Ревю: Elgato Eve серията продукти

Konstantin
02/03/2017 ❘ 00:00

Концепцията за интелигентен дом стана особено популярна през последните години, а Apple обръща все по-голямо внимание на тази тема. Доказателство е дългоочакваното Home приложение, което най-накрая дебютира с появата на iOS 10. Днес отправяме поглед към HomeKit аксесоарите на Elgato. Elgato е първият производител на HomeKit продукти. Може би някои от вас биха попитали “Какво е HomeKit?” Това е платформа, създадена от Apple, чрез която можем да контролираме различни смарт аксесоари, позволяваща управлението на дома от едно-единствено приложение – Home. Първите HomeKit съвместими аксесоари, които Elgato пусна на пазара, бяха Eve Room и Eve Weather, като още тогава беше ясно, че компанията има планове да предложи по-цялостно smart home решение и Eve серията от продукти ще се сдобие с нови представители. Ние пробвахме Eve Room, Eve Weather, Eve Energy, Eve Motion, Eve Thermo и Eve Door & Window. Но нека споделим нашите впечатления от различните аксесоари. Eve Weather Eve Weather представлява външна метеорологична станция с Bluetooth, която измерва температурата, влажността и атмосферното налягане. Компактната бяла кутия с размери 79 х 79 х 32 мм работи с две стандартни АА батерии, включени в пакета. Може да стои както върху гладка повърхност, така и да се закача на стената.

01_elgato_eve_test_mega

Настройката става изключително лесно, като ние се справихме за по-малко от две минути, използвайки Eve приложението на Elgato. Важно е да отбележим, че можем да видим данните за времето както в това приложение, така и в Home приложението. Единствената разлика е, че в Home са показани само основните данни (температура и влажност), но не откриваме атмосферното налягане. Eve Room Eve Room е версията на Eve Weather за закрити помещения и много наподобява своя “братовчед” – както по отношение на дизайна, така и на функционалността. Единствената разлика е, че трите показателя, които Eve Room измерва, са температурата, влажността и качеството на въздуха. Устройството отчита летливите органични съединения във въздуха, така че то е повече от обикновен сензор за въглероден двуокис.

02_elgato_eve_test_mega

Eve Energy Eve Energy е много просто устройство – нещо като контакт в контакта. Той е HomeKit съвместим, което означава, че можете да го включвате и изключвате както през Eve приложението, така и от Home app-а на вашия iPhone. Ако ползвате разработката на Elgato обаче, получавате достъп до данни за настоящата енергийна консумация на включеното в контакта устройство и колко енергия е изразходило то. Освен това, ако зададете цена на електроенергията в приложението, то може да изчисли колко ще ви струва използването на уреда.

03_elgato_eve_test_mega

Ако случайно смартфонът ви не е до вас, можете да включвате и изключвате Eve Energy от малко копче на самия контакт. Контактът се превърна в един от любимите ни аксесоари от Eve серията, който може да стане още по-полезен, ако създадете автоматизирани процеси, но за това по-късно. Eve Motion Eve Motion представлява обикновен сензор за движение, работещ с две АА батерии. Като самостоятелен продукт той няма особен смисъл, а идеята му е основно да служи като “спусък”, който да задейства зададените от вас автоматични процеси и сценарии.

04_elgato_eve_test_mega

Инфрачервен сензор следи всичко в радиус от 120 градуса, а обхватът е около 9 метра. Eve Motion може да се използва и навън, тъй като е със степен на водо и прахоустойчивост IPX 3, което означава, че би издържал на дъжд и прашна буря (стига да не се наводнява). Можете да изберете измежду 3 степени на чувствителност на сензора, а максималната височина, на която той трябва да бъде поставен, е 2 метра. Работната температура е между -18 градуса и +55 градуса, а времето за реакция на сензора е 2 секунди. Eve Thermo Eve Thermo е интелигентен радиаторен вентил. По принцип на пазара има огромно разнообразие от смарт термостати, но Eve Thermo ни дава малко по-различен подход, контролирайки директно източника на топлина – радиатора.

05_elgato_eve_test_mega

В кутията откриваме бяло устройство с традиционните АА батерии, както и няколко адаптера. Според описанието, поддържаните стандарти са само 3: Danfoss RA, RAV и RAVL. За съжаление, никъде не e показано как да разпознаем какъв е нашият радиатор. След известно чудене и неколкократни опити обаче успяхме да пригодим един от накрайниците към нашия радиатор, без да използваме инструменти. От тук насетне не можем да въртим клапана ръчно: малък моторизиран механизъм в бялата кутия го прави вместо нас. Най-хубавото на Eve Thermo е, че след като веднъж го настроиш, можеш да забравиш за него. Той върши своята работа чудесно, без да се натрапва (е, можете да чуете звука при въртенето на клапана от мотора, но това е всичко).

06_elgato_eve_test_mega

Разбира се, можем да създаваме автоматични процеси през приложението, което е основната идея не само на Thermo, но и на всички HomeKit аксесоари. Интелигентният вентил разполага с вграден термометър, но не можем да разчитаме особено на неговата точност, тъй като температурата в близост до радиатора винаги е по-висока от тази в основната част на стаята. По тази причина ние зададохме коригираща стойност от 2 градуса (така, когато Thermo мисли, че е загрял стаята до 27 градуса, всъщност е 25). За съжаление не успяхме да открием опция Thermo да не се съобрази със собствения си термометър, а да използва данните от Eve Room. Eve Door & Window Eve Door & Window са два малки сензора, които Elgato препоръчва да използвате за врати или прозорци, но можете да ги сложите на гардероби, шкафове и др. С помощта на магнит, те усещат дали двата сензора са един срещу друг, а от там дали вратата е отворена или затворена. Когато инсталирате сензорите, залепете по-големия за рамката на вратата, а по-малкия срещуположно на самата врата чрез двойно-залепващата лепенка на гърба им. Големият сензор работи с батерии, които обаче са два пъти по-малки от стандартния AA размер и поставянето им е малко трудно.

07_elgato_eve_test_mega

Отново, сам по себе си Eve Door & Window е доста безсмислен (той дава подробни статистики колко пъти вратата се отваря и затваря и за какъв период от време, които обаче едва ли са ви особено необходими), но в контекста на HomeKit автоматизациите може да бъде полезен в ролята на “спусък”, особено ако е поставен на входната врата. Автоматизация, правила, събития                                                              Какво прави интелигентния дом интелигентен? Той е нещо повече от разширени опции за контрол върху различните смарт устройства вкъщи, нещо повече от интелигентни уреди на всеки ъгъл у дома, които да можем да контролираме от дивана чрез смартфона си. Домът става интелигентен, когато системата сама реагира на промените в околната среда, а устройствата комуникират помежду си, съобразно предварително зададени сценарии. HomeKit стандартът на Apple предлага решение именно в тази насока, а след като всички продукти от Eve серията са HomeKit съвместими, те могат “да се разбират помежду си” много лесно. Нещо повече – само за няколко секунди можем да интегрираме към системата HomeKit съвместими устройства на други производители. Задължително обаче трябва да отбележим, че Elgato Eve продуктите използват Bluetooth стандарта, което означава, че за да ги контролираме, когато не сме вкъщи, трябва системата да разполага с хъб – Apple TV 4 или iPad с iOS 10, който винаги стои у дома.

Screen Shot 2017-03-02 at 12.09.17

Създаването на автоматични процеси става малко по-различно в зависимост дали използвате Home приложението или Eve app-а на Elgato. Тук ще разгледаме втория вариант. За целта, трябва да изберем Scenes раздела от приложението. Веднага щом го отворим ще видим няколко предложения за автоматични процеси (“Влизане вкъщи”, “Добро утро”, “Лека нощ”, “Излизане от вкъщи”). Можем да настроим сложни процеси, които да се случват само с натискането на едно копче, например да изгасим всички лампи, да включим камерата за наблюдение и да намалим температурата; да включим отоплението и да сменим силата на осветлението и др. – всичко зависи от това с какви смарт устройства разполагаме.

Screen Shot 2017-03-02 at 12.24.13

В раздел Timers от Eve приложението можем да създаваме повтарящи се във времето събития, както и такива, които да се случват в точно определен час. Например, да пускаме лампите в дневната всеки делник в 19:00. Такива автоматизации можете да създавате и от A Time of Day Occurs раздела на Home приложението. Връщайки се в Eve app-a, намираме раздел Rules, който е една от най-интересните опции. Оттук можем да създаваме автоматични процеси, които да се задействат при определени условия – ако сензорът за движение усети такова, да пускаме лампите. Правилата се създават от три елемента: “спусък”, условие и сцена. Първият елемент - “спусъкът” може да се базира на нашето местоположение, някакво измерване или събитие. Примери: Eve Motion усеща движение; Eve Door & Window разбира, че напускаме дома; температурата в хола стане 20 градуса. Стигаме до втория елемент – условието. То може да бъде свързано със състоянието на някое устройство или с датата. Пример: Eve Motion усеща движение след залез. Третият елемент на автоматизацията е създаването на сцена. Тук избираме какво да се случи, ако горните условия се сбъднат. Следвайки примера: Eve Motion усеща движение след залез > Лампата се включва. Или още един: Eve Door & Window разбира, че отваряме вратата на спалнята сутрин > кафемашината се включва чрез Eve Energy. Примерите са безкрайни и зависят от вашата креативност и необходимости. С HomeKit продуктите и сценариите можете да подобрите вашето ежедневие в много и неочаквани аспекти (от сутрешното кафе до паленето и гасенето на коледните лампички).

Screen Shot 2017-03-02 at 12.31.21

Тъй като Eve продуктите са HomeKit съвместими, можем да ги контролираме, чрез Siri, както и да питаме дигиталния асистент за статуса им или измерваните от тях показатели. Чрез Eve или Home приложенията можем да дадем имена на аксесоарите, така че Siri да знае точно коя лампа искаме да включим или изключим, например. Тъй като по принцип не използваме особено много Siri, бяхме малко скептични колко ще ни бъде полезен точно при HomeKit устройствата, но се оказа, че даването на гласова команда на асистента е по-бързо от търсенето на Home или Eve приложението и извършването на желаното действие оттам. Друго нещо, което препоръчваме да направите при настройката на вашата HomeKit система, е да дадете права за контрол на аксесоарите на всички членове на семейството – това е изключително лесно и става след като ги поканите през Home приложението. Заключение Продуктите от Eve серията на Elgato са много лесни за използване, стилът им е минималистичен, а дизайнът – изчистен. Цените са конкурентни спрямо останалите играчи на пазара, но все пак, ако решим да оборудваме дома си с повечко Eve продукти, сумата може да набъбне. Така обаче ще можем да автоматизираме много сценарии и да улесним живота си.

00_elgato_eve_test_cover_mega

Има още какво да се желае по отношение на възможностите на аксесоарите, но smart home направлението се развива с много бързи темпове, така че очакваме в бъдеще такива устройства да намират все по-широко приложение и да се радват на все по-голяма популярност. В момента Energy е един от най-компактните продукти на пазара в своя клас, Weather е една от най-евтините HomeKit съвместими метеорологични станции, а Thermo е страхотен със своята простота: инсталираш го и той работи. Можем да продължим да изреждаме предимствата на тези устройства, но трябва да посочим и техния най-голям недостатък – абсолютизма на Bluetooth връзката. Това обаче не е такъв проблем, стига да разполагате с Apple TV (или iPad, който не напуска дома ви), което така или иначе играе централна роля във всяка Apple HomeKit система, в качеството си на хъб. Eve продуктите в никакъв случай не са нещо, без което не можете, но те ще внесат доза удобство в ежедневието ви, а чувството да живеете в интелигентен дом е като една малка стъпка в бъдещето. Вероятно и много от настоящите и бъдещи собственици на Apple TV не знаят или не са обръщали внимание на тази прекрасна съпровождаща функция на устройството в smart home направлението. За това ние, от iStyle, направихме специална кампания, в която ви предоставяме уникалната възможност да закупите Apple TV в комплект с изключително практичния продукт от Eve серията – Elgato Eve Energy. Повече за промоцията можете да научите на: http://www.istyle.eu/bg/apple_tv_elgato А представените в статията продукти можете да закупите както в нашите четири магазина http://www.istyle.eu/bg/magazini/, така и сега, онлайн: Screen Shot 2017-03-02 at 12.45.19