Ревю: MacBook Pro 13’’ с Touch Bar

Konstantin
20/01/2017 ❘ 00:00

Наскоро ви представихме ревю на базовия модел MacBook Pro от 2016 г. Днес идва ред да споделим първите си впечатления от версията на лаптопа, разполагаща с Touch Bar, която очаквахме с голямо нетърпение. Още докато следяхме слуховете, предхождащи появата на новите MacBook Pro модели, нашето внимание определено беше приковано върху едно от най-любопитните нововъведения – Touch Bar интерфейсът, представляващ OLED лента, заместваща function клавишите. През октомври Apple представи три нови модела MacBook Pro: 13’’ MacBook Pro без Touch Bar; същият компютър, но с Touch Bar и Touch ID, както и по-големият му 15’’ брат. Днес се спираме на втората машина. Дизайн Въпреки, че новите MacBook Pro компютри не се различават кардинално от старите по отношение на дизайна, усещането от работата с тях е коренно различно, особено при Space Grey версията. Корпусът на устройството на хартия не е кой знае колко по-малък или по-тънък, но щом го вземете в ръце, веднага ще усетите разликата. Новият MacBook Pro е много по-тънък, по-лек и по-малък. Това е може би най-красивият преносим Mac, правен някога.

01_macbook_touch_bar_test_mega

Пропорциите, ръбът около клавиатурата, тракпадът, корпусът като цяло, размерът на логото на Apple – всички са перфектни, както като отделни елементи, така и като цялостна визия. Добрият дизайн се познава по това, че първият път като погледнем едно устройство, си казваме: ”Уау, това трябва да изглежда точно по този начин, защо досега не е било такова?” Загубата на осветеното лого на Apple не е такава болка, след като заместителят му изглежда толкова елегантно. Все пак, дизайнът има и някои недостатъци. Въпреки, че Space Grey цветът изглежда отлично, отпечатъците личат много повече в сравнение с тези върху корпуса от светло сив алуминий. С риск да издребнеем, ще кажем, че отварянето на компютъра е малко по-трудно, тъй като с намаляването на габаритите на устройството и отрязаната част от корпуса, където пъхаме пръста си, за да отворим капака, също е по-малка.

02_macbook_touch_bar_test_mega

Дисплей Когато лаптопът се включи, първото нещо, което ще забележите, несъмнено e дисплеят. Едва ли разликата с предишното поколение ще ви стане ясна от пръв поглед, но щом очите ви привикнат към страхотния Retina дисплей, няма да искате да отлепите погледа си от него. Както споменахме и когато тествахме базовия модел MacBook Pro без Touch Bar, веднъж свикнете ли с Retina дисплея, останалите монитори ще ви се сторят като черно-бели. Клавиатура и тракпад Клавиатурата е напълно трансформирана в сравнение с предишното поколение MacBook Pro и разполага с втора генерация butterfly механизъм. Какво означава това на практика? Много по-големи и плоски клавиши и нов механизъм под тях. Клавишите изминават доста по-кратък път, което първоначално може да ви се стори леко странно. Когато свикнете обаче, ще можете да пишете още по-бързо. Клавиатурата определено е по-шумна от тази на предишния модел, а звукът от натискането на клавишите е по-дълбок. Изненада ни фактът, че след като използвахме в продължение на около седмица компютъра, установихме, че вече не натискаме клавишите толкова агресивно, както го правехме преди.

03_macbook_touch_bar_test_mega

Тракпадът на лаптопа е наистина гигантски. MacBook-ците обикновено имат по-големи тракпади в сравнение с конкуренцията, но този е огромен. Използваемата му площ изглежда по-голяма от дисплея на iPhone 6/6s/7. Разбира се, тракпадът има Force Touch, което не е нещо ново за тези, които са ползвали предишното поколение. Той ви дава много и удобни възможности (като Quick Look, например), а усещането при работа с него е чудесно. Touch ID В общи линии Touch ID представлява същият сензор за разпознаване на пръстовия отпечатък, с който сме свикнали от iPhone. Той е част от Touch Bar-а и се намира в горния десен край на клавиатурата. Новите MacBook Pro компютри се включват автоматично с отварянето им, а Touch ID бутонът може да служи, за да се впишете в профила си, вместо парола. Освен това, пръстовият отпечатък може да играе роля на заместител на паролата в повечето от случаите, когато системата изисква да въведете такава, което само по себе си е доста удобно.

04_macbook_touch_bar_test_mega

Touch Bar Ето, че стигаме и до най-интересната част – Touch Bar-а. От доста време знаехме, че Apple планират нещо подобно и слуховете се оказаха реални. Touch Bar-ът представлява чувствителен на допир OLED екран в горната част на клавиатурата. Apple определят Touch Bar-а като Retina дисплей, но има и лек елемент на разочарование: цветовете са добри, но иконките изглеждат малко пикселирани. Като направим сметката обаче, резолюцията на лентата с размери 251х8.5 мм е 2170х60 пиксела, което означава 2300 PPI – стойност почти същата като разделителната способност на основния дисплей. Не искаме да навлизаме прекалено много в детайли около конкретните функции на Touch Bar-a, а по-скоро ще се опитаме да опишем как ни се стори използването му. Можете ли да свикнете с него? Наистина ли прави такава разлика в ежедневната употреба на компютъра? Това ли е бъдещето? Накаратко казано, отговорите на първите два въпроса са “Да” и “Не”, а на третия – “Не знаем”. Но нека все пак ги разгледаме малко по-подробно.

05_macbook_touch_bar_test_mega

Дясната страна на Touch Bar-а е малко или много фиксирана. Тук откриваме основните функции, като яркостта и контрола на силата на звука, както и иконката на Siri, която е разположена по подразбиране. Смяната на яркостта или силата на звука става много бързо – ако натиснем върху избраната иконка по-продължително и после прокараме пръст върху нея, желаната опция ще се настрои веднага. Общо взето, свикването с основните контроли от Touch Bar-а става бързо, а използването им е по-лесно и удобно, в сравнение с предишните бутони. Какво можем да кажем за частта от Touch Bar-а, различна за всяко приложение? Първо, за момента все още няма твърде много app-ове (изключвайки фабрично заложените), които са съвместими с Touch Bar. Това, разбира се, ще се промени в бъдеще, като голяма част от разработчиците със сигурност ще ъпдейтнат приложенията си спрямо новото удобство (Microsoft вече показаха как Office пакетът ще работи с Touch Bar, а Photoshop вече е съвместим с Touch Bar). Като дългогодишни Mac потребители сме свикнали до болка с различните клавишни комбинации и в голямата част от времето дори не отправяхме поглед към функциите в Touch Bar-а, забавяйки по този начин работата си. В последствие обаче установихме, че OLED лентата в горната част на клавиатурата може да бъде доста практична, че и да спести време, например при вписване в уеб сайт, където само с едно докосване можете да въведете потребителското си име.

06_macbook_touch_bar_test_mega

Затварянето на документ без да бъде запазен е още по-лесно с Touch Bar-а, а същото се отнася и за писането на емотикони. Например, ако търсим определен емотикон, можем да започнем да пишем на клавиатурата, а Touch Bar ще филтрира резултатите, като можем да въведем желания емотикон директно от OLED лентата, без да се налага да придвижваме курсора с тракпада и да натискаме, за да направим избора. Още един пример: ако изберем част от текст, използвайки клавиатурата и тракпада, можем да го форматираме само с едно докосване на Touch Bar-a. Тази опция е по-бърза дори и от тъчскрийн, защото така не ни се налага да вдигаме ръка от клавиатурата. Излишно е да споменаваме, че превъртането напред и назад из YouTube видеата става много лесно и точно през Touch Bar. Друго предимство на новия интерфейс е, че можете да го настроите според нуждите си. Ние правим много скрийншоти и по тази причина добавихме опции, позволяващи ни бърз достъп до тези възможности. Ако трябва да обобщим нашия опит, ще кажем: Touch Bar има много сходства с 3D Touch. Може би за по-дългогодишните Mac потребители ще бъде трудно в началото да го превърнат в част от ежедневието си, докато новите потребители вероятно ще възприемат и заобичат Touch Bar доста бързо. До каква степен приложенията ще използват Touch Bar, зависи от разработчиците, но ние сме оптимистично настроени за бъдещето на OLED лентата. Портовете Apple получи много критики, че новите MacBook Pro разполагат единствено с USB-C портове, в случая моделът, който тестваме, има 4 Thunderbolt 3 такива. Няма да навлизаме по-дълбоко в тази тема, защото вече изплакахме болката си, когато тествахме базовия модел на новия MacBook Pro. Тук ще кажем само, че има хора, които много ще страдат по липсващите портове (поне докато не се сдобият с необходимите им преходници или адаптери), както и такива, които няма да усетят липсата им толкова.

07_macbook_touch_bar_test_mega

Като става дума за портовете, нека кажем няколко думи и за зареждането на новия MacBook Pro. То се осъществява чрез USB-C порта, което означава, че можем да кажем “сбогом” на любимата ни MagSafe технология. Това има и добри, и лоши страни. Лошите: можем да се спънем в кабела и да бутнем компютъра от масата; кабелът се  вади по-трудно от лаптопа, а LED индикаторът, показващ дали Mac-ът е напълно зареден, ще ни липсва най-много. В замяна на това получаваме възможността да отделяме кабела от самото зарядно и да го свързваме от която и да било страна, а ако той се скъса, не е необходимо да купуваме цяло зарядно, а ще ни се размине само с далеч по-евтиния USB-C кабел. Производителност Новото поколение MacBook Pro получи критики, че не разполага с достатъчно високи параметри, за да се нарече Pro компютър. Ние обаче ще си зададем въпроса: “Кой се брои за “pro потребител”? Мнозина асоциират това понятие с творческите професии (дизайнери, архитекти и т.н), като този компютър наистина може да бъде неудобен за изброените, поне в началото. Същевременно, коренът на “professional” е “profession”, така че всеки, който използва лаптопа си за работа, може да се счита за “pro” потребител, независимо дали е адвокат, журналист, финансист, инженер, фотограф или работи в областта на маркетинга, видеообработката или която и да било друга професионална сфера. Ние ползвахме по-слабия модел – този с 2.9 GHz dual-core Core i5 процесор, 8 GB RAM, Intel Iris Graphics 550 графичен процесор и 256 GB SSD. Като цяло, не забелязахме особени разлики с 15’’MacBook Pro от 2013 г. и този компютър, изключвайки някои моменти, свързани с по-добрата видео карта. Операционната система върви гладко и нямахме проблеми с анимациите. Но нека оставим цифрите да говорят. Вижте обичайните тестове. 08_macbook_touch_bar_test 09_macbook_touch_bar_test 10_macbook_touch_bar_test 11_macbook_touch_bar_testТрябва да отбележим и, че SSD дискът е много по-бърз. От Apple съобщават за скорост на четене от 3.1 GB в секунда и писане от 2.1 GB в секунда. Това, разбира се, е максималната скорост и зависи от размера на файловете, които искате да преместите. Blackmagic Disk Speed Test тестът отчете 2GB/s при четене и 1.5GB/s при писане с файлове с размер от 5GB, който е максималният, като тези резултати са много добри. Заключение Нашето заключение е, че новият MacBook Pro се представи отлично за седмицата, в която го тествахме и представлява най-голямата промяна в Pro линията от появата на MacBook Pro с unibody корпус. Редом до многото му положителни страни има и някои недостатъци: не е нужно да споменаваме, че липсата на различни портове ще доведе до неудобство за редица потребители, а и високата цена не е за пренебрегване. Ако тези фактори не ви спрат, ще разполагате с изключително красив лаптоп с много бързо SSD и страхотен дисплей. Ако свикнете с Touch Bar-а (на нас това удобство много ни допадна), ще заобичате този Mac още повече.   Screen Shot 2017-01-20 at 11.52.56