Ревю: Beats EP

Konstantin
21/10/2016 ❘ 00:00

Покрай шума от представянето на iPhone 7, може би мнозина от вас са пропуснали факта, че Apple обявиха няколко нови модела слушалки. Днес ще ви представим най-бюджетните от тях – Beats EP. Определено всички бяхме заинтригувани от появата на флагшип модела смартфон на Apple, но за нас не по-малко интересни са и новите слушалки, които компанията пуска на пазара. След продължителен период на затишие, най-сетне станахме свидетели на излизането на нови модели слушалки под бранда Beats – Beats EP, Beats Solo3 Wireless, Powerbeats3 Wireless, както и BeatsX. Според мнозина, iPhone 7 може би слага началото на края на слушалките със стандартен 3.5 мм жак и от тази гледна точка появата на Beats EP, точно в този момент, е някак изненадваща. Когато правихме ревюто на iPhone 7 обаче споменахме, че притежателите на качествени слушалки със стандартен жак няма да останат пренебрегнати и ще могат да ги ползват със своя смартфон. Адаптерът е в кутията на iPhone-a, а използването му по никакъв начин не нарушава удоволствието, което изпитахме от музиката, звучаща от слушалките.

IMG_2443

Освен, че Beats EP е единственият от новите модели на компанията с кабел, това са и най-бюджетните слушалки в портфолиото на бранда, закупен от Apple през 2014 година за повече от 3 млрд. долара. Със своята цена от 190 лв., Beats EP се нареждат до популярните “тапи” urBeats, които можете да си закупите за същите пари (в магазини iStyle можем да ви предложим и специалната серия urBeats SE на отличната цена от 129 лв.). Но нека се върнем към основния предмет на нашето ревю – Beats EP. Дизайн

IMG_2501

Винаги можете да разпознаете характерния за Beats дизайн, носител на който са и новите Beats EP. Независимо дали сте в блъсканицата в метрото, в офиса, в двора на училище през междучасието или просто се разхождате с тях по улицата, носейки слушалките на Beats, няма да останете незабелязани. Не знаем дали е професионално изкривяване или просто Beats наистина “хващат окото”, но и на нас ни е направило впечатление, че несъзнателно се обръщаме и заглеждаме хората, носещи шарените слушалки с характерното лого. Beats EP са налични в четири цвята (червен, черен, син и бял), а рамката им е подсилена с неръждаема стомана. Слушалките са доста леки и супер гъвкави, а наушниците им пасват комфортно върху ушите, като диадемата стои прибрана близо около главата, когато настроим точната дължина на регулируемите странични пера. Самите наушници, макар и с малко по-малък размер от тези на Solo2, са изработени от същите висококачествени материали и са доста меки и удобни, като могат да се въртят, така че да ги настроите по най-добрия за вас начин (все пак, при продължително слушане, усетихме известен дискомфорт и трябваше да поразместим малко настройките, но това се е случвало с почти всички on-ear слушалки, които сме ползвали). Цялостното усещане, което Beats EP носи, е за премиум слушалки, направени от качествени материали с внимание към детайла.

IMG_2444

Единственото, което не ни хареса в дизайна на EP e, че кабелът им не се маха. Това не е болка за умиране, но все пак е разочароващо, въпреки че самият кабел е подсилен и изглежда доста издръжлив. Върху него е разположено обичайното дистанционно с три бутона, откъдето да контролирате това, което звучи в ушите ви. Разбира се, слушалките разполагат и с микрофон, през който можете да провеждате разговорите от вашия смартфон. Добро впечатление ни направи меката платнена кесийка за пренасяне на слушалките (наподобяваща тази на слушалките на Bang & Olufsen), която наистина подхожда на един премиум продукт. Макар и да не носи толкова висока степен на защита, като твърдия кейс на Beats Solo2, торбичката е от много по-приятна материя и прави слушалките по-компактни за пренасяне.

IMG_2503

Дизайнът е елемент, в който Beats “уцелиха ваксата” още от създаването на бранда от доктор Дре и компания и досега нямат лошо попадение. Това, което се промени, след като Apple закупи бранда, е увеличената надеждност и здравина на продуктите – нещо, което е характерна черта на устройствата с ябълка за ембелма (Mac потребителите със сигурност ще се съгласят). Звук Beats са си изградили репутацията на производител на слушалки, силно ориентирани към добрите баси и подходящи за слушане на именно такъв тип музика. Поради тази причина, Beats EP донякъде ни изненадаха. Те продължават традицията на мощните и дълбоки баси, като същевременно обаче имат далеч по-балансирано звучене в сравнение с някои предишни модели на компанията. EP са едни от първите слушалки на Beats, разработени изцяло от Apple след присъединяването на бранда към портфолиото на компанията и това веднага си проличава. Средните тонове звучат ясно и същевременно точно, а при високите трудно може да се усети някакво изкривяване.

IMG_2524

Като едни всекидневни слушалки, Beats EP са насочени към широката публика, а стремежът им е да бъдат универсални, независимо каква музика слушате. Нашето впечатление е, че те се представиха най-добре при поп парчетата (като Rihanna и Shakira “Can’t Remember to Forget You”) и новите хитове (като Manuel Riva & Eneli “Mhm Mhm”), които пуснахме от тях. Рап музиката (пробвахме няколко парчета на Еминем и Ъпсурт) звучи отлично, което не е изненада за слушалки на Beats. По-тежките рок изпълнения (като тези на AC/DC и Marilyn Manson) също бяха с не лошо качество, макар и да не ни накараха да се почувстваме все едно сме близо до сцената на концерт. Като цяло, Beats EP демонстрираха много добро звучене в широк диапазон от честоти при най-различни жанрове музика. Няма как да ги сравним с аудиофилски слушалки, като Beoplay H8, например, които просто ви потапят в музиката, но за ценовия си клас Beats EP са много, ама много добри. Шумоизолирането, което тези слушалки предлагат, е прилично (разбира се, зависи колко шумно е в офиса). Те могат да ви спасят от един-двама говорещи по телефона колеги около вас, но, ако кошерът е по-сериозен препоръчваме over-ear слушалки или такива с Active Noise Cancellation.

IMG_2542

Заключение В началото бяхме малко изненадани, че Apple пускат нов модел слушалки с кабел, след като при представянето на iPhone 7 ни убеждаваха, че бъдещето е безжично. След като тествахме Beats EP обаче установихме, че слушалките много ни допаднаха (пробвахме ги и с включения в кутията на iPhone 7 адаптер). Те са удобни, леки и красиви, а музиката от тях звучи чисто и балансирано, като същевременно е запазен характерния за слушалките на Beats мощен бас. Като цяло можем да кажем, че по отношение на цена-качество, това са едни от най-добрите слушалки, които сме тествали напоследък. Screen Shot 2016-10-21 at 15.38.50