltered) в маркетинговите си материали, което означава, че трябва да очакваме чист звук, лишен от всякакво преувеличение и украсяване. Датчаните окачествяват този звуков пейзаж като “Bang & Olufsen Signature Sound” - обещание за качество, съизмеримо с това, което компанията-майка предлага. Ние можем да потвърдим, че Н4 звучат отлично, въпреки че на нас все пак ни се стори, че басите са малко по-дълбоки, отколкото би ни се искало. Не бива да забравяме, че можем да персонализираме звуковия пейзаж по свой вкус чрез познатата ни ToneTouch функция в приложението на Beoplay. Така можем да постигнем много хармонично и чисто звучене, така че средните тонове да бъдат отчетливи, а високите - ясни и красиви – при нормална сила на звука, разбира се, защото, ако го увеличим на максимум, звукът получава смущения и изкривявания.

31675475784_ac4eeaea4f_k

Не успяхме да открием проблеми при раговорите по Skype или приемането на обаждания от нашия iPhone, което ни кара да заключим, че микрофонът работи отлично. Слушалките са много удобни за носене, благодарение на малкото си тегло, и няма да ни донесат неприятности дори при дълги разходки или гледане на филми. Интересно е, че въпреки отлично пасващите към ушите ни наушници, можехме доста добре (или поне по-добре отколкото предполагахме) да чуваме какво се случва около нас (тук не става въпрос за липсата на активна шумоизолация и active noise cancelling, функция, която не е налична в Н4). Заключение Beoplay H4 могат да бъдат отличен избор за първите ви безжични слушалки. Можете да ги ползвате да гледате телевизия без да смущавате семейството си; да направите пътя до офиса едно по-приятно изживяване (а с новите цветове от пролетната колекция със сигурност ще привлечете някой и друг поглед върху себе си). Липсата на жак за слушалки в iPhone 7 може да бъде още една причина да пробвате нещо безжично, като Н4, например.

06_beoplay_h4_test_mega

Дизайнът на слушалките е отличен. Качеството на звука също е много добро, въпреки, че не е чак толкова удивително, като при Н9 или Н6, отношението цена-качество всъщност е доста прилично. На пръв поглед (че и на втори), цената от 589 лв може да ви се стори доста висока, но не бива да забравяме, че за същите пари можете да се сдобиете със слушалки, които далеч отстъпват на Н4 и по отношение на дизайна, и на качеството. Можем да кажем, че ако сте склонни да си купите слушалки от този ценови клас, H4 няма да ви разочароват, а B&O PLAY отново са направили един много добър продукт. Screen Shot 2017-04-02 at 10.55.30